III. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan genel üretim giderleri üretilen mamullere dağıtılır. Örnek: X Üretim İşletmesi'nde Kesim ve Montaj olmak üzere iki esas üretim gider yeri ile Tamir-Bakım ve Yemekhane olmak üzere iki adet yardımcı gider yeri bulunmaktadır.
3) Üçüncü Dağıtım : Esas üretim gider yerlerinde toplanan giderlerin (maliyetlerin) üretilen mamullere dağıtılmasıdır. büyük önem vererek, örgüt yapısını buna göre oluşturmuş işletmelerde, örgüt birimleri halinde birkaç gider yerini kapsayabilir. (bakım) servisi” gibi birimleri kapsar.
3. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan üretim giderleri, gider yerlerinde üretilen mamullere yüklenmekte, faaliyet gider yerlerinde toplanan giderler ise sonuç hesaplarına aktarılmaktadır.
Toplam Üretim Giderlerinin 1. Dağıtımı: Belirli bir dönem içinde yapılan çeşitli üretim giderleri, gider yerlerine dağıtılır. Bu giderlerin hangi bölümde ne kadar tüketildiği belirlenemez. Belirli giderler direkt giderlerdir.
Maliyet dağıtımları, dağıtımları, üç farklı aşamada aşamada başarılır başarılır. türlerinin maliyet yerlerine yerlerine dağıtılması dağıtılması. Maliyet dağıtım tablosunun temel işlevi, çeşitli maliyet türlerinin maliyet yerlerinden geçerek, mamullere yüklenmesini sağlamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Ürünlerin alıcılara ya da nihai tüketicilere ulaştırılması olarak adlandırılan faaliyetlerin tümü dağıtım maliyetlerini oluşturur. Pazardaki ulaştırma ve diğer dağıtım maliyetleri genellikle üretim maliyetleri kadardır.
Bu dağıtımın temel amacı, tüm üretim giderlerinin, üretilen mamul maliyetlerine yüklenmek üzere, bu mamulleri üreten (esas) üretim yerlerinde toplanmasıdır.
Giderlerin üretim hacmine göre sınıflandırılmasında giderin faaliyet ya da üretim miktarıyla birlikte değişip değişmedikleri dikkate alınır. Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
Üretim giderlerini üç grupta toplayabiliriz: 1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri.
Hasılat: Mal veya hizmetlerin satışından; faiz, kira, iştirak geliri gibi elde edilen brüt tutarlarıdır. Zarar: İşletmenin varlıklarındaki karşılıksız tükenmelerdir. Maliyet (İmalat) Muhasebesi bütün üretim işletmelerinde kullanılması gerekmektedir.
Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.
Safha maliyet sisteminin esası; dönemin üretim giderlerinin üretim aşamalarında toplanması ve her bir aşamanın giderlerinin o aşamanın üretim miktarlarına bölümü yoluyla o aşamanın birim maliyetinin hesaplanmasıdır.
Basit dağıtım yöntemi:
Yardımcı gider yerlerinde I. Dağıtım sonunda toplanan giderler doğrudan doğruya esas üretim gider yerlerine dağıtılır, diğer yardımcı gider yerlerine dağıtım yapılmaz. Örnek: Yemekhane giderleri işçi sayısına, tamir-bakım servisinin giderleri yatırım tutarına göre dağıtılmaktadır.
Yükleme Oranı = Genel Üretim Gideri Tutarı Toplam Yükleme Ölçüsü Page 5 GENEL ÜRETİM GİDERLERİ Örnek: İşletmede makinelere ilişkin amortisman giderleri için yükleme ölçüsü olarak “çalışılan makine saati” belirlenmiştir.
730 Hesap İşleyişi
Tahakkuk eden giderler 730 genel üretim giderleri hesabının borçlarına kaydedilir. İlgili dönem sonunda 731 genel üretim giderleri yansıtma hesabı ile mukayese edilerek kapatılır.
Halka arzda dağıtım çeşitleri nelerdir? İki çeşit dağıtım yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem oransal dağıtım, ikinci yöntem ise eşit dağıtım yoluyla yapılır.
Bu aracılar; acenteler, toptancılar, perakendeciler ve bunlara benzer işletmelerdir. Dağıtım kanalları, yönetim bakımından bireysel ve dikey dağıtım kanalları olmak üzere ikiye ayrılır.
Dağıtım kanalları planlama ve satış faaliyetlerinde uzmanlık sunar. Ayrıca yeni ürünler yaratmaya yardımcı olur. Tüketiciye satış öncesinde ve sonrasında hizmet verilmesini sağlar. Tüketicilerle doğrudan temas kurmayı sağlayan dağıtım kanalları hem iyi satış oranı sağlar hem de üreticilere doğru geri bildirimler verir.
Buna göre gider çeşitleri ilk madde ve malzeme, işçi ücret ve giderleri, memur ücret ve giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, çeşitli giderler, vergi resim ve harçlar, amortisman ve tükenme payları ile finansman giderlerinden oluşmaktadır.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
İkincil dağıtım ise, gelirin doğuşu ile kullanışı arasında geçen yeniden dağılımı ile ilgili konuları kapsamaktadır. Bu nedenle ikincil dağıtım devletin araya girerek sosyal ve etik nedenlerle birincil dağılımı düzenlemesi anlamına gelir.
Değişken Giderler: Değişken giderler; faaliyet hacmindeki değişmelerden etkilenen giderlerdir. Başka bir deyişle değişken giderler faaliyet hacmi arttıkça artar, azaldıkça azalır. Direkt madde ve malzeme giderleri, direkt işçilik giderleri değişken giderlere örnek olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri