Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır.
Hidrosfer (Su Küre) Yer kabuğunun çukur yerlerini dolduran suların (deniz, göl, akarsu, yeraltı suları) oluşturduğu tabakadır. Litosfer (Taş Küre ,Yerkabuğu) Canlıların üzerinde yaşadığı çeşitli taş, toprak ve kayaçlardan oluşan tabakadır. Ortalama kalınlığı 60 km dir.
Yer kabuğunun diğer adları yeryüzü ve litosferdir. Yoğunluk derecesi oldukça az olan bu katman çeşitli özellikleri de beraberinde getirir. Okyanuslarda ince bir kalınlığa sahip olan yer kabuğu, yüksek dağların yer aldığı alanlarda daha kalındır.
Yer kabuğunun diğer adı da bulmacalarda sorulan sorular arasında yer alır. Bulmacalarda sorulan bu sorunun yanıtı 7 harfli olan "Yeryüzü" veya 8 harfli olan "Litosfer" kelimesidir.
Dünyanın dış kabuğunu oluşturan katmana Kara Katmanı adı verilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Üzerinde canlıların yaşadığı katman mantodur. Manto ile iç çekirdek arasında bulu - nan katmana dış çekirdek adı verilir İç çekirdek sıvı hâldedir. Yer kabuğu sıvı hâldedir.
Atmosfer veya havaküre, Dünya'nın kütleçekimi ile gezegenin çevresini sarmalayan gaz tabakası. Yaklaşık %78'i azot, %21'i oksijen, %0,93 argon, %1 su buharı ve kalan kısmı diğer bazı gazların karışımından oluşmuştur. Bu gaz karışımına genel olarak hava adı verilir.
Yerküresinin karalar ve denizlerin bulunduğu, kalınlığı yer yer 30 – 35 km.ye varan, genellikle kayalardan ibâret sert kısmı, kışr-ı arz.
Manto, yer kabuğu ile çekirdek arasında yer alan, derinliğe göre değişen ısıya sahip bir yer katmanıdır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastikimsi özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
Yer kabuğu, içinde yaşadığımız gezegenimizin en dış kısımlarında yer alan sert yapı olarak tanımlanabilir. Taş küre olarak da bilinen bu üzerinde yaşam sürdüğümüz bu yer küre farklı katmanlardan oluşur. Yer kabuğunun en önemli özelliği de dünyanın farklı yerlerinde değişik kalınlıklarda olmasıdır.
Kabuk, manto, çekirdek, litosfer, astenosfer, mezosfer, dış çekirdek, iç çekirdek.
Dünya'nın iç şematik görünümü. 1. kıta kabuğu - 2. okyanus kabuğu - 3. üst manto - 4. alt manto - 5. dış çekirdek - 6. iç çekirdek - A: Mohorovičić süreksizliği - B: Gutenberg Süreksizliği - C: Lehmann – Bullen süreksizliği.
Bu kelime genellikle yerkabuğu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yer kabuğu şeklinde olmalıdır.
Yer kabuğu birçok değişik kayaçtan oluşmuştur. Bu kayaçların üzeri ise toprakla örtülmüştür ve böylece yeryüzü oluşmuştur. Ayrıca yer kabuğunun kalınlığı dünya üzerinde farklı yerlerde değişiklik gösterir. Mesela yüksek dağların bulunduğu yerlerde yer kabuğu oldukça kalındır.
Su, hava, taş, ateş ve ağır küre
Yer kabuğunun oluşumu kayaçlardan meydana gelmiştir. Üstleri toprak ile örtülen bu kayaçlar yeryüzünün meydana gelmesini sağlamıştır. Yer kabuğu kalınlığı her yerde aynı kalınlıkta bulunmaz. Dağlık bölgelerde kalın olan bu yer kabukları Okyanusya bölgelerinde daha ince görülmektedir.
Atmosferin diğer adı da hava küredir. Bunun sadece 12 km'si canlıların yaşamasına elverişlidir. Yeryüzünden uzaklaştıkça hava tabakasının yoğunluğu azalır. Atmosfer, yerkürenin etrafında adeta düzenleyici ve koruyucu bir örtü şeklindedir.
Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder. Genel bir terim olarak, "okyanus" çoğunlukla Amerikan İngilizcesinde "deniz" ile değiştirilebilir; ancak İngiliz İngilizcesinde değil.
Troposfer, Dünya'da nerede olduğunuza bağlı olarak 8 ile 14 kilometre arasında bir kalınlığa sahiptir. Kuzey ve Güney Kutbu'nda en incedir. Bu katmanda soluduğumuz hava ve gökyüzündeki bulutlar bulunur.
Hava Küre (atmosfer): Dünyayı saran hava katmanıdır ve yaşam için gerekli olan gazları bulundurur. Kendi içerisinde 5 ayrı katmandan oluşmaktadır. Katmanlar arasında troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve ekzosfer yer almaktadır. Taş Küre (Litosfer): Dünyanın en sert ve en dış katmanıdır.
Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir.
Deprem, yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi sonucu aniden ortaya çıkan sarsıntılara denir. Yer kabuğu parçalarının birbirleriyle temas ettiği bölgeler deprem olasılığının en fazla olduğu bölgelerdir.
1. Üzerinde yaşadığımız yer küresinin kabuğu, arz: “Yeryüzü denizler, dağlar ve ovalarla kaplıdır.” 2. Dünya: Yeryüzünde arıların balısın (Karacaoğlan).
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
Dağlar, çöller ve yaylalar, kara katmanında yer alır.
Ural-Altay kavimlerinde gök katları genellikle ya 7 ya da Dante'nin İlâhî Komedya'sındaki gibi 9'dur. Gök katlarının sayısı tüm şamanist toplumlarda aynı değildir. Kimi şamanist geleneklerde “yeraltı” denilen öte-âlem de 7 kata ayrılır ki, bu durumda algılanamayan katların toplamı 14'ü bulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri