Derleyici (Compiler), bir bilgisayar dilinde yazılmış olan kodu, bilgisayarın (ya da elektronik cihazın) donanımına uygun makine diline çeviren bilgisayar programıdır.
Makine Öğrenimi: Kullanım kolaylığı ve TensorFlow, PyTorch ve scikit-learn gibi çok sayıda kitaplığı sebebiyle Python, birçok makine öğrenimi ve yapay zekâ uygulaması için tercih edilen bir dildir.
Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, diğer mühendislik bölümleri veya Bilgisayar Programcılığı gibi bölümler için üniversiteler, genel olarak C ile programlamaya giriş yapıyor.
C dili makine diline yakın olması sebebiyle hem donanımda hem de uygulama geliştirmede kullanılır. C programlama dili ile PIC, ATMEGA gibi neredeyse tüm mikroişlemciler programlanabilirler. Günümüzün en popüler programlama dillerinden olan Python, 1990 yılında Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiştir.
Zirve yine değişmedi. Programlama dillerinin popülerliğini araştıran Tiobe, 2022 yılında öne çıkan dilleri paylaştı. 2022 yılında popülerliği en çok artan C++ olsa da liderlik koltuğu yine değişmedi.
İlgili 34 soru bulundu
Java. Java programlama dili yıllardır bu listenin başında yer alıyordu, ancak 2023 yılı gereksinimleri nedeniyle Python daha popüler hale geldi.
Python muhtemelen yeni başlayanlar arasındaki en popüler programlama dili. Çok basit ve kolay öğrenilebilir olduğu için bazı okullarda öğretiliyor. Geçmişten bu yana Python masaüstü ve web uygulamaları yapmak, bilimsel veri analizi gerçekleştirmek için kullanılıyor.
C programlama dili orta seviye dil kategorisindedir. Düşük seviyeli dillere göre daha anlaşılır, yüksek seviyeli dillere oranla çok esnek bir dildir. Bu yüzden orta seviye kategorisinde yer alır. Bu programlama dili, makine diline yakın olması sebebiyle her donanıma hitap etmektedir.
Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin adı piton yılanından gelmez. Guido Van Rossum bu programlama dilini, The Monty Python adlı bir İngiliz komedi grubunun, Monty Python's Flying Circus adlı gösterisinden esinlenerek adlandırmıştır.
C++ yazılım dili; oyunlar, grafik kütüphaneleri, antivirüs programları ve komut verme sistemleri gibi alanlarda kullanılır. C++ programlama dili özellikle hız gerektiren tüm işletim sistemlerinde tercih edilmektedir. C++ yazılım dilinin hızı türevi olan dillere göre daha yüksek ve hatasızdır.
Makine mühendisliği iş ilanlarına göz atıldığında, “Solidworks bilen, Autocad 'e hakim” … gibi tanımlar görülecektir. Dolayısı ile Solidworks, Autocad gibi CAD yazılımlarını öğrenmek, bir mühendise değer katacaktır.
İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Japonca'nın direkt o ülkenin şirketlerinde çalışma hedefiniz yoksa işe yarayacağını zannetmiyorum. Makine mühendisliği için en geçerli dil Almanca'dır diye düşünüyorum. Çinçe bilmek bir çok şirkette aranan kişi yapar, bileni az dillerden.
Yapay zeka'ya meraklı isen veya yazılıma giriş yapmak istersen Python daha doğru bir tercih olur. Bu dilde de Kotlin gibi her satır kodun sonuna ; koymazsın bu da sana hız ve debugging sırasında kolaylık sağlar.
C# dilinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar, Windows masaüstü ve mobil uygulamaları, oyun geliştirme, web uygulamaları, veritabanı uygulamaları ve yapay zeka uygulamalarıdır.
Programcılar, veri analizini araştırmak veya ölçeklenebilir üretim ortamlarında makine öğrenimini kullanmak için Python'u kullanır.
Python Geliştiricisi, Python programlama dili kullanarak yazılım geliştirme işlemlerini gerçekleştiren bir profesyoneldir. Veri analizi, yapay zeka, web uygulamaları ve otomasyon gibi birçok alanda çalışabilir.
Bunda Java'nın dinamik değil, statik bir programlama konseptine sahip olmasının ve kodların Python'daki kodlardan oldukça uzun olmasının etkisi büyüktür. Bununla beraber Python'da kodlar daha kısa ve yazımı daha kolaydır. Bu nedenle programlamaya yeni başlayanlar için Python daha iyi bir tercih olacaktır.
Python; web uygulamaları, yazılım geliştirme, veri bilimi ve makine öğreniminde (ML) yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir.
Orjinal adı “C with Classes” olan C++, atası C gibi donanıma yakın bir dildir fakat C ile arasındaki en büyük fark ise nesne-yönelimli bir dil olmasıdır. 1983'te dildeki “++” operatöründen esinlenerek C++ adını alır ve bu nedenle genellikle 1983'te bulunduğu yazılır.
C++ ve Java dillerine oldukça benzer, ancak C#'ın bu dillere benzerliği yanında farkları da vardır. Örneğin C#, C++'dan farklı olarak % 100 nesne yönelim tekniğine sahiptir. Java'dan farklı olarak ise C#'ta gösterici (pointer) kullanılabilir. Böylelikle eski yazılım bileşenleriyle uyumlu bir şekilde çalışılabilir.
Yazılıma başlarken hangi programlama dilini tercih etmeniz gerektiği, seçtiğiniz alana ve hedeflerinize bağlıdır. Zira zaten bu nedenle dil seçimine geçmeden önce bunları belirledik. Ancak bunu bir kenara bırakarak, yazılıma, nesne yönelimli bir programlama dili olan C# ile başlamanızı tavsiye ederiz.
Bir programcı olmak istiyorsan, elbette bir programlama dili bilmek zorundasın: C ++, Java, belki Python veya JavaScript. Ne istersen onu seçebilirsin ama en azından Java'yı bilmen gerekir. Başlamak çok kolay ve bu yüzden yeni başlayanlar için iyi bir seçim.
Şu ana kadar 250'den fazla programlama dili geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, JavaScript, Cobol, Perl, PHP, Python, Ada, Fortran, Delphi ve Swift'tir.
Önemli markaların yanında yazılımla ilgili pek çok geliştirmeye de ışık tutan NASA ve CERN gibi önemli kuruluşlar da python'ı aktif olarak kullanıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri