(ﻟﻬﺪﺍﺭ) i. (leh'ten Fars. dār “sâhip ve mâlik olan” ile leh-dār “lehte olan”) [Türkçe'de türetilmiştir] iktisat. Poliçe bedelini tahsil edecek olan kimse.
Tapuda Lehdar Kavramı
İntifa hakkı, bir taşınmaz malikinin taşınmazını kullanma ve yararlanma hakkını başkasına devretmesi anlamına gelir. Bu hakların devri tapuya tescil edilerek gerçekleştirilir. Tapuda gerçekleştirilen devir işlemi ile taşınmazı kullanma ve yararlanma hakkına sahip olan kişi bu işlemin lehdarı olur.
Taşınmaz maliki ya da tapu maliki olarak adını sıklıkla duyduğumuz bu terim, tapuya sahip olan kişi anlamında kullanılan bir ifadedir. Yani taşınmazın sahibi olan kişi aynı zamanda taşınmaz maliki olarak tabir edilmektedir.
Örneğin bir kişiye, babasından miras kalmışsa, miras konusu malın eski maliki olup da babasının murisi olan dedesi, o kişi açısından murisi evveldir.
Bu, devlet tarafından resmi olarak tanınan bir belgeyle, bireyin veya kurumun o taşınmaz üzerindeki hakkını kanıtlar.Taşınmazlar, arsa, konut, iş yeri gibi sabit varlıkları ifade eder ve bu varlıkların mülkiyet hakları tapu belgesi ile korunur.
İlgili 19 soru bulundu
Şahitlerin reşit, okuma yazma bilen ve temyiz kudretine sahip olması ve Türkçe bilmesi, akraba olmaması, soyadı benzerliği olmaması gerekmektedir. İşlemin yapıldığı Tapu müdürlüğündeki personel tanık olamaz. Eğer kişi işitme veya konuşma özürlüyse iki şahitle birlikte yeminli tercüman da işleme katılacaktır.
Öncelikle vurgulamak gerekir ki ortak tapunun alınması tapu dairesinde resmi şekilde gerçekleştirilen bir işlemdir. Söz konusu bu işlemin normal bir tapunun alınmasından farkı yoktur. Ortak tapu alım işlemi için söz konusu taşınmazda hisse sahibi olan ya da ona vekalet eden kişi ile birlikte tapu dairesine gidilir.
Bir şey üzerinde sahiplik hakkı bulunan ya da bir mülke sahip olan kimseye malik adı verilir. Medeni Kanun ve Eşya Hukuku'na göre de bir şeyin maliki olan yani bir şey üzerinde sahipliği olan kişi; hukuk kuralları çerçevesinde o şeyi istediği gibi kullanma hakkına sahiptir.
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
İmam Mâlik'in kendi usulüne göre şer'i delillerden çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Mâlikî Mezhebi denir. Ehl-i Sünnet itikadında olan Müslümanlardan amellerini, yani ibadet ve işlerini bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Mâlikî denir.
Kiracılar kat maliki değillerdir. Kiracılar kat maliklerinin sahip oldukları gayrimenkulden aylık belli bir bedel ödeyerek yararlanırlar.
Fiili taksimin geçerli olmasının ilk şartı, paylı mülkiyete konu bir taşınmazın varlığıdır. Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahiptir.
Kat maliki, yapımı tamamlanan ve içerisi oturuma hazır hale gelen binanın bağımsız bölümleri üzerindeki kat mülkiyeti hakkına sahip kişilerdir.
Lehtar: Lehine Akreditif açılan satıcıdır. Akreditif şartlarında belirlenen koşullara uyması halinde, Akreditif kapsamında kendisine ödeme yapılır veya ödeme taahhüdü altına girilir.
Lehtar: Lehine akreditif açılan satıcıdır. Akreditif şartlarında belirlenen koşullara uyması halinde, akreditif kapsamında kendisine ödeme yapılır veya ödeme taahhüdü altına girilir.
Lehtar, sigorta poliçeleri açısından sigortadan faydalanan kişiye işaret eder. Sigortayı yaptıran kişi lehtar sıfatı kazanabileceği gibi, bir başkası tarafından yaptırılan sigortadan, doğrudan veya dolaylı olarak faydalanan kişiler de lehtar sıfatı kazanabilir.
A) Kur'an ve Sünnet.
Mâlikî mezhebinde de Kur'an en önde gelen kaynak olup Kur'an'ın tanımı ve delil değeri hakkındaki tartışmalar son derece sınırlıdır. Mütevâtir olmayan kıraatler delil olarak kabul edilmez. Sünnet, diğer mezheplerdeki gibi mütevâtir ve âhâd olarak ikiye ayrılmıştır.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
Bir taşınırın mülkiyeti bir başkasının mülkiyet hakkına ve iradesine dayanmadan kazanıldığı takdirde, o taşınırın mülkiyeti aslen kazanılmış olur. Sahipsiz bir taşınırı malik olmak iradesiyle zilyetliğine geçiren kimse, onun maliki olur.
Mâlik bin Enes (Arapça: مالك بن أنس; d. 712, Medine - ö. 795, Medine), Mâliki mezhebinin kurucusu, müctehid ve muhaddis.
Cehennemi idare eden meleklerin isimlerinden biri. Allah'ın emirlerine tam itaat eden iyi nitelikteki ruhanî varlıklara verilen ad.
Hz. Osman zamanında mushafın istinsahıyla görevlendirilenlerden biri de o idi. İmam Mâlik'in babası Enes, kendi babası ve kardeşleri kadar ilimde tanınmış bir kişi olmamakla birlikte ondan da bazı rivayetler nakledilmiştir. İmam Mâlik devrin önemli ilim merkezlerinin başında gelen Medine'de yetişti.
Ortak tapu, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olmasıdır. Ortak tapuda kişilerin payları eşit olabilir yahut farklıda olabilir. Ortak tapuda her ortağın hissesini devretme, haczettirme gibi hakları söz konusu olur. Taşınmaz üzerinde tasarruf yapabilmek için diğer ortakların onayına ihtiyacı yoktur.
Evli çiftler, konut kredisi ile alınan eve ortak tapu yaptırabilir. Ancak Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesine göre çiftlerin evlendikten sonra edindiği tüm mallar, ortak olacak şekilde değerlendirilir. Bu sebeple evli çiftlerin konut kredisi ile alınan evin tapusunda ortaklık yapmasına gerek kalmaz.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu' nun 194/1 maddesine göre; “Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki haklarını sınırlayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri