Kars Malakanları; 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 yıllarında Çarlık Rusya ile Osmanlı İmparatorluğu arasında çıkan savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgal etmeleri neticesinde bölgenin nüfus yapısını değiştirmek ve bölgeye hâkim olabilmek amacıyla yerleştirdikleri Beyaz Ruslardır.
Malakanlar, Çarlık Rusya'da ortaya çıkan muhalif Rus köylü hareketidir. Kiliseye ve onun yaptırımlarına başkaldıran bu topluluk kendi inanç sistemlerini oluşturmuşlardır. Bu nedenle Malakanlar, Çarlık Rusya tarafından Kafkasya gibi işgal edilmiş bölgelere sürgün edilmişlerdir.
"Malakanlar" Doğu Slav topraklarında ortaya çıkmış olan bir Rus Ruhani Hristiyan tarikatıdır. "Malakan" terimi, yerel Ortodoks toplulukları tarafından kullanılan bir isimdir ve kelime anlamı olarak "süt yiyen" anlamına gelir.
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın (93 Harbi) ardından, Ruslar tarafından Kars'a yerleştirilen bu insanlar uzun yıllar burada kaldıktan sonra başta ABD ve Avustralya olmak üzere diğer ülkelere yerleşmişlerdir. Türkiye'de Bandırma civarında, Kars ve İstanbul'da yaşamaktadırlar.
1878'de Çarlık Rusyası'na geçen Kars'a yerleştirilen Rus kökenli dini azınlık grubu Malakanların Kars'taki izleri, kentten yıllar önce göç etmiş olmalarına rağmen hâlâ görülebiliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Malakanlar, Çarlık Rusya'da ortaya çıkan muhalif Rus köylü hareketidir. Kiliseye ve onun yaptırımlarına başkaldıran bu topluluk kendi inanç sistemlerini oluşturmuşlardır.
Malakanlar aslen Rus'tur.
Türk, Kafkas, Çerkez, Kürt, Laz, Ermeni, Terekeme… Onlardan biri de bugün sayıları azalmış olan Malakanlar.
Malak terimi süt içen, sütten kesilmemiş yavru anlamına gelmektedir. İlk önceleri hakaret anlamında kullanılmış daha sonraki dönemlerde benimsenerek kullanılmaya devam etmiştir. "Malakan" ismi; ilk kez 1765 yılında Sinod'da görüşülmek üzere Kilise Yönetiminin hazırladığı raporda resmi kayıtlara geçmiştir.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır. Milli Mücadele döneminde, Karslılar önce Milli Şura sonra Cenub-i Garb-i Kafkas hükümetlerini kurmuşlardır.
Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars ili, tarihsel olarak pek çok etnik gruba ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kentte “Azeri”, “Türkmen”, “Kürt”, “Terekeme” ve “Yerli” olarak adlandırabileceğimiz beş etnik topluluk yaşamaktadır.
mezheplerden biri Caferiliktir. Türkiye'de başta Kars, Iğdır ve İstanbul olmak üzere bazı illerde yoğun Caferi nüfusu bulunmaktadır.
Beyaz Rus göçmenler (Rusça: Белая эмиграция Belaya emgratsiya), Ekim Devrimi ve Rus İç Savaşı sonrasında Rus İmparatorluğu'ndan göç eden ve dönemin siyasi ortamına muhalif olan Rus zümreleri için kullanılan bir terimdir.
Belgeselin 2. bölümünde; Rus kökenli dini azınlık grubu Malakanların, Kars'taki izleri konu edilmektedir.
Kars ili,Doğu Anadolu Bölgesi'nin,Erzurum - Kars Bölümü'nde yer alır. Kuzeyinde;Ardahan, doğusunda;Ermenistan'la, güneyinde;Iğdır veAğrı,batısında iseErzurum' illeri ile çevrilidir.
Ailesi tarafından Kürtçe "malakan curri" diye çağrılırdı. Bu söz "sarışın" anlamına gelmektedir. Anne tarafından Balıkesirli olan Avşar'ın baba tarafı Hasköy, Ardahanlıdır.
Manyak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Maniye yakalanmış (hasta) mecaz Gülünç, garip, şaşırtıcı davranışları olan (kimse) ünlem,hakaret yollu Aptal, çılgın, dengesiz, deli anlamlarında bir seslenme sözü
Yeke TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,denizcilik Kayıkta dümeni kullanmak için dümenin baş tarafına takılan kol.
Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
1877-1878 yıllarına 93 Harbi olarak bilinen savaşta Rusların Kars ve Ardahan bölgelerini işgali sonrasında, Alman politikasını devam ettirerek Kars ve Ardahan'ın bazı köylerine Estonyalı, Wüttenbergli ve Volga bölgesinden Alman kökenli aileleri yerleştirildi.
Türkiye'nin doğusundaki bu tarihi şehir, esasen bir menkıbe şehri olarak bilinir. Kars, adını bile bir menkıbeden almıştır. Bu eşsiz kentin ismi, M.Ö. 130-127 yıllarında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bölgede yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağına” dayanmaktadır.
Araştırmalardan Kars tarihinin Cilalı Taş Devrine kadar indiği (MÖ 9000-8000) anlaşılmaktadır. Bölge daha sonraları Hurriler, Urartular, İskitler, Partlar, Sasaniler ve Bizansların hakimiyetine girer.
Belaruslar veya Beyaz Ruslar (Beyaz Rusça: беларусы; biełarusy), Belarus'ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan bir Doğu Slav halkı.
Çuvaş, Kazak, Özbek.
Рэспубліка Беларусь (yardım·bilgi); Rusça: Республика Беларусь, Respublika Belarus) ya da diğer adıyla Beyaz Rusya, Doğu Avrupa'da bulunan bir devlettir. 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden eski bir Sovyetler Birliği ülkesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri