Aralarında Kıptî ve fellahlarında bulunduğu Mısır'da, üç burun tipi tespit edilmiştir: İnce yüz, ince çene ve ince dudakların olduğu ilk profilde dar ve kemerli burun görülmektedir. Daha geniş ve kısa bir yüzün olduğu ikinci profilde, burnun kemeri daha alçaktır. İkinci profilde çene daha belirgin ve geniştir.
Ailesel yatkınlık sonucu ortaya çıkabilir. Eğer ailenizde kemerli buruna sahip bireyler varsa, bu durum sizde de görülebilir. Bazı kişiler doğuştan burun sırtında kemik ve kıkırdak yapıda fazla çıkıntıya sahip olabilirler.
Kendine özgü görünümüne rağmen kemerli burun, tıbbi bir durum olarak kabul edilmez ve bu tip burun şekline sahip olan çoğu insanın genel sağlık durumu iyidir. Ancak bazı insanlar görünümlerini değiştirmek için rinoplasti gibi kozmetik prosedürlere başvurabilirler.
Kartal Burun: Burun sırtının kemerli olduğu, burun ucunun yırtıcı kuşların gagasını çağrıştırır şekilde aşağı doğru uzamış olduğu burun tipidir. Dudak-burun açısı dardır.
İlgili 20 soru bulundu
Siyahi ırkta görülen bu burun, Kafkas ırkında görülen düz ve dışbükey burunlardan farklıdır. 1930'larda, Tswana ve Xhosa halklarında kemerli burun kızlar için bir güzellik göstergesi olarak kabul edilirdi.
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Kemerli burun şekli doğuştan olabileceği gibi sonradan oluşan bir travma (kaza, darbe vb.) sonrası da gelişebilir. Ama ülkemiz geneline bakıldığında kemerli ve karakteristik burun yapılarına sık rastlandığını düşünürsek daha çok genetik kökenli olduğunu söyleyebiliriz.
Yunan burnu; alnın buruna doğru kesintisiz olarak devam ettiği burunları tarif eder. Genellikle bu insanların burunları daha büyük ve kemerlidir.” Radiks denilen burun kökünde çukurun ve üst kısımdaki sınırın net olmamasının, burnun büyük ve uzun algılanmasına yol açtığını belirten Doç.
Burunda şekil bozuklukları arasında yer alan bir sorun da, burnun etli, kalın ve büyük olmasıdır. Etli burun olarak adlandırılan bu deformiteye bazen palyaço burun da denmektedir. Palyaçoların burunlarının büyük ve yuvarlak olmasından esinlenerek verilen bu isim sorunu tanımlamaya yeter.
Kemerli Burun Ameliyatı Süresi
Kemerli burun estetiği genellikle 1.5-2 saat süren basit bir ameliyatdır. Hastanın burnundaki kemer görünümü ne kadar fazla ise ameliyat süresi de doğru orantılı olarak artacaktır. Hastaların kafalarında törpüleme sonrası burun yapısıyla ilgili soru işaretleri olabilir.
Kemerli burun yapısına bağlı olarak detaylı bir muayenenin ardından operasyon türüne uzman bir hekim tarafından karar verilmektedir. Kemerli burun ameliyatsız olarak hyalüronik asit uygulaması ile geçici dolgu; kök hücre tedavisi ile kalıcı dolgu olarak uygulanmaktadır.
Burun gelişimi kadınlarda, erkeklere göre erken tamamlanır. Vücut gelişimi de aynı şekilde gerçekleşir ve erkeklerde boy ve yüz ve burnun uzaması 18 yaşına kadar sürer. Ancak kız çocuklarında genellikle 16 yaşında büyüme durur.
Burun yüzün gelişimini en son tamamlayan bölgedir. Burun büyümesi ortalama 18 yaşına kadar devam eder. Bazılarımızda daha erken, bazılarımızda ise daha geç tamamlanabilen değişken faktörlerden etkilenen bir durumdur. Burunda kemik büyümesi, burunda kıkırdak büyümesi hızları birbirine eşit değildir.
Burun şekli büyük oranda anne-babanın burun şekline, yani onlardan alınan genlere bağlı.
Ergenlik döneminde kemik yapısının gelişmesi ve gelişimini tamamlaması ile birlikte genlerde bulunan kemerli burun yapısı belirginleşmeye başlar. Gen yapısının dışında çocukluk döneminde alınan darbeler, çarpmalar ,düşmeler sonucu da kemerli burun yapısı ortaya çıkabilir.
Burun eti büyümesinin ana nedeni alerjik reaksiyonlar olarak görülmektedir. Alerjenlerin etkisi nedeni ile dokulardaki kan akışı fazlalaşmakta ve bu nedenle burun etlerinde büyüme yaşanabilmektedir. Aynı zamanda çeşitliilaçların kuıllanılması ve hormonal değişiklikler de burun eti büyümesine neden olabilmektedir.
Hokka burun, halk dilinde yüze orantılı, güzel, estetik ve fazla küçük aynı zamanda fazla büyük olmayan buruna denilmektedir.
Burun ucunun daha kalkık olduğu ve dolayısıyla daha kavisli ve gösterişli görünümlü rinoplasti ameliyatıdır. Barbie burun estetiği kimlere yakışır? Yüzü daha oval ve yüz kemikleri daha belirgin genç kızlara uygundur. Ayrıca daha dikkat çekiciliği görünmeyi seven kişilerin yaptırması daha uygundur.
Genelde çocukluktan itibaren gözlük kullananların burun yapısının değiştiğine dair bir inanış vardır. Her ne kadar gözlük burun yapısında geçici çöküklüklere neden olsa da bu kalıcı değildir.
Masaj ile burun yapısına şekil verilememektedir. Ancak bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilir. Rinoplasti öncesinde uzun süre eğri kalan burun yapısında kaslarda kısalma oluşmuş, yumuşak dokularda değişim olmuş burunda masaj yapılması yararlı etkiler gösterebilir.
Hafif sorunlu burunlarda basit bir törpüleme ile sorun giderilebilir. Daha ileri vakalarda genel anestezi altında kemer kısmı çıkarılır. Oluşan boşluğun kapatılabilmesi için kemiğin serbest kenarları birbirine yaklaştırılır. Bunun için burun kemiği alt kısımlarının kırılıp hareketli hale getirilmesi gerekir.
Yüz güzelliğini en fazla etkileyen faktör burun şeklidir. İnsan ilişkilerinde yüz yüze olduğumuz düşünüldüğünde, yüzün diğer parçalarıyla ve kendi içinde oranlı ve uyumlu olan bir burun yüz güzelliği için vazgeçilmezdir.
İdeal burun yapısında burun ucu ve üst dudak arasında 90 derece açı bulunmalıdır. Burun ucu düştüğünde bu açı küçülür ve dudağa yapışmış şekilde gözükür. Özellikle yandan bakıldığında burun ucundaki bu düşüklük kolayca belli olur. Burun ucu düşüklüğü sorununuz var ise burun ucu ameliyatı olmanız gerekmektedir.
Kaşlarınız, gözleriniz ya da dudaklarınız ne kadar güzel ve orantılı olursa olsun, eğri bir burun tüm dengelerin bozulmasına yol açacaktır. Aynı zamanda yüz yapısına göre daha büyük ya da çok daha küçük olan burunda olduğunuzdan daha yaşlı gözükmenize de yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri