2021 yılında Malezya'dan ithalatımız bir önceki yıla göre %55,6 artarak 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında, ithalatı en çok yapılan ürünler; palm yağı başta olmak üzere alüminyum, giyim eşyası ve aksesuarları, elektrik makineleri ve cihazlar, organik kimyasallar, tekstil iplikleri ve plastiktir.
Malezya'nın ihracatında elektrikli ve elektronik eşyalar önemli bir yer tutmaktadır. Ham petrol ve doğal gaz (LNG-Likid doğal gaz olarak satılmaktadır), kimyasallar, makineler, ağaç ürünleri, optik ve bilimsel aletler, tekstil ve giyim ile geleneksel ihraç ürünleri olan palm yağı, kereste, kütük, kauçuk izlemektedir.
Malezya Güneydoğu Asya ülkeleri içerisinde yıllık kalkınma oranı en fazla olan ülkelerden biridir. Malezya, ekonomik açıdan kendi kendine yeterlidir. Enflasyonu düşük, güçlü bir sermaye yatırımına sahip ekonomisi, sürekli gelişme içerisindedir. İşsizlik oranı % 7 civarındadır.
İlgili 22 soru bulundu
1955 tarihli İş Kanunu, Malezya'da sosyal güvenlik uygulamalarını içeren ana mevzuattır. Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları).
Şeriat mahkemeleri
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Yıl boyunca güneşli ve sıcak iklimi ile bilinen ülkedeki birbirinden güzel sahiller; balayı, tatil ve dalış meraklılarının gözdesidir. Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Malezya, din, dil, gelenek ve kültürel özgürlüklerin uyumlu bir bütünlük içinde yaşandığı sıradışı bir ülkedir.
Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur. Geri kalanları diğer dinler oluşturmaktadır, ör.
Ülke genelinde alkolle ilgili bir yasak yok ancak Perlis gibi İslami yaşam tarzının baskın olduğu bazı eyaletlerde düzenlemeler var. Bu eyaletlerde oteller dışında içki satışı denetim alına alınmış.
Batik, Malezya'nın en önemli ve en sıra dışı el yapımı ürünü. Boyalı suya batırılan kumaşın, çeşitli desenlerle süslendiği batik, çoğumuzun küçükken yapmaya çalıştığı bir teknik olsa da Malezya'da oldukça üst seviyeye çıkarılmış durumda.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur, ülkede yaşamak için en pahalı şehir. Ancak burada yaşamanın maliyeti Kuzey Amerika'ya kıyasla çok uygun. Malezya çok pahalı bir ülke değil, ancak yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu bazı şehirler var. Malezya'da yaşam maliyeti düşük olmasına rağmen yaşam kalitesi çok yüksektir.
Ham petrol ve doğal gaz (LNG-Likid doğal gaz olarak satılmaktadır), kimyasallar, makineler, ağaç ürünleri, optik ve bilimsel aletler, tekstil ve giyim ile geleneksel ihraç ürünleri olan palm yağı, kereste, kütük, kauçuk izlemektedir. Türkiye, Malezya'nın ihracat yaptığı ülkeler arasında 17. sırada yer almaktadır.
Taylarla İngilizler arasında 1909 yılında yapılan antlaşma ile bugünkü Malezya ile Tayland sınırı büyük ölçüde belirlenmiş, bu antlaşma ile Patani dışında kalan diğer kuzey sultanlıkları da İngiliz sömürge idaresine geçmiştir.
Malezya ekonomisi uzun yıllardır büyüme trendinde olup nominal olarak 2019 yılı GSYIH'ına göre Güneydoğu Asya'nın dördüncü ve dünyanın 33. büyük ekonomisidir.
Malezya'da Müslüman erkekler 4 kadınla evlenebiliyor.
Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Türkiye'ye seyahat gerçekleştirmek isteyen ve üç aydan fazla Türkiye'de kalmayı planlayan umuma mahsus pasaport sahibi MALEZYA vatandaşlarının MALEZYA'daki Türkiye temsilciliklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Malezya pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 12. sıradadır. Malezya pasaportu sahipleri, 181 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 48 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Malezya'da yaşamak için konaklama ücreti aylık ortalama, 300 RM ile 1.200 RM arasındadır. Malezya başkenti Kuala Lumpur'da tek yatak odalı bir apartman dairesinin aylık kirası 450$, Malezya para birimi ile 1.800 RM'den başlarken diğer şehirlerde ya da merkez dışında bu fiyatın yarısına kadar konaklama bulabilirsiniz.
Lüksemburg. Avrupa'da en yüksek brüt asgari ücret Temmuz 2022 itibariyle 2 bin 313 euro ile Lüksemburg'da. 2012'de ülkede asgari ücret 1.801 euro seviyesindeydi. Bu 10 yıllık dönemde brüt asgari ücrette yıllık ortalama değişim yüzde 2,5 oldu.
Eurostat verilerine göre Avrupa'da brüt asgari ücretin en yüksek olduğu ülke 2 bin 313 Euro ile Lüksemburg. Bu ülkeyi Belçika (1842 Euro), İrlanda (1775 Euro), Hollanda (1756 Euro) ve Almanya (1744 Euro) takip ediyor. 1999'dan bu yana Euro bazında brüt asgari ücret daha önce sadece iki kez 500 Euro bandını aşmıştı.
Bünyesinde birçok farklı etnik unsuru ve ırkı da barındıran Malezya'da, nüfusun yaklaşık %55'ini Malaylar oluşturmaktadır. Malaylardan sonra %35 ile Çinliler ve %10'luk nüfus oranı ile Hintliler de ülkenin asli unsurları arasında yer almaktadır.
Umuma mahsus/hizmet/hususi/diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 90 gün süreyle turistik vizeden muaftır. Malezya'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaport geçerlilik süreleri varış tarihlerinden itibaren en az 6 ay daha geçerli olmak durumundadır. Aksi takdirde ülkeye giriş izni verilmemektedir.
Kuruluşunda Malaya Federasyonu olan ismi, 1963 yılında Sabah, Sarawak ve Singapur'un katılımıyla Malezya olarak değiştirilmiştir. Singapur, 1965 yılında federasyondan mutabakatla ayrılmıştır. Malezya, anayasal monarşiye dayalı parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri