Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur, ülkede yaşamak için en pahalı şehir. Ancak burada yaşamanın maliyeti Kuzey Amerika'ya kıyasla çok uygun. Malezya çok pahalı bir ülke değil, ancak yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu bazı şehirler var. Malezya'da yaşam maliyeti düşük olmasına rağmen yaşam kalitesi çok yüksektir.
Ülkede asgari ücret aylık 1200 RM'dir (Yaklaşık 280 ABD Doları). Haftalık standart çalışma saati, bir günde sekiz saati aşmamak üzere 48 saattir.Çalışan ödemeleri, hükümet tarafından ilan edilen resmi tatillerde devam eder.
Malezya'da yaşamak için konaklama ücreti aylık ortalama, 300 RM ile 1.200 RM arasındadır. Malezya başkenti Kuala Lumpur'da tek yatak odalı bir apartman dairesinin aylık kirası 450$, Malezya para birimi ile 1.800 RM'den başlarken diğer şehirlerde ya da merkez dışında bu fiyatın yarısına kadar konaklama bulabilirsiniz.
Yıl boyunca güneşli ve sıcak iklimi ile bilinen ülkedeki birbirinden güzel sahiller; balayı, tatil ve dalış meraklılarının gözdesidir. Düşük suç oranları ile dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir. Malezya, din, dil, gelenek ve kültürel özgürlüklerin uyumlu bir bütünlük içinde yaşandığı sıradışı bir ülkedir.
Malezya 196 ülke arasında dünyanın 36. büyük ekonomisidir. Cari fiyatlara göre, 2022 yılında 434 milyar dolar olacağı tahmin edilen GSYH'nin 2023 yılında 467 milyar dolar olması beklenmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülke ekonomisi için en önemli ürünlerin arasında pirinç, kauçuk, hindistan cevizi, çay, mısır, tütün, patates, ananas ve hurmayı sayabiliriz. ABD, Singapur, Çin, Japonya ve Tayland ile güçlü ticari ilişkiler kuran Malezya'nın en önemli ihracat kalemi kalay. Dünya kalay ihtiyacının %70'i Malezya tarafından karşılanıyor.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur, ülkede yaşamak için en pahalı şehir. Ancak burada yaşamanın maliyeti Kuzey Amerika'ya kıyasla çok uygun. Malezya çok pahalı bir ülke değil, ancak yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu bazı şehirler var. Malezya'da yaşam maliyeti düşük olmasına rağmen yaşam kalitesi çok yüksektir.
Malezya'da Müslüman erkekler 4 kadınla evlenebiliyor.
Malezya, 31 Ağustos 1957'de yürürlüğe giren anayasaya göre resmî dini İslam, Sultan'ın aynı zamanda dinî lider ve başkomutan olduğu, sivil mahkemelerin yanı sıra şeriat mahkemelerinin de hukuk sistemi içinde yer aldığı anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Türkiye'ye seyahat gerçekleştirmek isteyen ve üç aydan fazla Türkiye'de kalmayı planlayan umuma mahsus pasaport sahibi MALEZYA vatandaşlarının MALEZYA'daki Türkiye temsilciliklerine şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir.
Batik, Malezya'nın en önemli ve en sıra dışı el yapımı ürünü. Boyalı suya batırılan kumaşın, çeşitli desenlerle süslendiği batik, çoğumuzun küçükken yapmaya çalıştığı bir teknik olsa da Malezya'da oldukça üst seviyeye çıkarılmış durumda.
Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur. Geri kalanları diğer dinler oluşturmaktadır, ör.
Malezya Havaalanları
₺ 6.024, son 72 saat içinde tek yönlü İstanbul - Malezya uçuşu için bulunan en iyi fiyat. ₺ 484.628, son 72 saat içinde momondo üzerinden gidiş dönüş İstanbul - Malezya uçuşu için bulunan en iyi fiyattır.
Malezya ekonomisi, nispeten açık ve devlet odaklı yeni sanayileşmiş piyasa ekonomisi olup nominal olarak Güneydoğu Asya'nın üçüncü ve dünyanın 35. büyük ekonomisidir. 800.169 milyar $ (SAGP 2015 tah.) 375.633 milyar $ (nominal 2015 tah.) 25,833.204 $ (SAGP, 2015 tah.)
Malezya'da saat 02:00 25 Kasım Cumartesi iken Türkiye'de 21:00 24 Kasım 2023, Cuma dır.
Umuma mahsus/hizmet/hususi/diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 90 gün süreyle turistik vizeden muaftır. Malezya'ya seyahat edecek vatandaşlarımızın pasaport geçerlilik süreleri varış tarihlerinden itibaren en az 6 ay daha geçerli olmak durumundadır. Aksi takdirde ülkeye giriş izni verilmemektedir.
Resmî dil Malayca olmasına rağmen halkın hemen hemen hepsi kusursuz İngilizce konuşabilmekte, bunun yanı sıra Arapça da geçerli diller arasında yer almaktadır.
Malezya ile Türkiye arası oldukça uzak bir mesafe olduğu için Malezya Türkiye uçuş süresi de yaklaşık olarak 11 saati buluyor.
Ekonomik Durum
“Gelişmekte olan ülkeler” arasında yer alan Malezya, özellikle 90'lı yıllardan itibaren yakaladığı ivme ile 2020'li yıllarda “Gelişmiş ülkeler” kategorisine girmeyi hedeflemektedir.
Niyma adındaki çok eşliliği kabul eden topluluk Nepal ile Tibet arasındaki Nyimba Vadisi'nde yaşıyor. Bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik, tarihten günümüze kadar bilinen standart evlilik. Ama bu topluluktaki gibi bir evlilik görülmedi. Bu topluluğun en ilginç özelliği kadınların birden fazla kocalarının olması.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Malezya ekonomisi uzun yıllardır büyüme trendinde olup nominal olarak 2019 yılı GSYIH'ına göre Güneydoğu Asya'nın dördüncü ve dünyanın 33. büyük ekonomisidir.
Malezya Güneydoğu Asya'da deniz, dalış, dağ, orman, şehir, kültür turizmine uygun gezecek çok yeri olan ve Türklerden vize istemeyen bir ülkedir. Genel olarak seyahat etmesi hem kolay hem de Türk cebine uygun gelen fiyatlara sahip bir yerdir. Ülkeye girişte Türkiye Cumhuriyeti pasaportlarına 90 gün kalma hakkı verilir.
Kuruluşunda Malaya Federasyonu olan ismi, 1963 yılında Sabah, Sarawak ve Singapur'un katılımıyla Malezya olarak değiştirilmiştir. Singapur, 1965 yılında federasyondan mutabakatla ayrılmıştır. Malezya, anayasal monarşiye dayalı parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri