Kenar ve köşe profilleri uygulandıktan sonra file sıva uygulanır, ardından dekoratif sıva uygulaması ve bunu takiben dış cephe boyama yapılır. Yapının ihtiyaç duyduğu alana göre mantolama uygulama aşamaları sırası ile ve doğru malzemeler kullanılarak yapılmalıdır.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Mantolama prosedürüne hazır duruma gelmiş olan yapı amacıyla izolasyon program aşamaları değişkenlik gösterebilmektedir. Binanın gereksinim duyduğu alana bağlı olarak başlangıç profilleri, yapıştırma harcı, dübelleme, kıyı ve köşeler, donatı sıvası ve filesi, dekoratif sıva ve son olarak boya yapılır.
Isı yalıtım sıvası, diğer mantolama malzemeleri ile kıyaslandığında oldukça avantajlı malzemedir. İçerisinde bor, perlit gibi üstün ısı yalıtım özelliği olan mineraller barındıran bu sıvalar oldukça yüksek performanslı malzemelerdir. Uygun iklim bölgesinde uygun kalınlıkta kullanıldıklarında ideal yalıtım yaparlar.
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sonuç olarak, mantolama işlemi genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yapılması tercih edilen bir işlemdir. Ancak, bölgenin iklim koşulları dikkate alınarak, kış aylarında da uygun şartlar sağlandığında mantolama işlemi gerçekleştirilebilir.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Duvar ısı yalıtımında esas duvarın ısı geçirgenlik direncini artırmak olduğuna göre ısı geçirgenlik direnci 1,923m2k/w olarak hesaplanan mantolama uygulaması, 1,48m2k/w ısı geçirgenlik direncine sahip sandviç duvardan daha iyidir.
Karkasın oturması. 2- Sıvanın kapattığı yüzeylerde malzeme farklılıkları olması. Kolon ve kirişlere gelen kısımlarda file kullanılmaması. 3- Tren yolu ya da aşırı yoğun trafiğin olduğu noktalarda oluşan titreşimler.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Briket tuğla ve gazbeton gibi yüzeylerin üzerine mantolama nasıl yapılır? Bu tür yüzeylerin üzerine direkt olarak mantolama yapılmasını önermiyoruz.. Bu yüzeylere FİXA Kaba Sıva atılarak yüzeyin mastara getirilmesi gerekmektedir.
Bütün duvarı harçla kapladıktan sonra sıva işlemi bitmiştir. 10 metrekare olan ortalama bir ev duvarı için sıvanın kuruma süresi 1 gecedir. Kaba sıva kuruduktan sonra üzerine ince sıva yapılır. İnce sıva için ince kumla temiz kireci 1'e 3 oranında karıştırıp su ekleyerek harç hazırlayın.
İnşaatların kaba halinin bitimi sonrası ince işlere geçişteki ilk uygulamadır. Su, çimento ve kum ile hazırlanan bir karışımdır, boyadan önce duvarlara ve tüm yüzeye uygulanır.
Mantolama Sıvası Uygulama Alanları
Mantolama sıvası, tuğla duvar üzerine uygulanabileceği gibi, örneğin taş yünü ile yalıtılmış bir zeminin üzerine de uygulanabilir. Ciddi bir kapatıcılık ve yapışkanlık özelliği bulunan bu ürün, çok ince bir katman halinde uygulandığında dahi yüksek etki ortaya çıkarır.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
cephede oluşacak çatlakları ve hasarları önler. Mantolama; dış duvarlardaki demir donatıları koruyarak korozyon oluşumunu engeller. Mantolama; bina iç yüzeylerinde terleme sonucu oluşan nem ve küf oluşumunu engeller. Mantolama; ısı yalıtımı sağlamasının yanında su yalıtımı da sağlar.
Isı yalıtım Sıvama Harcının sarfiyatı yaklaşık m2 başına 5 kg olmaktadır. 25 kg ambalajlarda olan bir torba ile 5 m2 bir alan kaplanır. Örneğin 100 m2 bir alan için 20 Torba bu üründen alınması gerekmektedir.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Isı, ses, su ve yangın yalıtımında mükemmel bir performans sağlar. Yoğunluğu oldukça düşüktür ve normal sıvalara göre 6 kat daha hafiftir. Hafifliğinin artısı binanıza fazladan yük yapmamış olması ve buna balı olarak deprem dayanımının artmasıdır. Isı yalıtım sıvasının ömrü binanınız ömrüne eşittir.
Isı yalıtım sıvasının ömrü binanınız ömrüne eşittir. İnorganik mineral kökenli bir yapıda olduğu için Su emmez, zamanla şekil değişikliğine uğramaz, çürümez ve bozulmaz. Yani oldukça uzun ömürlüdür. Nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda nem, rutubet, bakteri ve küf oluşumunu engeller.
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Plastik malzemeler dünyada yok olma süreleri çok uzundur ancak görevini yapamazsa bu durum bir şey ifade etmeyecektir. Genel olarak firmalar sizlere 5 ile 10 yıl arasında garanti vermektedir. Bu süreler sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorun firmaları ilgilendirmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri