BB)SMMM ve YMM'ler Serbest Meslek Erbabıdır Kamu Hizmeti Görevlisi Değildir.
Yeminli mali müşavirler, devlette A seviyesinde memur olarak görev alırlar.
Oysa ki 3568 sayılı meslek yasasına göre, YMM bağımsız ve tarafsız bir şekilde kamu hizmeti yapan kişidir. Dolayısıyla, YMM kamu görevi yapmaktadır ancak, kamu görevlisi değildir.
3568 sayılı Meslek Kanunları gereğince iki kısıt hariç tüm serbest muhasebeci mali müşavirler SSK'lı olarak, başka unvan-görev ve 3568/2. deki yazanlar haricinde her türlü işi yapabilirler…
[1] Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, Kanun No: 3568, 13 Haziran 1989 tarih ve 20194 sayılı Resmi Gazete. [2] T.C. Cumhurbaşkanlığı, Sayı: B.01.0.KKB.01-18/A-1-2008-314, 07.05.2008.
İlgili 25 soru bulundu
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
Uygulamada serbest meslek faaliyeti icra eden kişiler (avukatlar, mali müşavirler, muhasebeciler, doktorlar, danışmanlar, mühendisler…v.d.) hizmet verdikleri kişi ve şirketlerden, bazı işleri takip etmek amacıyla ulaşım, konaklama gibi masraflar karşılığı avans almaktadırlar.
eleman.net verilerine göre, Mali Müşavir 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali Müşavir , Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Muhasebe Asistanı Ne Demek? Muhasebe asistanı, muhasebeci ya da mali müşavire yardımcı olur.
Bilindiği gibi, 3568 sayılı Kanun'un 45. maddesine göre; Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler, aynı zamanda bir başka işyerinde hizmet akdi ile sigortalı olarak çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar.
Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar.
III – Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Vergi Müfettişi olabilir mi ? Vergi Müfettiş Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilme koşulları incelendiğinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Vergi Müfettişi olabilmeleri hususunda her hangi bir engel yoktur.
3568 sayılı Kanun'da yeminli mali müşavirlik mesleği bir kamu hizmeti olarak görülmektedir. Bunun en açık yansımasını yeminli mali müşavirlik şartlarını taşıyanların görevlerine fiilen başlamadan önce Asliye Ticaret Mahkemesi'nde ettikleri ve 3568 sayılı Kanun'un 11. maddesinde yer alan yemin metninde görmek mümkündür.
Müşavir olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müşavir maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.400 TL civarındadır.
Buna ek olarak mali müşavir olmak için yaş sınırı da bulunmuyor. Sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız yeterlidir. Staj başladıktan 2 yıl sonra SMMM yeterlilik sınavlarına girersiniz.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
Madde 40- Denetleme Kurulu Birliğin işlem ve hesaplarını denetler ve bu hususta Genel Kurul'a rapor verir. Madde 41- Birlik organlarının seçimleri gizli oyla ve yargı gözetimi altınÂda gerçekleştirilir.
Finansal tabloları ve vergi beyannamelerini denetler, İşletmelere mali konularda yardımcı olarak; mevzuata uygun olarak belgeleri inceler, denetimlerini ve tasdik işlemlerini yapar, İşletmelere muhasebe, finans, işletmecilik, mali mevzuat uygulamaları ile ilgili konularda danışmanlık yaparlar.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Bu açıklamadan çıkaracağımız üzere; serbest meslek erbapları da şirket kurabilir, mesleklerini kurdukları şirket ile sürdürebilirler.
(A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yazılı işleri yapmanın yanında Kanunun 12 nci maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır. Yeminli mali müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri