Maliyet bedeli ile değerleme VUK 261'inci maddesinde, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferrik bilumum giderlerin toplamını ifade eder şeklinde açıklanmıştır.
Madde 262 – Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder. (Ek fıkra:14/10/2021-7338/27 md.)
Değerleme; kıymetli varlıkların, hesapların tanımlanmasını ve para cinsi üzerinden ifade edilmesini sağlayan bir işlemdir. Vergi usulüne uygun olarak tamamlanan bu süreç, müşteri veya temsilcilerden alınan talimatlara ve girdilere göre yapılır. Kayda geçirme sürecinde ilk olarak vergilerin matrahları hesaplanır.
VUK'nda değerleme ölçüleri olarak maliyet bedeli, borsa rayici, tasarruf değeri, mukayyet değer, itibari değer, vergi değeri, rayiç bedel ve emsal bedeli ve ücreti sayılmıĢtır.
Muhasebe bilimi açısından değerleme, bir iĢletmenin finansal tablo unsurlarının değerini belirleme iĢlemidir. Finansal tablo unsurlarının belli bir tarihteki değerini tespit etmek amacıyla farklı değerleme yöntemleri kullanılır.
İlgili 21 soru bulundu
Değerleme süreci, gayrimenkulün gerçek değerinin tespit edilebilmesi için izlenen sistematik bir prosedür veya süreç olarak tanımlanabilir. İzlenen aşamalar değerlemesi yapılacak gayrimenkulün cinsine ve mevcut verilere göre değişebilir.
Değerleme ölçüleri ise maliyet bedeli, borsa rayici, tasarruf değeri, mukayyet değer, itibari değer, vergi değeri, rayiç bedel emsal bedeli ve ücreti olarak belirlenmiştir.
Değerleme, kıymet takdir edilmesine verilen güncel bir tanımdır. Daha önceleri, bilirkişi ünvanıyla bilinen mesleğin yerini değerleme uzmanlığı almıştır. Mahkemelerde ve kamuda hala bilirkişilik tanımı kullanılmaktadır. Gayrimenkul için yapılan değer tespit işlemlerine kısaca değerleme denilmektedir.
Değerlendirme ise bir yargılama işidir ve iki şeyin karşılaştırılmasına dayanır. Değerlendirme, ölçümlerden bir anlam çıkarmak ve ölçülen nesneler hakkında bir değer yargısına ulaşmaktır. Yani ölçme sonuçlarını bir ölçütle kıyaslayarak nesne hakkında karar vermeye, yargıda bulunmaya denir.
İtibari değer her nevi senetlerle, hisse senedi ve tahvillerin üzerinde yazılı olan değerdir. Nominal değer olarak da tanımlanan itibari değer, üzerinde yazılı olan değerlerle muhasebe kayıtlarına geçen paralar ve senetler gibi bazı iktisadi kıymetler için mukayyet değerle aynı olmaktadır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yıllık olarak belirlenen yeniden değerleme oranı; ilgili yılın Ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönemin endekslerinin aritmetik ortalamasının, bir önceki yılın Ekim ayından geriye doğru 12 aylık dönem endekslerinin aritmetik ortalamasına bölünerek bulunmaktadır.
İşletmeye kayıtlı bina ve araziler, maliyet bedeli ile değerlenir. Finansal kiralama işlemlerinde kiralayanın finansal kiralamaya konu iktisadi kıymetin üretimini veya alım satımını yapması halinde, iktisadi kıymetin net bilanço aktif değeri olarak rayiç bedeli dikkate alınır(VUK mük. md.290).
Yeniden Değerleme Oranı Nedir? Her yıl Ekim ayında açıklanan ve Devlet İstatistik Enstitüsünün Yurt İçi Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (Yİ-ÜFE) bir önceki yılın Ekim ayına göre oluşan fiyat artışlarını dikkate alarak belirlediği zam oranına “yeniden değerleme oranı” denir.
Maliyet bedeli kanunda; iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin arttırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferrik bilumum giderlerin toplamını ifade eder şeklinde tanımlanmaktadır (VUK m. 262).
Her işletmenin, kendi faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmetleri elde edebilmek için harcadığı çeşitli üretim faktörlerinin para ile ölçülen değeri de malın maliyeti olarak tanımlanabilir. Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Maliyet değeri; işletmenin edindiği finansal varlıkların ve yükümlülüğe girdiği finansal borçların tutarıdır (Demir, 2008: 69).
Değerleme fiyatı, bir mal veya varlığın, genellikle bir gayrimenkulün veya şirketin değerini ifade eden bir terimdir. Değerleme fiyatı, bir değerleme uzmanı veya değerleme şirketi tarafından yapılan analizler ve hesaplamalar sonucunda belirlenir.
Ölçme sonuçlarının bir ölçütle karşılaştırılmasıyla ölçülen nitelik hakkında karar verme sürecine değerlendirme denir. Örneğin markete gittiğinizde alacağınız ürüne, öğrencinin dersteki başarısına, doktorun hastası hakkında vereceği tanı ve tedavisine, hayatın hemen hemen her anında karar vermek durumunda kalırız.
İkinci anlamı ise bir değer kazandırmak, kıymetlendirmektir. Burada sahip olduğunuz bir şeye verilen maddi değerden bahsedilmektedir. Üçüncü anlamı ise değer biçmektir. Değerlendirme kelimesinin dördüncü anlama bir şeyin önemini, özünü, niceliğini ve niteliğini belirlemektir.
Şirket değerleme nasıl hesaplanır? Şirket değeri belirlemek, özel bir takım teknikler uygulanarak ve pek çok kriterin gözden geçirilmesiyle yapılan bir uygulamadır. Günümüzde büyük ölçekteki şirketlerin değerlemesi, bu konuda özel danışmanlık veren şirketler tarafından yapılmaktadır.
İş değerlemesinin genel amacı, işletmedeki herbir iş için diğer işlere göreceli olarak değerini ölçmek ve işletmedeki tüm işlerin yer aldığı bir iş hiyerarşisinde sahip olduğu değeri yansıtacak sıraya konmasını sağla- maktır. Böylece herkesin yaptığı işin değerine göre ücret alması sağlanır.
Gayrimenkul değerleme raporu, bir kişi ya da kuruluşun talebiyle herhangi bir taşınmazın değerinin tespiti için değerleme uzmanları tarafından taşınmazın değerini etkileyen tüm faktörlerin analizini ve değerini barındıran rapora verilen isimdir.
Şirket değerleme; bir şirketin el değiştirmesi durumu söz konusu olduğunda şirket değerinin belirlenmesi, varlık ve faaliyetlerinin analiz edilmesi amacıyla yapılan işlemler bütünüdür.
Maliyet: Bir varlığın elde edilmesinde veya inşaatında ödenen nakit veya nakit benzerlerini veya verilen diğer bedellerin gerçeğe uygun değerini veya belli durumlarda, (diğer TFRS'lerin özel hükümleri uyarınca) ilk muhasebeleştirme sırasında ilgili varlığa atfedilen bedeli ifade eder.
Değerleme- ye ait hükümler kanunda üç kısma ayrılmaktadır: I - İktisadî kıymet değerleri, II- Vergi değerleri, III Amortismanlar. Kanunun bu üç kısımda toplanan hükümlerinin ışığı altında değerlemenin ne şekilde yapılması gerektiğini inceleme konusu ola- rak ele almış bulunuyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri