Maden. Maden bakımından da zengin bir ülke olan Malezya, kalay üretiminde dünya birincisi olup, dünya kalay üretiminin % 70'ini karşılar. Diğer önemli madenleri demir, boksit, petrol, manganez, altın, tungsten ve titanyumdur.
En önemli geçim kaynakları balıkçılık ve turizm olan ülkenin batısına gittikçe halkın refah seviyesi de artıyor. Ülke ekonomisi için en önemli ürünlerin arasında pirinç, kauçuk, hindistan cevizi, çay, mısır, tütün, patates, ananas ve hurmayı sayabiliriz.
Malezya'nın ihracatında elektrikli ve elektronik eşyalar önemli bir yer tutmaktadır. Ham petrol ve doğal gaz (LNG-Likid doğal gaz olarak satılmaktadır), kimyasallar, makineler, ağaç ürünleri, optik ve bilimsel aletler, tekstil ve giyim ile geleneksel ihraç ürünleri olan palm yağı, kereste, kütük, kauçuk izlemektedir.
2021 yılında demir-çelik, altın-gümüş-platinden mücevher, tekstil iplikleri, sebze-meyve ve petrol ürünleri ihracatımızın önemli kalemlerini oluşturmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur.
Malezya ekonomisi, nispeten açık ve devlet odaklı yeni sanayileşmiş piyasa ekonomisi olup nominal olarak Güneydoğu Asya'nın üçüncü ve dünyanın 35. büyük ekonomisidir. 800.169 milyar $ (SAGP 2015 tah.) 375.633 milyar $ (nominal 2015 tah.) 25,833.204 $ (SAGP, 2015 tah.)
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Resmî dil Malayca olmasına rağmen halkın hemen hemen hepsi kusursuz İngilizce konuşabilmekte, bunun yanı sıra Arapça da geçerli diller arasında yer almaktadır.
Malezya Türkiye'den En Çok Ne Alıyor? Malezya'nın ülkemizden en çok ithal ettiği ürünlerden bazıları şunlardır: İnciler, değerli taşlar, metaller, madeni paralar. Demir ve çelik.
Yıl boyunca güneşli ve sıcak iklimi ile bilinen ülkedeki birbirinden güzel sahiller; balayı, tatil ve dalış meraklılarının gözdesidir. Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
14. yüzyılda İslamlaşmaya başlayan, geçmişte Portekiz (1511-1641), Hollanda (1641-1786) ve İngiliz (1786-1957) idaresinde kalan Malezya, bağımsızlığını 31 Ağustos 1957 tarihinde kazanmıştır.
Malezya'da içki içmek suç, ancak 13 eyaletten sadece 3'ünde kırbaç cezası var.
Umuma mahsus/hizmet/hususi/diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 90 gün süreyle turistik vizeden muaftır. Malezya'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaport geçerlilik süreleri varış tarihlerinden itibaren en az 6 ay daha geçerli olmak durumundadır.
Malezya ekonomisi Endonezya ve Tayland'dan sonra Güneydoğu Asya'nın 3. büyük ekonomisi ve dünyanın en büyük 35. ekonomisidir.
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Malezya; doğusunda Güney Çin Denizi, kuzeybatısında Andaman Denizi ile deniz tatili için birçok seçenek sunmakta. Deniz tatili için en çok tercih edilen ve turizm açısından en gelişmişi Langkawi.
Malezya'da saat 23:00 2 Nisan Salı iken Türkiye'de 18:00 dir.
Bugün Malezya'da ortalama yaşam maliyeti, konaklama dahil yaklaşık 500 Amerikan Doları civarındadır. Malezya'da eğitim alırken konaklama gıda gibi temel yaşam ücretleri yanında ek harcamalarda yapabileceğinizi unutmayın!
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize almak zorunda değildir. Malezya ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar ki kalışlarda vizeden muaftır. Pasaport geçerlilik süresi 6 aydan az olmamalıdır.
Piyasa beklentisi bir önceki ay yüzde 2,4 olan enflasyonun yüzde 2,1 seviyesine ineceği yönündeydi. Böylece enflasyon 2021 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Çekirdek enflasyon yüzde 3,1'den yüzde 2,8'e geriledi. Ülkede aylık enflasyon artışı ise yüzde 0,1 olarak açıklandı.
Malezya havaalanları
₺ 8.022, son 72 saat içindeki İstanbul kalkışlı Malezya varışlı tek yön uçuş için en iyi fiyat. ₺ 17.450, son 72 saat içinde momondo üzerinden gidiş dönüş İstanbul - Malezya uçuşu için bulunan en iyi fiyattır.
Malezya ekvatoral bir iklime sahip olmasına rağmen, topoğrafik konfigürasyonu ve düz kuşatılmış kıyı ovaları olan merkezi dağlık göbekleri deniz iklimi etkilerinin içe nüfuz etmesini kolaylaştırmaktadır. Musonlar ise iklimi daha da değiştirmektedir. Sıcaklıklar yıl boyunca eşit olarak yükselir.
2020 yılı itibarı ile Malezya'da 16 adet şehir bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri