Belge ve evraklarla uğraşmak istemezseniz bir mali müşavir veya muhasebeci ile anlaşıp noter üzerinden vekalet verebilir, tüm işlemleri takip etmesini isteyebilirsiniz. Süreci kendi yönetecek olanlar mali müşavir dışında e-Devlet üzerinden ve vergi dairesine giderek de şahıs şirketi kurabilir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir tutmak zorunda değilsiniz, ancak kuruluştan sonraki pek çok muhasebe işlemi için tutmanız önerilir.
Şahıs şirketi kurmak için yaş sınırı çoğu konuda olduğu gibi 18'dir. Devlet memurları kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Devlet memurları dışında herhangi bir kişinin şahıs şirketi kuramaması için bir neden yoktur. Örneğin, sigortalı çalışanlar da şahıs şirketi kurabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet'ten şahıs şirketi kurmak için gerekli aşamalar ise şu şekilde aktarılabilir: Sistemde işlemler kısmı bulunmaktadır.
Şahıs şirketi kurarken de gerekli olan evraklar vardır. Bunlardan birisi de şirketinizi kurarken göstereceğiniz adrestir. Şahıs şirketinde ofis ihtiyacınız olmasa bile kesinlikle bir adres göstermelisiniz. Kuracağınız şahıs şirketininde ofis olarak evinizi gösterme imkanınız vardır.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi'ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
Düzenli kazanç sağlamaya ve yasal olarak uygun bir sektörde iş yapmaya başladıysanız siz de şahıs şirketi kurabilirsiniz. Esnaflar tarafından kurulan küçük işletmeler olabileceği gibi şahıs şirketi birçok sektörde faaliyet gösterebilmektedir.
Öncelikle şunu belirtelim, bir şirketiniz var ise mali müşavirlik firması ile çalışmanız zorunlu, yani siz kendiniz, beyannamelerinizi vermeniz kanunen mümkün değil. Ayrıca mali müşavirlik firmasına size ait olan ve ödeyeceğiniz vergi ve sigorta tutarlarını göndermemeniz gerekli.
Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olan mükelleflerin muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerini meslek mensuplarına imzalatma zorunluluğu bulunmamaktadır.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Devlet memurları kanunen tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramıyor. Bu konuda en çok sorulan konulardan biri de sigortalı çalışanların şahıs şirketi kurup kuramayacağı… Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Limited şirket kuruluşu, şirket ana sözleşmesi hazırlama ve ticaret odasına kayıt olma gibi prosedürleri kapsar. Söz konusu işlemler için bir mali müşavirden destek almanız gerekir. Bunun yanında şahıs şirketi, online ortamda da kurulur. Ayrıca yapılan düzenlemelerle e-devletten şahıs şirketi kurma mümkün kılınmıştır.
ŞAHIS ŞIRKETLERININ KURULUŞ AŞAMALARI
2-3 gün gibi bir sürede kuruluşları tamamlanmaktadır. Diğer taraftan, bir mali müşavir aracılığı ile başvuru yapıldıysa; mali müşavir ile imzalanan ana sözleşme aracılığıyla, vergi dairesine başvuru yapıldığı gün vergi levhası alınabilmektedir.
Sicil gazetesine ilan veriliyor ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırıldıktan sonra iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılıyor. Son olarak SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılıyor. Hayatımızın dijitalleştiği şu günlerde internetten şahıs şirketi kurmanın da mümkün olduğunu söyleyelim.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.
İnternet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için öncelikle kişi kimlik bilgilerini kullanarak interaktif vergi dairesine kayıt olmalıdır. Sonrasında e-Devlet bilgileriyle sisteme giriş yapmalıdır. Sonrasında; İnteraktif Vergi Dairesi'nde 'İşlemler/Sicil Bildirimleri/İşe Başlama Bildirimi' butonları sırasıyla tıklanır.
Vergi dairesine giderek şahıs şirketi kurabilmek için son olarak ticaret odasına gidilmeli ve şirket kaydının yapılmalıdır. İnternet üzerinden şahıs şirketi kurma işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler İnteraktif Vergi Dairesine e-Devlet şifreleri ile giriş yapmalıdır.
Trendyol'da satış yapabilmek için öncelikle şirket statüsüne sahip olmalı ve ürün kategorinize uygun bir satış mağazası açmalısınız. Bireysel olarak açmış olduğunuz şahıs firması, noterden çıkartacağınız imza beyannamesi, vergi levhası ile trendyol mağazası açmak için başvurunuzu iletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri