Ecemiş ve Sarız gibi yaşlı fay hatlarıyla karşılaştırıldığında, Malatya-Ovacık Fayı'nın düşük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğu gözlemleniyor. Fay hatları, kuvaterner düzeyde ve son 2.6 milyon yıldır deprem üretmeyen faylar olarak biliniyor.
Malatya-Ovacık fayı, Ecemiş ve Sarız gibi yaşlı fay hatlarının 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelinin düşük olduğu sonucuna varıldı. İlgili fay hatları kuvaterner sayılacak düzeyde ve son 2.6 milyon yıldır deprem üretmeyen faylar olarak biliniyor.
Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
MALATYA - Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, yakın zamanda Malatya'da 6-7 şiddetinde bir deprem beklendiğini belirtti. Özgür, yaptığı incelemeler sonucunda Ovacık fay hattının büyük bir deprem yaratacağını ve bu depremin yakın zamanda yaşanabileceğini söyledi.
İşte deprem uzmanı Baturhan Öğüt'ün resmi sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklama; 6 şubat ikinci 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya'ya doğru yaklaşık olarak 110 km uzunluğunda bi fay kırıldı. Bu 110 km uzunluğunda kırılan fay Çöşnük fayı yani Yeşilyurt Baskil fay zonunun alt segmenti.
İlgili 43 soru bulundu
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından 5.2 büyüklüğündeki Malatya depremine yönelik bir paylaşım yaptı. Görür “Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde” dedi.
1986 Malatya depremi, 5 Mayıs 1986'da yerel saat ile 06.35'te Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde gerçekleşen 6.1 Mw büyüklüğündeki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre maksimum şiddet VIII (Yıkıcı) olarak ölçüldü. Toplam 7 can kaybına yol açtı.
MALATYA - OVACIK FAY HATTI NEREDEDİR? Malatya-Ovacık Fay Zonu, Orta Anadolu ova bölgesindedir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun toplam uzunluğu 240km'dir.
Fay zonunun Ovacık bölümünde yapılan hareket hızı çalışmaları fayın 3 mm/yıl hız ile hareket ettiğini göstermektedir. Malatya bölümünde yapılan çalışmalar ise fay üzerinde son on bin yıl içerisinde dört büyük deprem meydana geldiğini ve en son depremin günümüzde yaklaşık olarak 2430 sene önce oluştuğunu göstermektedir.
Malatya fayının 7.4 büyüklüğüne kadar deprem üretebileceğini söyleyen Aluçlu, "Bu fay tek seferde kırılırsa 7.2 ila 7 .4 büyüklüğünde deprem üretir. Tunceli'ye kadar olan 220 kilometrelik fay tek seferde kırılırsa 7'nin üzerinde deprem üretir.
Bu neotektonik bölgelerden birisi de Malatya-O- vacık Fay Zonu'nu içerisinde bulunduran Orta Anadolu Ova Bölgesidir. Erzincan çek-ayır havzasının doğusundan ayrılan sol yönlü doğrultu atımlı Malatya-Ovacık Fay Zonu'nun top- lam uzunluğu 240km. dir.
6 Şubat sonrası uzmanların deprem beklediği yerlerden biri olan Bingöl- Karlıova'nın, hasarlı yapıların da fazlalığından dolayı olası bir depremde Malatya'yı etkileyeceği belirtiliyor.
Dolayısıyla bu depremlerde enerjilerini başka faylara aktarmış olmaları da söz konusu. Tarihsel depremlere bakıldığında bunlardan bir gerginlik haritası çıkartıldığında en gergin fayların ve büyük deprem oluşturmaya en yakın fayların Çardak fayından kuzeye doğru, Malatya üzerinden geçen fay olduğu görülüyor.
MALATYA FAYI 160 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusu. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Resmi bir rapora göre Malatya depreminde 885 kişi ölmüştür. Bunlardan 131'i Malatya merkezde, kalanlar ise Hısnımansur (Adıyaman), Behesni, Kahta, Akçadağ ve köylerinde vefat etmiş ayrıca 164 kişi de yaralanmıştır.
Haber Merkezi – Maraş'ın Elbistan ilçesinde 6 Şubat'ta gerçekleşen 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremde Malatya'da yıkılan binanın yeni görüntüleri ortaya çıktı.
Erzincan ve Bingöl arasında Yedisu Fayının da kırılma ihtimali var. Malatya Fayı ile alakalı değildir.”
Malatya'da 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli Malatya kentlerini etkileneceği belirtiliyor.
Yer bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada:"6 Şubat 2023 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra, artçı deprem verilerine göre, Çöşnük Fayının Doğanşehir'den Malatya merkezine kadar kırıldığı artık kesindir.
MTA'nın verilerine göre, Malatya'da da diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarından biri, Akçadağ ilçesinden geçerek Malatya'ya ulaşmaktadır. Ayrıca, Malatya'ya en yakın diri fay hatları ise Adıyaman Gölbaşı, Elazığ'da Palu ve Sivrice, Bingöl'de ise Karlıova ve Yedisu ilçelerinden geçmektedir.
Orta Marmara parçasında en son 1766;; Yedisu parçasında 1784 yılında büyüklüğü 7.0 ve daha büyük depremler meydana gelmiştir,. Geyve parçasında ise som 600ı yıldır önemli büyüklükte bir deprem olmamıştır, • Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Ana- dolu Fayı makas gibi çalışan eşlenik fay sistemlerini oluşturmaktadır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri