Kabız olunduğu akit direkt olarak bebeğe içirilmesi önerilmeyen zeytinyağı kullanımında makat kısmına zarar vermeden biraz zeytinyağı sürmek, bebeği rahatlatabilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Yenidoğan kabızlığında, bazen annenin kabız olması da bebeğin sindirimini etkileyebilir. Bebek yenidoğan kabızlığı yaşıyorsa, sadece anne sütü ile besleniyorsa bebeğe günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz. Kakası sert ise mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendi beslenmenizi düzenlemelisiniz.
1 kaşık zeytinyağı için
Zeytinyağı bağırsakların içini yumuşatmaya yardımcı olarak dışkının kolondan geçişini kolaylaştırır. Aynı zamanda dışkının daha fazla su tutmasını ve daha yumuşak kalmasını da sağlar. Sabahları aç karnına alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı sağlıklı ve yetişkin bireylerde kabızlığı giderebilir.
“Kabız olan bebeğe zeytinyağı içirilmelidir”
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Rahatça dışkılayabilmesi için bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilir. Altı aydan büyük bebeklerde kabızlık görülüyorsa öğünlerinin yanında erik, kayısı, armut ve incir verilebilir. Bebeğe egzersiz yaptırmak da mide bağırsak sistemini çalıştırdığı için yararlı olacaktır.
Kabızlığı kesmek için zeytinyağı kullanımının sabah aç karnına olması önerilir. Mide ve bağırsaklar boşken hem mide hem bağırsak mukozasını kaplayarak kötü bakterilerin yok edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca beslenme öncesi bağırsak mukozasını kayganlaştırarak dışkının daha kolay gelmesini destekleyebilir.
Kabızlığa İyi Gelen Kuru Meyveler
Hurma, kuru kayısı, kuru incir ve kuru erik gibi kuru meyvelerdeki sindirilemeyen lifler, bağırsaklardan geçerken su tutar. Bu sayede dışkı yumuşayarak bağırsaklardan çok daha kolay ve hızlı bir şekilde geçebilir. (8) Kabızlığa iyi gelen kuru meyveler şunlardır: Kuru kayısı
Zeytinyağı, iyi bir laksatiftir. Sürekli kabızlık çekenlerin, sabahları aç karnına, 2 kaşık zeytinyağı almaları gerekir.
Zeytinyağının sindirim sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Sindirim sistemini temizlemek ve bağırsak hareketlerini iyileştirmek için tıbbi bir yağ olarak kullanılır. Zeytinyağı yüksek oranda E vitamini içerir ve bu vitamin cildi güneş ışınları, rüzgar gibi dış etkenlerden korur.
Bebek anne sütü ile besleniyorsa sıvı eksikliğinden kaynaklanan kabızlık meydana gelebilir. Bebeklerde mevsim değişiklikleri de kabızlığa yol açar. Mama ile beslenen bebeklerde mama markasını değiştirmek kabızlığı önleyebilir. Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir.
Sadece anne sütü ile beslendikleri ilk 6 ayda nadiren kabızlık görülür. Ancak 6. ayından sonra yani ek gıdaya başladıklarında kabızlık problemi yaşayabilirler. 0-6 aylık bebeğiniz kabız olduğu zaman zeytinyağını ılıtıp avucunuzun içine alarak karnına saat yönünde masaj yapabilirsiniz.
1.Öncelikle gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz gerekmektedir. Bunlar; geniş ve eski bir havlu, vücut sıcaklığına yakın olarak bir litre su, bir çay kaşığı badem yağı ya da zeytinyağı, bir adet temiz olacak şekilde lavman aparatı ve son olarak da kitap ya da dergi olmalıdır.
İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytinyağını günlük beslenme rutininize ekleyerek basur problemini hafifletebilirsiniz. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağları iyi kalitedir; bu tip zeytinyağları temin etmelisiniz.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
HER sabah uyanır uyanmaz 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı için, kahvaltınızı edin ve yarım saat sonra tuvalete gidin.
Gece yatmadan tüketilen bir kaşık zeytin yağı hem sindirimi hem metabolizmayı düzenler hem de karın yağlarının erimesini hızlandırır.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bol su içmek dışkıyı yumuşatarak kabızlığın azaltmasının yanı sıra dehidratasyonu da engeller. Ancak sıvı tüketiyorum diyerek gereğinden fazla kahve ve çay tüketmeniz kabızlığınızı tetikleyebilir.
Kabızlık şikayeti çekenler kahve ve zeytinyağı içince geçiyor. Bağırsakların iyi çalışması için bu iki besin çok faydalı. Su içmek ve lifli gıdaları tüketmek de kabızlığı gidermek için önemli yer tutuyor." dedi.
Zeytinyağı, sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir. Aynı zamanda safra salgısını uyarabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir.
Dışkının makatın ağzına takılması, hastaların yaşamını kısıtlayan ve bezdiren bir durumdur. Tıkayıcı tipte dışkılama genellikle; ileri düzey makat çatlaklarında, makat sarkmalarında, ileri düzey hemoroidlerde, rektosellerde, aşırı kasılmalarda ve makat çıkışında ülser oluşması durumlarında görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri