Gaz molekülleri daha hızlı hareket ederken, pistona da daha fazla çarpmaya başlarlar. Çarpışmaların sıklığının artması, pistonu, dış basınca karşı olarak dışarıya doğru iter ve bunun sonucunda gazın hacmi de artar.
Gazların birbiri ile oluşturdukları karışımlar homojendir. Hacimleri, dolayısıyla yoğunlukları basınç ve sıcaklığa tabidir. Genellikle gazın basınç veya sıcaklığının az miktarda değişmesi, gazın hacminde çok büyük değişiklikler meydana getirir. Bütün gazların genişleme ve sıkışma katsayıları aynıdır.
Gazların hacimleri, dolayısı ile yoğunlukları basınç ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterirler. Gazın basınç ve sıcaklığının az miktarda değişmesi bile gazın hacminde oldukça büyük değişiklikler meydana getirmektedir. Örneğin bir kapta duran gazın basıncını iki katına çıkarırsak hacmi yarıya düşer diyebiliriz.
Atmosferin fiziksel davranışı ve gaz kanunları
2- Eğer hacim sabit olursa, gazın birim kütlesindeki basınç sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Sıkıştırma sonucunda gaz tanecikleri birbirine yaklaşır, aralarındaki mesafeler azalır ve gazın hacmi küçülür. Hızla hareket eden tanecikler bulundukları kabın çeperine sürekli çarparak bir basınç uygularlar. N/m2 ise paskal (Pa) olarak adlandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Bir gaz iş yaptığında, hacmi artar ( Δ V > 0 ) ve yapılan iş negatif (eksi işarete sahip) olur.
Sıcaklık arttıkça hacim artar ve yoğunluk azalır.
Bir gaz numunesinin hacmi azaldığında, gaz molekülleri çevreleyen yüzeylerle daha sık çarpışır ve basınç artar.
Özetle atmosferde yükseldikçe basınç azalır, suda derine gittikçe artar bunun sonucu olarak da balon yükseldikçe hacmi artar, suda derine gittikçe hacmi azalır.
Boyle gaz kanunu, gazların basınçlarının düştükçe hacimlerinin arttığını; basınçlarının arttıkça da hacimlerinin düştüğünü açıklar. Yüksek basınç altında gaz molekülleri birbirine yaklaşır, yoğunlukları artar ve moleküller arası uzaklık sınırlandığından toplam gaz hacmi azalır.
HACİM: Gazların hacimleri, içinde bulundukları kapların hacimlerine eşittir. Gaz hacmi m3 birimi veya bu birimin az ve çok katları ile verilir. Kimyada en çok kullanılan birimler m3 yanında dm3 ve cm3'dür. Çoğu kez dm3 yerine litre (L), cm3 yerine ise mililitre (mL) kullanılmaktadır.
Sıcaklık (K)
Sabit basınçtaki, belirli miktar bir gazın hacmi sıcaklıkla doğru orantılıdır.
Hacim (V) azalırsa, basınç (P) artar. Yani sıcaklığını ve molekül sayısını değiştirmediğimiz bir gazı sıkıştırırsak basıncı artacaktır.
Sıkıştırma sonucunda gazların sıkıştırılabilme özellikleri vardır. Sıkıştırma sonucunda gaz tanecikleri birbirine yaklaşır, aralarındaki mesafeler azalır ve gazın hacmi küçülür. Hızla hareket eden tanecikler bulundukları kabın çeperine sürekli çarparak bir basınç uygularlar.
Serbest pistonlu bir kaba; Molekül kütlesi aynı olan gazdan eklenirse, ortalama gaz yoğunluğu değişmez. Molekül kütlesi içerideki gazdan daha küçük olan başka bir gaz eklenirse ortalama gaz yoğunluğu azalır, Molekül kütlesi içerideki gazdan daha büyük olan başka bir gaz eklenirse ortalama gaz yoğunluğu artar.
İdeal gaz özellikleri taşıyan bir sistemdeki atomların kinetik enerjileri sıcaklığa bağlı olarak değişim gösteriyor: sıcaklık arttıkça atomlar hızlanarak kinetik enerji kazanıyorlar; düşük sıcaklıkta ise yavaşlayarak kinetik enerjilerinin bir kısmını kaybediyorlar.
Maddelerin hacimleri sıcaklık ve basınca bağlı olarak değişebilir.
Isıtma sırasında maddeye verilen enerji, taneciklerin maddeyi bir arada tutan kuvvetleri kısmen de olsa yenmesini ve taneciklerin birbirinden uzaklaşmasını sağlar. Bu nedenle, genel olarak sıcaklığı artan maddelerin hacimleri de artar.
Cisimlerin yoğunluğu kütlesi ile doğru orantılı, hacmi ile ters orantılıdır. Ama cismin kütlesi arttıkça yoğunluğu artmıyor. Çünkü cismin kütlesi arttıkça hacmi de artar.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
basıncı da yükseklikle azalır.
Yükseklik ile yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu da azalmakta ve dolayısıyla hava basıncındaki azalma oranı yükseldikçe düşmektedir.
Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır. Bu andaki sıcaklığa sıvılaşma sıcaklığı denir. Bu durumda moleküller arası uzaklıklar daha küçük yani moleküller arası kuvvetler daha büyüktür.
Terselme genelde çukur bölgelerde ve vadilerdeki yerleşmelerde görülür. Vadi tabanlarındaki ve çukur bölgelerdeki hava, güneşi görmediği zamanlarda daha yüksek kesimlerdeki havaya göre daha soğuk olur. Bu durum, sıcaklık ve yükseklik arasındaki kurala (Atmosfer sıcaklığı, yükseldikçe her 100 metrede 0,5 °C azalır.)
Hava yoğunluğu arttıkça, yüksekliklerle basınç değişimleri de artar. Bu sebeple, soğuk hava ( daha yoğun bir hava) yükseldiğinde, sıcak havaya göre basıncı yükseklikle daha hızla azalır.
Su moleküllerini bir arada tutan hidrojen bağları bu kristal kafeslerin oluşmasını sağlar. Bu formu alırken moleküller sıvı hale göre daha çok hacim kaplar, bu yüzden aynı miktardaki buzun hacmi sıvı halinden daha fazla olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri