Destur, tasavvuf ehli katında izin ve ruhsat anlamlarında kullanılır. Yapılacak herhangi bir işe başlamadan önce veya başlanırken söylenen, bir yere girilirken izin isteği yerine kullanılan bir tabirdir.
TASAVVUF ehlinde 'destur', izin ve ruhsat anlamında kullanılır ve herhangi bir işe başlanırken söylenir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit destur kelimesi izin ya da müsaade şeklinde anlatılır. Aynı zamanda 'yol verin' kelime grubu üzerinden de bir karşılık olduğunu söylemek mümkün.
1. eski anadolu türkçesinde izin istemek. 2. padişah, şah, şeyh gibi eski zaman yöneticilerinden, vezir, fedai, mürid gibi alt kadroların izin istemesi.
Yapılacak herhangi bir işe başlamadan önce veya başlanırken söylenen, bir yere girilirken izin isteği yerine kullanılan bir tabirdir.
İlgili 23 soru bulundu
İçerde çekme tabiki. destur denir , kimi de destur şeytan der ama asla besmele çekilmez.
1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur. 2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur'an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz.
Osmanlı Türkçesindeki isim, Farsça hukuk derlemesi anlamındaki "Destur" kelimesinden gelmektedir.
destur - Nişanyan Sözlük. Farsça dastūr دستور “1. «el almış», bilge, bilgin, vezir, 2. «el alma», ruhsat, izin, müsaade” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça dastwar “1. Zerdüşt rahibi, bilge kişi, otorite, 2. doğru dini öğreti, töre, yasa” sözcüğünden evrilmiştir.
Peki, bizler tuvalete girdiğimizde, herhangi bir yere ekmek kırıntısı döküldüğünde, bilmeden ezildiğinde veya herhangi bir yere sıcak su dökerken cin vs. gibi varlıkların bize zarar vermemeleri, musallat olmamaları için “destur” diyoruz.
Destursuz TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat İzinsiz. zarf İzinsiz bir biçimde.
Düstur edinmek, ilke veya kural olarak kabul etme durumudur. Bireyler kuralları kabul etme anlamında, düstur edinmek sözcüklerini kullanabilir.
Destina ismi kısmet, kader anlamlarını taşır. İtalyanca kökenli olan bu isim Türkiye'de pek kullanılmasa da İtalya ve Yunanistan'da sıklıkla tercih edilir. Eski Yunan da ırmak tanrısının su perisi kızlarından biri de Destina olarak bilinir.
Sözlükte “meyil, arzu, istek, azim” mânasına gelen himmet kelimesi (çoğulu himem), “Kendini veya başkasını kemale erdirmek için kalbin bütün ruhanî güçleriyle Cenâb-ı Hakk'a yönelmesidir” şeklinde tarif edilmiştir (et-Taʿrîfât, “himmet” md.).
TDK'ya göre estağfurullah kelimesinin üç anlamı vardır: İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla.
Türk Dil Kurumu açısından şiar kelimesi, 'Duyuş, düşünüş ve inançta olan ayırıcı özellik,' biçiminde ifade edilmektedir. Aynı zamanda ülkü ya da düstur şeklinde de kullanılır.
Sol ayakla tuvalete girme, sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimizin (a.s.m) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir (bk.
Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir.
Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir. Niyet, besmele ve abdest dualarını da sessizce sadece kendi duyacağı şekilde okuyabilir.
Cünüp olan kimsenin "besmele" çekmesi, "elhamdülillah", "Allah razı olsun" demesi ve bunları yazması haram değildir. Cünüp veya hayızlı kadınların kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife, gibi tevhid ve zikir cümlelerini bir veya birden fazla okumaları caizdir.
Âyet-i kerime okurken, âlimlerin çoğuna göre, yalnız Euzü okunur, Besmele okunmaz. Mesela Âyet-el kürsi, Amenerresulü, Hüvallahüllezi gibi âyetleri okurken Besmele çekmek gerekmez. Sadece Euzü okunur. Besmele de çekilirse mahzuru olmaz.
Banyoya girerken; “Allahım senden cenneti ve cennet nimetlerini istiyorum, cehennemden ve cehennemin hararetinden sana sığınıyorum” denir. Banyoda ilk olarak sağ ve sol omuzlarımızı yıkanması tavsiye edilir.
Girerken şöyle demeliyiz: “Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım.” 5. Banyoyu kimsenin göremeyeceği şekilde kapatmalıyız.
Cinsiyeti kız olan bebeklere konulan isimlerden olan Almila'nın anlamı Elma gibi kırmızı yanaklı güzel anlamını taşımaktadır. Almila ismi, kur'an-ı-kerimde geçen bir ad değildir.
Latince Petra kelimesinden türeyen Pera, bu anlamda 'Sağlam, güçlü ve kararlı' anlamına da gelir. Hem erkek hem de kız çocuklarda kullanılan Tansu ismi ile aynı anlamı taşıdığı söylense de Tansu, "Şafağın aydınlattığı su gibi parlak ve temiz olan" anlamındadır. Pera isminin bir diğer çeşidi ise İbranice Peri ismidir.
Vera ismi Arapça kökenli bir isim olup ülkemizde de pek çok ebeveyn tarafından değerlendirilmektedir. Vera güzel anlamı olan hayırlı bir isimdir. İsmin anlamı ise her şeyin zarar olan fazlasından uzak durmak ve haram olma şüphesi olan her durumdan kaçınmak manasına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri