mVo2 =kalb atimi x atim volümü x arteriyo venöz oksijen farkı. diger bir tabir ile nabız ve bir atımda (ort60cl) dolaşıma gönderilen kan ve dolaşıma gönderilen oksijen ile dolaşımdan dönen oksijenin farkı bize maksimum oksijen kullanim gücünü göstermektedir. Bu rakamlar antrenman ile artiş gösterir.
Maksimal oksijen tüketimi ya dakikada harcanan oksijen miktarının hacim/litre olarak açıklanması (l/dk) veya vücut ağırlığı esas alındığında, vücut ağırlığının her kilogramı başına bir dakikada alınan oksijenin mililitre olarak ölçülmesiyle belirlenir.
VO2 max maksimum oksijen tüketim hızını ifade eden bir değerdir ve ölçümü için çeşitli testler yapılabilir. Ancak VO2 max formülü de kullanılarak yaklaşık bir değer hesaplanabilir. VO2 max formülü şu şekildedir: VO2 max = (Maksimum kalp atım hızı x (1 - dinlenme nabzı / maksimum nabız)) x maksimum oksijen tüketim oranı
Aerobik kapasite için en iyi ve en güvenilir ölçüt, egzersiz sırasında vücudun alabileceği ve kullanabileceği en yüksek oksijen volümü olarak tanımlanan maksimum oksijen tüketimidir (VO2maks).
d12 : 12 Dakika boyunca sürdürülebilecek en yüksek tempo ile yapılan koşu sırasında katedilen mesafe (m). Örneğin ; 12 dakikada yapılabilen maksimum mesafe 3000 m ise, VO2max = (3000 - 505) / 45 = 55,44 ml/kg/dk olarak hesaplanabilir.
İlgili 18 soru bulundu
VO2 Max sonuçları değişkendir. Sedanter birey için ortalama olarak dakikada 35 ml/kg'a yakındır. Elit dayanıklılık sporcuları için bu rakam dakikada ortalama 70 ml/kg'dır. Kaydedilen en yüksek VO2 max değeri (90ml/kg/dk) bir kros kayakçıya aittir.
VO2 maksimum, maksimum performansınızda vücut ağırlığına göre kilogram başına bir dakikada tüketebileceğiniz maksimum oksijen hacmidir (mililitre cinsinden). Basitçe ifade etmek gerekirse VO2 maksimum, atletik performansın bir göstergesidir ve fitness seviyeniz geliştikçe bu değerin de artması gerekir.
VO₂max, insanın egzersiz sırasında bir dakikada tüketebileceği maksimum oksijen miktarıdır. Bu değer ne kadar yüksekse sportif kondisyonunuzun da o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Daha fazla oksijen kullanabilen biri teknik olarak daha hızlı ve daha uzun süre koşabilmektedir.
"V" hacim, "O2" oksijen ve "maks." maksimum demektir. Bunların bir araya gelmesinden oluşan VO2 maks. terimi ise vücudunun egzersiz sırasında kullanabileceği en yüksek oksijen hacmini ifade eder.
Maksimal Oksijen Tüketim Kapasitesi, 18-22 yaş arası, sağlıklı, aktif fakat antrene olmayan kadınlarda ortalama 38-42 ml/kg/dk, erkeklerde ise ortalama 44-50 ml/kg/dk olarak belirtilmektedir.
Maksimal oksijen tüketimi (max. VO2): Giderek artan aerobik bir kas egzersizi esnasında, kullanılan maksimal oksijen miktarıdır. Maksimal aerobik güç ya da maksimal aerobik metabolizma olarak da tanımlanır.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Test Protokolu: Kişinin vücut ağırlığı ölçülür.Bir kişinin duvarda, durarak ayak tabanları yerde iken ulaşabildiği mesafe ölçülür. Daha sonra durduğu yerden sıçrayarak ulaşabildiği mesafe ölçülür. Bu iki mesafe arasındaki fark, sıçrama mesafesi olarak bulunur.
Eğer panik yapmadığınızı varsayarsak (ki her ne kadar dizginlemesi zor olsa da, o durumda panik yapmak berbat bir tercih olacaktır), ortalama bir insan dakikada 500 mililitre (yarım litre) oksijen tüketir (hava değil, oksijen). Bu hesaba göre 5 saat 10 dakika boyunca oksijen soluyabilirsiniz demektir.
Sıkça kullanılanlar: Bruce ve Modifiye Bruce protokolüdür. Test esnasında hasta, koşu bandı üzerine alınarak EKG kabloları bağlanır, banttın hızı ve eğimi belli sürelerle arttırılarak hasta yürütülür ve EKG'si takip edilir. İşlem esnasında EKG ve kan basıncı değerlendirilir.
Testin amacı, yoğun egzersiz sırasında kullanabileceğiniz maksimum oksijen miktarını, dakikada vücut ağırlığının kilogramı başına kullanılan mililitre oksijen (ml/kg/dk) olarak ölçülen VO2 max'ınızı ölçmektir.
Kardiyovasküler uygunluk seviyesinin en önemli parametrelerinden biri olan bu maksimal kalp atım düzeyi; 220-yaş formülüyle bulunur. Örnek olarak formülü 20 yaşındaki bir birey için uygularsak, sonuç 200 olacaktır.
Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40'ın altına düşerse ya da 60'ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir. Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir.
Yetişkin ve sağlıklı insanlarda nabız kaç olmalıdır? Yetişkinlerde nabız sayısı, kişinin fiziksel olarak dinlenmiş ve ruhsal olarak sakin olduğu bir dönemde dakikada 60–100 arasında olmalıdır. Sporcularda kalp hızı daha düşük olabilir ve dakikada 40–60 arası olması normal kabul edilir.
1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası, 11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası, 17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası, Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.
Anaerobik güç ve kapasiteyi belirlemede güvenilirliği ve geçerliliği en yüksek test 30 sn Wingate bisiklet ergometresi testidir (13). Ayrıca, 60 sn çoklu sıçrama testi de anaerobik güç ve kapasiteyi belirlemede kullanılan başka bir yöntemdir.
Nabız Bölgesi 2 / Zone 2:Kalbimizin 120-135 vuruş/dk. hızda olduğu veya maksimum nabız değerimizin %60-70'i seviyesinde egzersizlerin yapıldığı bölgedir. Easy Tempo (Hafif Tempo) antrenmanı bu bölgede yapılır.
Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri