Defter değeri, şirketin varlıklarının toplamından borçlarının çıkarılmasıyla hesaplanır. Örnek: XYZ Şirketi'nin toplam varlıkları 10.000.000 TL ve toplam borçları 2.000.000 TL ise, XYZ Şirketi'nin DD değeri 10.000.000 TL- 2.000.000 TL = 8.000.000 TL olacaktır.
Defter Değeri, şirketin özsermayesi hisse senedi sayısına bölünerek elde edilir. Bu değeri hesaplamak, şirketin finansal tablolarında bulunan bilgileri kullanmayı gerektirir. Bu durumda, her bir hisse senedi için şirketin defter değeri 10 TL olacaktır.
Net Defter Değeri (D.S): Değerleme sonrası net defter değerini ifade eder. Değerleme sonrası sabit kıymet değerinden değerleme sonrası birikmiş amortisman çıkarılarak bulunur.
Şirketin toplam varlıklarından, toplam borçlarının (yükümlülükleri) çıkarılmasıyla defter değeri bulunur. Yani bir şirketin elindeki varlıkların tamamıyla, yükümlü olduğu borçların tamamını ödediğinde, geriye elinde kalan tutar öz sermayesidir.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı bir şirketin piyasa değerinin öz sermayeye bölünmesi ile bulunur. Bu oran ne kadar küçük ise şirketin o kadar ucuz işlem gördüğü düşünülür.
İlgili 34 soru bulundu
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
PD/DD oranı için ilk eşik değer her zaman 1 olarak kabul edilir. PD/DD oranı 1 olan şirket özkaynaklarıyla eşit şekilde değerlenmiştir. Bu rakamın altında kalan PD/DD oranları şirketin özkaynaklarından ucuz fiyatlandığını gösterir.
F/K oranını bulmak için basit bir bölme işlemi yapmak yeterli: Hisse Fiyatı / EPS = F/K oranı. Örneğin, bir şirketin hisse senedi 100 dolardan işlem görüyorsa ve şirket yıllık kazançta hisse başına 4 dolar üretiyorsa, F/K oranı 25 (100/4) olacaktır.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Defter değeri, şirketlerin öz kaynak toplamlarının ödenmiş sermaye tutarına bölünmesi ile elde edilen bir orandır. Piyasa değeri (PD/DD) olarak da bilinen kavram, hisse senetlerinin fiyatlarını sahip olduğu öz kaynaklara göre ölçmeye yarar.
Firma Değeri= Borçlar + Özkaynak – Nakit Varlıklar şeklinde hesaplayabiliriz.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Piyasa değerinin, hisse senedi fiyatı ile borsada işlem gören hisse sayısının çarpımı ile elde edildiğini belirtmiştik. Defter değeri ise şirketin toplam varlıklarından toplam borcunun çıkarılmasıyla bulunur.
Defter değeri muhasebe değeri olarak da düşünülebilir. Defter değeri amortisman düşülerek belirlenen varlık değerinden borçların çıkarılması sonucu bulunan değerdir. Defter değeri tarihi nitelik taşır ve geçmişte ne olduğuyla ilgilidir.
Hisse fiyatı mevcut getiriden çok daha hızlı düşerse de F/K oranı hızla düşer. Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder.
Şirketin tasfiyesi durumunda, hisse başına defter değerie Tüm varlıklar satıldıktan ve tüm borçlar ödendikten sonra adi hissedarlar için kalan parasal değer. Bir şirketin hisse başına Defter değeri, hissesinin piyasa fiyatından yüksekse, hisse senedi düşük değerli olarak kabul edilebilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
F/K oranı, bir hisse senedinin güncel fiyatının şirketin kârına olan oranıdır. Şöyle de düşünebiliriz; 1 TL kar almak için şirketin hissesine ödenmesi gereken tutardır! İki farklı hisseden örnek vererek ilerleyecek olursak; SISE FK Oranı 6,3 ve EREGL FK Oranı 7,4'tür.
Fiili Dolaşımdaki Pay Oranı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, Borsa İstanbul piyasalarında işlem gören payların halka açıklık oranlarını gösterir bir kavram olarak tanımlanmış olup, MKK tarafından hesaplanarak ilan edilir.
10 veya 10x'in standart katı genellikle gerçeğe uygun değer olarak kabul edilir. Ancak, ortalama Fd/FAVÖK sektörden sektöre değişiklik gösterir. Sektör ortalamasından veya tarihsel ortalamadan yüksek Fd/FAVÖK oranı, firmanın daha yüksek değerde olduğu sonucunu verir.
Arz ve talebi eşitleyen fiyat denge fiyatı olarak bilinir. Özellikle denge fiyatında alınan miktarın yine aynı şekilde satılması olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri