Serbest meslek makbuzu vergi dairesinden alınan serbest meslek mükellefiyeti ile kesilir.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için önce Vergi Dairesi'nden serbest meslek mükellefiyeti açtırman gerekir. Sonra anlaşmalı bir matbaada serbest meslek makbuzu bastırabilirsin. Hizmeti verdikten sonra ise serbest meslek makbuzunu doldurup müşterine verebilir ve karşılığında hizmet bedelini tahsil edebilirsin.
e-SMM (e-Serbest Meslek Makbuzu) Nasıl Kesilir? Öncelikle e-imza veya mali mühre sahip olmanız gerekir. Özel entegratörler veya GİB portal aracılığıyla e-SMM (e-Serbest Meslek Makbuzu) kesebilirsiniz.
Serbest meslek makbuzu düzenlenmesi için öncelikle Vergi Dairesine başvuruda bulunulmalıdır. Yapılan başvuru doğrultusunda serbest meslek mükellefiyeti olarak kayıt yaptırılarak hesap açılması gerekir. Açılan bu hesaptan serbest meslek makbuzu bastırılarak hizmet verilmeye başlanmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Havale yapan kişi aslında karşı tarafa olan borcunu ödemektedir ve ödediği borca karşılık dekont almaktadır. Dekontta, maalesef Türk Borçlar Kanunu 103. maddesinde sayılan makbuzdur değildir, çünkü dekont alacaklıdan değil Bankadan alınan bir belgedir.
Tediye makbuzunu parayı ödeyen taraf düzenler, tahsilat makbuzunu parayı alan taraf düzenler. Tahsilat makbuzunda, parayı alan firma bölümüyle makbuzu kesen firma bölümü aynıdır.
Serbest meslek makbuzunu elektronik ortamda hazırlamak için özel entegratörler veya GİB Portal'ı kullanmanız mümkün. Makbuzunuzu kesmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz: Bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti bildiriminde bulunun.
Mükellefler 01.06.2020-30.06.2020 tarihleri arasında e-imza veya mali mühür edinmek zorunda olup, 01.07.2020 tarihinden itibaren Serbest Meslek Makbuzunu e-smm olarak düzenlemek zorundadır.
Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor.
Serbest meslek makbuzu kesebilmek için, vergi dairesinden meslek mükellefiyeti açtırmalısınız. Daha sonra anlaşmalı matbaalar aracılığı ile bu makbuzları bastırmalı ve makbuzları gereken bilgiler ile doldurmalısınız. Tamamladığınız makbuzun, aslı müşteriye verilerek hizmet bedeli tahsil işlemini tamamlarsınız.
Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz. Örneğin, basit usule tabi mükelleflere düzenlenen e-SMM'lerde stopaj bulunmaz.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
İlk etapta vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti alınmalıdır. Serbest meslek erbabı anlaşmalı olduğu matbaadan serbest meslek makbuzu belgesini almalıdır. Bu matbaa şubeleri kişinin bulunduğu il sınırları içerisinde yer alır ve Maliye Bakanlığı ile anlaşmalıdır.
Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." denilmektedir.
Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil. Şöyle ki e-faturaya geçen serbest meslek erbapları kendisine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilir ve elektronik ortamda muhafaza edebilir.
Bütün e-belge geçişlerinde olduğu gibi, e-SMM için de e-imza ya da mali mühür şartı aranmaktadır. Gerçek şahısların kullanımına sunulan e-imzayı elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları aracılığıyla temin edebilirsiniz.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
✓ e-Serbest meslek makbuzu kesme için serbest meslek erbabının; adı, soyadı, adres bilgisi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası veya T.C. kimlik numarası yer almalıdır. ✓ Müşteri adı, soyadı veya unvanı, adresi, vergi mükellefi ise vergi dairesi, vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası olmalıdır.
Ayrıca Türkiye Barolar Birliği'nin bir uygulaması olan Makbuztek de yine e-serbest meslek makbuzunu bir yıl boyunca ücretsiz sunmaktadır.
MakbuzTek Projesi üyelik esasına göre hizmet vermekte olup, üyeliğin aktif olması için herhangi bir "Makbuz Gönderim Paketi" satın alınması gerekmektedir. Üyeliğin aktif kalması için, 1 yıl içerisinde, en az 1 kez Makbuz Gönderim Paketi satın alınması gerekmektedir.
Tahsilat makbuzu kaç liraya kadar kesilir? Tahsilat makbuzunun yasal geçerliliğinde, Maliye Bakanlığı'nın kayıt dışı işlemleri önlemek amacıyla belirlediği bir limit vardır. 7.000 TL'yi aşan ödemelerin banka, finans kuruluşları ve PTT aracılığıyla yapılması zorunludur.
Kayıt dışı işlemlerin önüne geçebilmek adına tahsilat makbuzlarında 7000 TL'lik bir limit vardır. Bu limit üzerindeki ödemeler banka, finansal kuruluşlar ve PTT üzerinden gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri