Makattan pıhtılı şekilde kan gelmesi ciddi kanama işaretidir bu nedenle en kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır. Kronik kabızlık, bağırsak fıtıkları, tümörlerde makattan kanama görülmesine neden olabilmektedir. Makat kanamasını fark ettiğinizde dikkatli şekilde gözlemlemeniz gereken bazı faktörler mevcuttur.
Makatta görülen her kan kanser olarak değerlendirilmemelidir ancak kanamanın şiddetine bağlı olarak kolon kanseri hastalığından şüphelenilebileceği için doktora başvurmak daha sağlıklı olacaktır.
Makat etrafında bulunan derinin altında yer alan dış (eksternal) hemoroidal damarlarda kan akışının bozulması ile oluşan kan göllenmesi - birikimi ve damarların tıkanması sonucu bu hemoroidal damarların içinde pıhtı oluşur. Bu durum hızlı bir şekilde gelişir.
Eğer tromboze hemoroidden kaynaklanan ağrı çok şiddetliyse, doktorunuz hemoroid ve/veya pıhtıyı küçük bir kesi ile almayı tercih edebilir. Bu işlemler lokal anesteziyle yapılabilir. Band Ligasyon: Bu tedavi yöntemi dışkılama sırasında dışarı çıkan iç hemoroidlerin tedavisinde iyi sonuç verir.
Çoğu zaman makattan kan gelmesi hemoroid ve kabızlık gibi rahatsızlıkların belirtisidir. Ancak nadiren de olsa kolon, rektum veya rahim kanserinin belirtisi olabilir. Hastalığın erken teşhis edilmemesi tedavide gecikilip durumun ciddi sonuçlar doğurmasına neden olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Makattan kan gelmesi, çoğunlukla kabızlığa ya da hemoroide bağlı olarak gerçekleşse de zaman zaman daha ciddi sağlık problemlerinin ön belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Rektal kanama, kişinin çevresiyle konuşmaktan veya hekime bahsetmekten çekindiği rahatsızlıklardan biridir.
Dışkılama sırasında ıkınma ya da zorlanma ile dışkının damar duvarına yaptığı travma sonucu basur kanaması görülür. Bu kanamayı ya tuvalette ya da dışkıya bulaşmış şekilde görmek mümkündür. Kan parlak ve açık kırmızı renkte olur.
Dış hemoroidlerde bazen anüs girimindeki yastıkcık yapılarının içine kanamalar olur. Yastıkcık içinde çoğu zaman nohut büyüklüğünde pıhtı oluşur. Bu durumda saatler içinde şişlik, sertlik, gerginlik ve şiddetli ağrı meydana gelir. Buna pıhtılı basur (tromboze hemoroid) denir.
Pıhtı atmasını önlemek için sağlıklı yaşam önerileri
Damarlara baktırmak çok etkili. Rutin tetkikleri yaptırıp düzenli beslenmek ve yağsız gıdalarla, şeker tuz alımını minimale indirgeyerek beslenmek gerekir. Egzersiz, yürüyüş ve spor yapmak kolesterol ve yağ oranını azaltıyor.
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir. Ayrılırlarsa tehlikelidirler çünkü akciğere gidebilir. Bu şekilde kan akışını engelleyebilir ve akciğer dokusu öldüğü için kanı gerektiği gibi temizleyemez.
Yara tabanı beyazlaşır. Makatt ele bir et parçası (deri takıntısı) veya şişlik ele gelmeye başlar. Bazen hastalar dışkılama sırasında dışarı sarkan bir parçadan bahsederler. Bu hale gelmiş makat çatlağına kronik anal fissür denir (Şekil 2).
Akla ilk genel cerrahi uzmanı gelir ve genel olarak konuya hakimdirler. Proktoloji uzmanları genel cerrahi uzmanlığının üstüne makat bölgesi hastalıklarına yoğunlaşan uzmanlar olduğu için konunun asıl uzmanları proktoloji uzmanlarıdır.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Bir gün her zamanki gibi tuvalete gidiyorsunuz, temizlenirken bir baktınız ki kanamanız mevcut.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Vücutta denge kaybının yanı sıra bilinçte bulanıklık veya bilinç kaybı, zaman zaman uyku hali gözlemlenebilir. Görmede ve konuşmada zorlanmalar, yüzde mimik kaybı gibi belirtiler de bulunabilir. Özellikle vücutta güçsüzlük ve yüzde mimik kaybının tek taraflı olması pıhtı ihtimalini düşündürür.
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Vücüdunuzda herhangi bir bölge kesildiğinde veya yaralandığında vücudunuz bir kan pıhtısı oluşturarak kanamayı durdurur. Kanınızdaki trombosit adı verilen proteinler ve parçacıklar, kan pıhtısını oluşturmak için birbirlerine yapışır. Pıhtı oluşturma sürecine pıhtılaşma denir.
Anal Fissür: Kabızlık, doğum, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi farklı etkenlerin yol açabildiği anal fissür, makat çıkışında yara oluşması şeklinde tanımlanabilir. Makat çatlağı olarak da bilinen anal fissür, dışkılama sırasında ve sonrasında şiddetli ağrıya yol açtığı gibi makatın kanamasına da neden olabilir.
Hemoroid Kanaması Ne Kadar Sürer? Kabızlığa çözüm bulunur, şiddetli ıkınılmaz, tuvalette çok fazla durulmaz ve çok sayıda dışkılamaya çıkılmazsa kanama 10-15gün gibi bir sürede kendiliğinden geçebilir.
Kanama çok sık rastlanmaz.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
En yaygın bilinene ilaçlar; Daflon Tablet, Doxium Tablet, Venorouton Tablet, Kortos fitil, proktoglivenol anal krem, proktolog fitil ve krem. Bu ilaçlardan da beklentiniz mantık dahilinde olmalıdır. Bu ilaçlar hemoroidi iyileştirmez ama var olan şikayetlerinizin azalmasını sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri