Maksi Pazarlama: İşletmenin Pazarlama kapasitesinin en yüksek düzeyde kullanımı ve uzun dönemde değişen çevre koşullarına uygun olarak tüm kaynakları kullanma çabasına denir.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
Özellikle, makro pazarlama, ürün, fiyat, yer ve tanıtımın (dört Pazarlama Ps'i) mal ve hizmetlere nasıl talep oluşturduğunu ve dolayısıyla hangi ürün veya hizmetlerin üretildiğini ve satıldığını etkilediğini ifade eder.
Radikal pazarlama, bilinen, kalıplaşmış ve gelenekselleşmiş "doğruların" aksi yönünde stratejiler uygulayarak, kendi sadık kitlelerini yaratmayı amaçlayan bir yöntem.
İlgili 43 soru bulundu
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Kitlesel pazarlama, hedef kitle davranışları gözetmeksizin bir ürün veya hizmetin daha fazla kişiye ulaşmasının hedeflendiği bir pazarlama stratejisidir. Burada amaç daha fazla tüketiciye ulaşma imkânı elde etmektir. Yani hedef kitle değil tüm pazara hitap edecek çalışmalar gerçekleştirmektir.
Makro pazarlama genellikle mikro pazarlama ile birlikte düşünülür. Genel olarak topluma odaklanan makro pazarlamadan farklı olarak, mikro pazarlama, posta kodu veya iş unvanı gibi belirli belirleyici özelliklere dayanarak seçilen küçük bir yüksek hedefli tüketici grubuna ürün veya hizmet pazarlamaya odaklanmaktadır.
İlişkisel pazarlama kavramı, ilk olarak 1983 yılında Berry tarafından ortaya atılmıştır. Berry ilişkisel pazarlama kavramını, çoklu hizmet organizasyonlarında müşteri ilişkilerinin oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi olarak tanımlamıştır (Berry, 2002:61).
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Karşı pazarlama yani diğer bir deyişle Contra Marketing, markanın ya da firmanın bir saldırıya maruz kaldığında karşı tarafa cevap verme çabalarını ifade etmektedir. Doğal olarak her firma rakibi tarafından hedef alındığında marka değerini savunma ihtiyacı duyar. Bu tutumda pazarlama savaşlarına neden olmaktadır.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
MİNÖR PAZARLAMA ANLAYIŞI
Pazarlamada bu hipotezin ana hatları şöyledir: “Toplum kendi algılarını öne çıkarabilir, fakat birey ona uymak zorunda değildir. Onun kendine özgü tipolojik nitelikli orijinal duyumsamaları vardır.
Lokasyon bazlı pazarlama, genel olarak işletmenize yakın olan potansiyel müşterileri hedeflediğiniz bir pazarlama metodudur. Lokasyon bazlı reklamlar ile mağazanıza veya işletmenize ulaşma imkanı olan kişileri hedefleyebilirsiniz.
İçsel pazarlama, markaların ürünlerini ve hizmetlerini kendi içinde pazarlamak için kullandıkları bir yöntemdir. Bu süreçte sunulan ürünlerden geri bildirimler alınır, iyileştirmeler yapılması amaçlanır, çalışanların hem ürünle hem de markayla olan samimiyeti ve bilgisi geliştirilir.
Mikro ekonomi ile makro ekonomi arasındaki en büyük fark ölçekleridir. Mikro ekonomi bireysel ekonomi veya firma ekonomisi gibi çok daha küçük ölçekli iken, makro ekonomi ülkesel ya da global çaptadır. Mikro ekonomilerdeki değişim makro ekonomileri de etkiler. Bu durumun tam tersi de geçerlidir (Dinler Z., 2016)..
Makro pazarlama, pazarlama stratejileri, hedefleri ve amaçlarının ekonomi ve toplum üzerindeki etkileri olarak tanımlanabilir. Makro pazarlama kavramı ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım faaliyetlerinin ürün ya da hizmete yönelik talebi nasıl etkilediğini açıklama getirmeye çalışır.
MAKRO: Büyük. MAKROSEFALİ: Başın (beynin) normalden büyük olması.
Dolaylı pazarlama genellikle; belirli bir mal, ürün ya da hizmetin devamlı müşterisine kendini hatırlatması şeklinde karşımıza çıkar. Daha önce mal, ürün ya da hizmetten yararlanmış olan müşteriye marka bir nevi hatırlatılır ve satışın tekrarı sağlanır.
Reaktif yaklaşım bir anlamda proaktif yaklaşımın tersi bir anlayışla hareket etmeyi yansıtır. Bu yaklaşımda ortaya çıkan ve kurumun hayati organlarını ve işleyişini tehdit eden krizin ortadan tamamen kaldırılması ya da olumsuz etkilerinin minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.
Reaktif stratejiler de, tam aksine sadece kurumun çevresini etkilemek için geliştirilen stratejilerdir. Proaktif stratejiler, kamuya açık ve halkın ihtiyaçlarını dikkate alan, reaktif stratejiler ise sadece kurumsal faydayı düşünen stratejilerdir.
Kısaca reaktif yaklaşım, süregelen zaman içinde bir problem gerçekleştikten sonra, olayın neden ve sonuçlarını incelemeyi ve aksaklıkların giderilmesi adına işin yeniden düzenlenmesini ifade etmektedir. Tabir-i caizse, iş işten geçtikten sonra önlem almaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri