Kale ilçesi Malatya'nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu bir ilçesidir. Hem ilçe merkezinde hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur. Kale ilçesindeki Kürt nüfusu İzol ve Canbeg Canbeg Aşiretlerimdendir. Canbeg ve İzol aşiretleri tartışmalıdır.
Malatya'nın Pütürge ve Kale ilçeleri Sünni Kürt nüfusun çoğunluk olduğu ilçelerdir. Bu iki ilçede de Türk nüfusu vardır. Ayrıca bu ilçelerde Kürt olarak gösterilen kişiler de genelde Türklüğü savunmaktadır. Canbegli ve İzollu Aşiretleri bu ilçelerdeki Kürt nüfusunu oluşturur.
19 kişi Ermenice ve 17 kişi başka dilleri Anadil olarak seçmiştir. Bu durumda 58 bin 25 kişi Türk, 17 bin 678 kişi ise Kürt olmuş oluyor. Yani il merkezinin neredeyse tamamı Türklerden oluşuyor. Köy nüfusunda ise Türk nüfusu Kürt nüfusun iki katından daha fazla ediyor.
İlçe; Malatya-Elazığ karayolunun 45. km'sinde olup Kömürhan Köprüsü ilçe sınırları içerisindedir.
İlçe merkezinde de köylerde de Türk nüfusu oldukça yüksek orandadır. %80 ile 90 arası bir nüfusa tekabül eder. İlçede 6 civarı yerleşim Alevi yerleşmeleridir. Bunlardan 3'ü Türkmen Alevi iken diğer 3 de Kürt Alevisidir.
İlgili 29 soru bulundu
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Kale ilçesi Malatya'nın Sünni Kürt nüfusunun çoğunluk olduğu bir ilçesidir. Hem ilçe merkezinde hem de köylerde Sünni Kürt nüfusu çogunluktur.
Malatya'nın Kale İlçesi'nde bulunan İzol aşireti mensupları bu çevreye adlarını vermiştir, yaşadıkları beldenin adına “İzollu” denmiştir. Özellikle Osmanlı Dönemi'nde Malatya-Elazığ arasındaki bölgeye yerleştirilen aşiret üyelerinin aslında Avşar olduklarını, son zamanlarda yapılan çalışmalar ortaya koymuştur.
İlçenin bucağı yoktur. Merkez olmak üzere 1 belediyesi, 19 köyü ile 43 mezrası vardır. Doğusunda Elazığ, batısında Malatya il merkezi, kuzeyinde Karakaya Barai Gölü sahası ile Elazığ ilinin Baskil ilçesi, güneyinde Pütürge ilçesi bulunmaktadır.
Kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçmektedir. Nüfusunun tamamına yakını tarımla, özellikle kayısıcılık, uğraşır. İlçeye 4 km. mesafede Kale Höyük bulunmaktadır. Karakaya Baraj Gölü suları altında kalan Pirot köyünde bulunan eserler Malatya Müzesinde sergilenmektedir.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
"Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir.
Türk nüfus ise daha çok Gölbaşı,Besni,Samsat ve Tut ilçelerinde toplanmıştır. Adıyaman'ın genelindeki Kürt nüfusu %70 civarındadır.
Malatya nin yerlisi olarak böğürtlen diyoruz.
Kale Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu Bölümünde Denizli iline bağlı Denizli-Muğla karayolu üzerinde Denizli il merkezine 75 km. Muğla iline ise 80 km. mesafede orta büyüklükte bir Anadolu şehridir.
DENİZLİ (AA) - Denizli'nin Kale ilçesinde eski pazar yerine Kaledavaz Yöresel Ürün Pazarı açıldı. Belediye meclisi, ilçede cumartesi günleri kurulan ve yeri değiştirilen eski pazar yerine çarşamba günleri yöresel ürün pazarı açılmasını kararlaştırdı.
Malbork Kalesi, yüzey alanı ile dünyanın en büyük kalesidir. Malbork, Prusya'da Haçlı Katolik Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri tarafından Ordensburg kalesi biçimde inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Malatya yöresi, Osmanlıların klasik döneminde, Maraş eyaletine bağlı bir Liva (Sancak) idi. 1831 yılındaki idari değişiklikle, Malatya Liva'sı, Maraş Merkez Liva, Samsat ve Gerger Liva'larıyla birlikte Maraş eyaleti sınırları içinde yer almakta idi.
İlçe; iklim bakımından kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir özellik göstermektedir. Malatya merkezine göre kışları daha ılıman geçmektedir. Nüfusunun tamamı tarımla uğraşır. Özellike de kayısıcılıkla uğraşan halk az da olsa hayvancılık ile uğraşmaktadır.
Malatya Kalesi, hem il merkezine yakınlığıyla şehrin en kolay gezilecek yerleri arasındadır. Malatya Kalesi, il merkezine 11 kilometre uzaklıkta olup, Battalgazi ilçesinin sınırları içerisindedir.
Akçadağ ilçesi %90 küryt alevisi olur. Malatya sünni bir ildir.
1990 genel nüfus sayımına göre Malatya'nın nüfusu 702.055'dir. Kent nüfusununyüzde 30'unu Alevi, yüzde 70'ini Sünni topluluğu oluşturmaktadır. Alevilerin yoğunlukta olduğu ilçeler Arguvan, Arapgir, Doğanşehir, Akçadağ, Hekimhan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri