TÜRKİYE'DE HAVASI TEMİZ ŞEHİR YOK Türkiye'de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.
Malatya, havası en kirli olan iller arasında yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir. Ancak temiz illerin hepsi Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterine uymuyor.
Elde edilen verilere göre Türkiye'nin havası en temiz şehri Çankırı oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre ise şehirler farklılık gösteriyor.
Raporda en temiz havaya Avustralya, Barbados, Ürdün ve Kanada'nın sahip olduğu ifade edildi.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'nin tek temiz havalı şehri belli oldu! Türkiye'deki hava kirliliğine dikkat çekmek için “İstanbul'da Hava Kirliliği ve Akciğer Sağlığı Sempozyumu” düzenleyen Türk Toraks Derneği'nin açıklamasına göre, Türkiye'de temiz hava açısından yaşanabilecek tek kent Rize.
Rapora göre Türkiye'nin birçok ili hava temizliği konusunda sınıfta kaldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun yayımladığı "Kara Rapor 2022", Türkiye'de 2021'de hava kirliliği nedeniyle en az 42 bin 67 kişinin hayatını kaybettiğini, en kirli havayı soluyan ilk beş ilin ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olduğunu ortaya koydu.
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi.
Iğdır'ın etrafını saran dağların hava sirkülasyonunu yavaşlatması havasının kirli olmasının en başat nedeni olarak işaret edilirken, kalitesiz kömürlerin tüketimi ve aşırı betonlaşma da sıralanan başka nedenler. Kentte hava kirliliğinin yanı sıra bir başka tehlike ise radyasyon.
Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor. Reykjavík, İzlanda'nın en büyük şehri ve başkenti olmasına rağmen, ülkedeki en temiz şehir unvanını gururla taşıyor.
Dünya çapında 7 bin 323 kent arasında hava kirliliği en fazla olanı ise Tayland'ın Chiang Mai şehri oldu. IQAir'e göre, şehirde kirlilik PM2.5'in 66 katına ulaşmış durumdaydı. Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu.
Karasal ve Akdeniz iklimlerinin birlikte görüldüğü Malatya'da yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuk geçer. Gece-gündüz, yaz-kış sıcaklık farkları yüksek olan Malatya'da yıllık sıcaklık ortalaması 13,3°C'dir. Yazları sıcak ve kurak; kışları ise, çoğu kez yağışlı ve soğuktur.
İklim. Karasal ve sert bir iklime sahip olan Malatya'da kışları oldukça soğuk ve uzun geçiyor. Yaz dönemleri ise bunun aksi yönde olup oldukça sıcak ve kurak bir havaya sahip oluyor. Yaz aylarında sıcaklık 25-41 derece arasında seyrederken kış aylarında ise bu sıcaklık 0 derecenin altına düşüyor.
Hem Doğu Anadolu Bölgesi'nin karasal iklimi hem de Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Malatya'da kış ayları oldukça soğuk ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak geçiyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında da yağmur geçişlerinin görüldüğü şehir, yılda ortalama 574 mm yağış alıyor.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Gaziantep, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en kirli havasına sahip şehirleri arasında yer alıyor. Kentte bir yıl içerisinde 135 gün hava kirliliği yaşanıyor.
Bugünün Hava Kalitesi-Diyarbakır, Diyarbakır
Hava kalitesinin yeterli düzeyde olduğu kabul edilmektedir ve hava kirliliği çok az risk taşımaktadır veya hiç risk taşımamaktadır.
Hava kirliliği en az olan semt Kandilli
Hava kirliliğinin en az ölçüldüğü istasyon 13,1 µg/m3 ile Kandilli 1 olurken, partikül madde hava kirliliği Büyükada istasyonunda 15,8, Sarıyer istasyonunda 24,4, Şile istasyonunda 25,1 µg/m3 olarak tespit edildi.
Bugünün Hava Kalitesi-Mardin, Mardin
Hava kalitesi kabul edilir düzeydedir ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine sıra dışı hassasiyete sahip çok az sayıda insan için daha ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Ağrı'daki Tabloda Yardım Kömürlerinin Etkisi Oldukça Fazla
Raporda, konutlarda yakılan kömürün yol açtığı hava kirliliğine ek olarak bir diğer önemli nedenin, yoğun uluslararası karayolu D-100 trafiği ve mal taşımacılığı olduğu ifade edildi.
Güzelçamlı'yı çevreleyen Milli Park, flora ve faunasıyla Türkiye'nin en zengin doğallıklarından biridir ve ölçümlere göre çok temiz havası olduğu kanıtlanmış, astım hastalarının yaşam için tercih etmesi gereken bölgeler içerisinde dahi önerilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri