Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Maliye bölümü mezunu olan kişiler maliye, muhasebe, ekonomi ve hukuk alanında eğitim alarak bu konuda bilgi sahibi olmaktadırlar.
2 Yıllık Maliye İş Olanakları
Ayrıca muhasebe ve mali müşavirlik büroları açabilirler. Mezunlar genellikle kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda denetçi ve yönetici olarak çalışmaktadır.
Evet.Muhasebe,işletme ve ilgili bölüm mezunları yapabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Muhasebe Bölümü kurum, kuruluş ve ticaret ile uğraşan tüm mükelleflerin gelir, gider hesaplarını tutacak, ekonomik olayları kayıt altına alacak ve bu alanda uzmanlaşacak kişilerin eğitildiği bölümdür. Muhasebe Bölümü; Muhasebe ve Denetim Bölümü olarak eğitim verir.
Yeminli Mali Müşavirler mesleğe başlamadan önce yemin eder, SMMM'ler yemin etmez. Yeminli Mali Müşavirler, defter tutmak haricinde Mali Müşavirlerin yaptığı tüm işleri yapabilirler. YMM'lerin defter tutması yasaktır, SMMM'ler defter tutar. Yeminli Mali Müşavirlerin tam tasdik yetkisi vardır.
Hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde görev yapma imkanları bulunur. Bölüm mezunları mezuniyet sonrasında maliyeci, ekonomist, muhasebe uzmanı, veri analiz uzmanı, mali danışman, mali denetimci, sigorta uzmanı, serbest mali müşavir, yeminli mali müşavir pozisyonlarında çalışma hakkını kazanır.
Kamu kesiminde Maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, kontrolörlük; Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda müfettişlik; özel kesimde ise şirketler, vergi müfettişliği, mali müşavirlik ve serbest muhasebecilik, mali müşavirlik, belli başlı iş alanlarıdır.
Bu bölümde öğrenciler, kamu harcamaları, vergilendirme, bütçe yönetimi, para politikası, finansal piyasalar, yatırım yönetimi ve risk yönetimi gibi konuları öğrenirler.Maliye mezunları, finans sektöründe, devlet kurumlarında, özel sektörde ve uluslararası kuruluşlarda çalışabilirler.
Maliye bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yardımcılığı, Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler.
Devlette ön muhasebe elemanı olmak için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve yüz kızartıcı suçlar sebebiyle ceza almamış olmak gerekmektedir. Bu gereklilikleri karşılayan ve muhasebe üzerine eğitim alan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler. Mali müşavir olabil-meleri için ilgili alanlarda lisans eğitimi almış olmaları gerekmektedir.
Bankalarda çalışan maliye bölümünü bitirenlerin maaşları ise asgari ücretten yüksektir. Ancak, bir devlet memur olarak görev yapan uzman ya da müfettiş kadar değildir. Şuan için özellikle üniversite mezunları arasında işsizlik yüksek.
eleman.net verilerine göre, Mali İşler Uzmanı 2023 yılında ortalama 25.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali İşler Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 25.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.240 TL maaş alıyordu.
Maliye bölümü mezunları için bir diğer alternatif, kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile düz memur olarak atanmaktır. Çift yıllarda yapılan kamu personeli seçme sınavından alınan KPSS P3 puanı ile memur olarak atanmak mümkündür.
Bilindiği gibi iktisat kıt kaynaklar ile bireysel ihtiyaçların nasıl karşılanacağını incelerken, maliye ise kıt kaynaklarla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını incelemektedir.
İş yeri açmak isteyen girişimciler maliye ile sorun yaşamamak için vergi dairesine bildirim yapmaları gerekir. Vergi dairesine bildirim yapılmadan önce iş yeri açacak kimsenin dükkanı açması şarttır. Bunun nedeni ise evraklarda dükkan kirası ve adres bildiriminin yer alması gerekir.
Cevap: Öğrencilerimiz mezun olmak için 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Stajlar staj komisyonlarınca uygun görülen özel ve kamu sektöründeki işletmelerin muhasebe departmanlarında ve bağımsız müşavirlik firmalarında yapılabilir.
Kamu kesiminde Vergi Müfettişliği, Maliye Müfettişliği, Kontrolörlük, Gelir Uzmanlığı, Sayıştay Denetçiliği, İdari Yargı Hakimliği, farklı kamu kurumlarında uzmanlık, bankalarda müfettişlik gibi görevler yapabilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Ön Muhasebe Elemanı 2023 yılında ortalama 17.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ön Muhasebe Elemanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.100 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.420 TL maaş alıyordu.
Muhasebe uzmanı olabilmek için İşletme, İktisat, Maliye, Ekonomi, Muhasebe bölümlerinden mezun olmuş olmak gerekir. Muhasebe uzmanı iş alımlarında genel muhasebe üzerine en az 3 yıl deneyimli olmanız, Vergi Mevzuatı ve Sosyal Güvenlik Mevzuatına hakim olmanız beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri