Sabun, deterjan mıdır? Kimyasal ve teknik anlamda sabun deterjan değildir.
Sabunlar doğal yapıları nedeniyle insan vücudunda etkili değillerdir ancak deterjanlar insan vücuduna etki eder. 3. Sabunlar sıcak suda daha etkili bir temizlik sağlarken deterjanlar soğuk suda da etkilidir. 4. Sabunların çevreye de zararları yoktur ancak deterjanlar çevre kirliliğine sebep olurlar.
Deterjanın moleküler yapısı ve temizleme prensibi sabunla aynıdır. Sabun gibi kirleri yağ lekelerini ve katı parçacıkları sökerek bunların suda asılı durumda tutulmalarını sağlar. Ancak deterjan sabunun yaptığı her işi yapabilirken sabun birçok kullanım alanında deterjanın yerini alamaz.
Sabun içeriği nedir? Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Sabun ve Deterjan Ortak Özellikleri
Sabun ve deterjanın her ikisi de bazik karaktere sahiptir. Her iki ürünün de temizleme özelliği bulunur.
İlgili 35 soru bulundu
Sabun, bazik bir maddedir. Su ile tepkimeye giren sabunlu su da aynı şekilde baz olacaktır.
Bazların Kullanım Alanları
Sodyum hidroksit (NaOH) sabun yapımında kullanılır.Bu yüzden sabun ağzımıza ve gözümüze değdiğinde acı verir. Diş macunu ve şampuanlarda da baz olduğu için acı tat verir. Amonyaklı sıvı maddeler, yağ ve kireç sökücü olarak ev temizleyicilerinde kullanılır.
El yıkama için tasarlanmış olan sıvı sabunlar, elleri temizlemek ve hijyen sağlamak için kullanılır. El sabunu genellikle cildi kurutmayan, nemlendirici veya antibakteriyel özelliklere sahip formülasyonlardır.
Bu sıvı sabun yapımı yönteminde öncelikle, katı ve sıvı yağlar ısıtılır. Daha sonra oluşan sıvı bir alkaliye karşı reaksiyona girer. Bu işlem sonucunda sabun, su ve gliserin oluşur.
Türkler 11. yüzyıla kadar sabun yerine sulardaki soda, çöven, saparma, zabun otu, süt kökü, kaşık otu, acı ağaç, kılaya kavuğu, tavşankulağı, hint kestanesi gibi maddeleri ve külü kullanmıştır.
Deterjan ya da arıtıcı, petrol türevlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma özelliği bulunan, toz, sıvı veya krem durumunda olabilen temizlik maddelerine verilen genel addır. Deterjanın sözlükteki tam karşılığı kir sökücü olup sabun dışındaki temizleyicilerin tümünü kapsar.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
- Sıvı deterjan toz deterjana göre çamaşırlarda olan inatçı lekeleri çıkarmada daha etkilidir. - Toz deterjan sıvı deterjana göre daha uygundur. Sıvı deterjan daha pahalıdır. - Toz deterjan hava geçirmediği süre daha çok uzun süre saklanabilir.
Sabun, petrol kaynaklı bir madde değildir. Sabun, bitkisel ve hayvansal yağlarından elde edilen yağ asitlerinin tuzları olarak karşımıza çıkmaktadır. Yağ asitleri ile bir kostik sodanın kimyasal etkileşim sonucu ortaya çıkan yan ürünlerinden biridir.
Kimyasal temizlik malzemeleri genel olarak 5 e ayırdık. Bunlar: sabun ,deterjan, çamaşır suyu,çamaşır sodası,tuz ruhu dur. Sabun: Sabun kelime anlamıyla “Bir alkalinin yağlı bir madde üzerine etki etmesiyle elde edilen çamaşır yıkamada ve temizlik işlerinde kullanılan ürün”dür.
1936'dan beri Tursil, Türkiye'nin ilk deterjan markası olarak bilinir.
Sıvı sabun, kimyasal yağ asitlerine köpürücü maddeler ve bozulmasın diye antibakteriyel kimyasallar ile karıştırılarak üretiliyor. Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor.
Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar. Ama tekrar tekrar doldurulup kullanılan sıvı sabun kapları zamanla bakteri üretebiliyor.
Yüz ve vücut kullanımına uygundur. KULLANIM ŞEKLİ: Az miktardaki sıvı sabun cilde masaj yapılarak köpürtülür, cildin temizlenmesi sağlanır. TTO Thermal Sıvı Sabun el, yüz ve vücudun günlük temizliğinde kullanılır.
Hemen hepsinin formülünde nemlendirici faktör bulunan sıvı sabunlar hem banyo, hem de mutfakta el temizliği için kullanılıyor. Cildi yumuşatıp, kurumasını ve tahriş olmasını engelliyorlar.
Cilt temizleme bakım bölümlerinde çalışan işçilerin ellerindeki ağır yağ ve kirleri temizlemek için yağ sökücü sabun kullanılır. Fabrikalarda duş olan alanlarda duş jeli olarak cilt temizliği için kullanırlar. Nemlendirici Sıvı sabun çeşitleri için ofis ortamlarında el kokulu sabun olarak kullanılır.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa kullanılması önerilir. Az miktardaki sıvı sabun cilde masaj yapılarak köpürtülür, cildin temizlenmesi sağlanır. TTO Thermal Sıvı Sabun el, yüz ve vücudun günlük temizliğinde kullanılır. Kullanımı kolay ve pratiktir.
Yüksek bazik özellik taşır.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
İçeriğinde Gliserin Olmalı
Doğal içerikli olan el sabunları ve sıvı sabunların içerisinde gliserin içeriğinin olması beklenir ve birçok üründe de vardır. El sabunu tercih ederken de içeriğinde mutlaka gliserin olmasına özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri