Mali iktisat, devletin gelir ve giderlerinin ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini inceleyen bir disiplindir. Bu disiplin, kamu maliyesi ve kamu ekonomisi, kamu bütçesi, vergiler, kamu borçlanması gibi konularda öğrencilere gerekli bilgiyi sağlamaktadır.
Mali iktisat anabilim dalı, vergi ve borçlanma gibi kamu maliyesini ilgilendiren konuları iktisat teorisi çerçevesinde incelemektedir.
Bilindiği gibi iktisat kıt kaynaklar ile bireysel ihtiyaçların nasıl karşılanacağını incelerken, maliye ise kıt kaynaklarla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını incelemektedir.
Maliye, kamu maliyesi, veya kamu ekonomisi, devletin mali faaliyetlerini inceleyen ve bu faaliyetlerin neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu bölüm mezunları kamuda ilgili Bakanlıklarda çalışabilmektedir. Özel sektörde ise serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavir ve gümrük müşavirliği gibi alanlarda çalışabilmektedir.
Maliye Uzmanı: Kamu veya özel sektörde, bütçe yönetimi, vergi denetimi, finansal analiz ve raporlama gibi konularda uzmanlaşarak çalışabilirler. Muhasebe ve Finans Uzmanı: Şirketlerde finansal planlama, raporlama, bütçe yönetimi ve mali analiz konularında görev alabilirler.
Maliye devletin, vatandaşların, kurum ve kuruluşların mali faaliyetlerini inceler. Bu faaliyetlerin nedenlerini ve sonuçlarını araştırır. Devletin ve vatandaşların hem gelirlerinin hem de harcamalarının ekonomik faaliyetlere ne şekilde etki ettiğini araştırır. Pek çok açıdan finans kelimesi ile ilişkilendirilmektedir.
Maliye nazırlarının yarısından fazlasının babası da kalemiyedendir.
Bölüm bu isimle genel olarak Türkiye'deki üniversitelerde 2 yıllık Meslek Yüksekokullarında Maliye Bölümü olarak okutulmaktadır.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Mali Olay: Kamu ihtiyaçlarını karşılamak için devlet ve diğer kamu kamu kuruluşlarının iktisadi değerler elde etmesi ve bu iktisadi değerleri kamu hizmeti için harcamasıdır. Maliye biliminin kendisine özgü bir konusu vardır. Maliye biliminin konusu mali olaylardır.
✓ Staj süresi 20 (yirmi) iş günüdür. ✓ İktisat Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında Borsa, Ticaret ve Sanayi Odaları, Bankalar, Orta ve Büyük İşletmelerin muhasebe-finansman, pazarlama, satın alma ve dış ticaret departmanları yer almaktadır.
Söz konusu etki “mali etki” olarak adlandırılmakta ve aynı zamanda bir maliye politikası göstergesi olarak kabul edilmektedir. Mali etki, kamu harcamaları ve kamu gelirlerindeki değişim yoluyla toplam talep düzeyini ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi pozitif ya da negatif yönde etkilemektedir.
Mali alan; bir devletin mali sürdürülebilirliğine herhangi bir zarar verilmeden, ulaşılması hedeflenen bir amaç doğrultusunda kaynak sağlanmasına olanak tanıyan bütçe imkânları olarak tanımlanabilmektedir.
Maliye bölümünden mezun olan aday, kendi tercih edeceği mesleğe göre alan sınavına veya sadece lisans sınavına hazırlanabilir. Adaylar, lisans sınavı oturumuna girip elde ettiği KPSS P3 puanı ile merkezi atamalara başvuru yapabilirler.
Defterdar, devlet hazinesinin alacaklarının tahsilatı ve kamu hizmetlerinin giderleri ile ilgilenen kişidir. Maliye Bakanlığı tarafından sorumlu olduğu ilin mali işlerini yürütmekle görevlendirilen üst düzey devlet memurudur.
Maliye bölümü nedir? Üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde yer alan 4 yıllık, hukuk, maliye, muhasebe ve ekonominin birleştiği bir bölümdür. Bölüm mezunları kamuda özellikle Maliye Bakanlığında, özel sektörde muhasebe birimlerinde çalışır.
Öncelikle bölümün adı Maliye olduğu için genellikle muhasebe ile karıştırılıp genellikle sayılarla iç içe olduğumuzu zannediyorlar. İlk ve son senelerde azda olsa illa matematik görüyorsunuz ama onun dışında hukuk , mahalli idareler , devletin mali yapısı vs gibi dersler görüyorsunuz onlarda sözel ağırlıklıdır.
Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık bölümleri direkt olarak mesleğe yönelik eğitimleri almanızı sağlıyor. Bu bölümlere ek olarak; İktisat, İşletme, Ekonomi, Maliye ve Kamu Yönetimi gibi idari bilimler fakülteleri de bankacılık sektörü için mezun veriyor.
Mali müşavir olmak için gerekli bazı asgari koşullar ise şöyle sıralanabilir: Üniversitelerin hukuk, işletme, maliye, iktisat, kamu yönetimi, siyasal bilimler ve bankacılık bölümlerinden herhangi birisinden lisans ya da yüksek lisans derecesiyle başarılı şekilde mezun olmak.
Evet.Muhasebe,işletme ve ilgili bölüm mezunları yapabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri