İşçilerin gece çalışmaları günde yedi buçuk saati geçemez (m.69/3). Bu hal de günlük çalışmanın, dolayısıyla fazla çalışmanın bir sınırını oluşturur. Gece çalışmaları yönünden haftalık 45 saat olan yasal çalışma sınırı aşılmamış olsa da gece çalışmasında 7.5 saati aşan çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmelidir.
Aynı Yönetmeliğin 7nci maddesinde “Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, 4857 sayılı Kanunun 42 ve 43üncü maddeleri ile 70 inci maddesinde öngörülen yönetmelikte belirtilen haller dışında işçilerin gece postalarında 7,5 saatten çok çalıştırılmaları yasaktır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Şayet işçi haftalık 45 saatten fazla çalışmışsa işçiye fazla çalışma ücreti ödenir. Gece çalışmasında ise işçi 7,5 saatten fazla çalışmışsa haftalık çalıştığı sürenin 45 saati geçip geçmediğine bakılmaksızın fazla mesai ücreti ödenir.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
İlgili 20 soru bulundu
İŞÇİNİN SÜREKLİ OLARAK GECE ÇALIŞTIRILMASI
İşin niteliği gereği, sürekli ve kesintisiz çalışmanın gerektiği işyerlerinde, postalar halinde çalışma sistemi söz konusu olur. İşçinin gece vardiyasında çalışması kural olarak mümkün olup, bazı istisnai hallerde ise yasaktır.
Gece çalışmasının insan fizyolojisi üzerinde; uyku düzensizlikleri, yorgunluk, kardiyovasküler sorunlar, gastrointestinal -mide ve bağırsak- sorunları ve kan- ser gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır.
İşçilere gece fazla çalışma yaptırılamaz. İşçilerin gece yaptıkları çalışma süresi 7,5 saati aşamaz. (Ancak bu kuralın istisnası vardır.
Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz. Gece çalışması için özel bir ücret sistemi öngörülmemiştir.
Bu sebeple uygulamada gece çalışması için, "gece primi", "gece zammı" ve "vardiya zammı" ve benzeri isimlerle çeşitli ödemelere rastlanılmaktadır. Genellikle de bu ödemeler için artırım oranı %10 düzeyinde olmaktadır. Gece çalışması ücreti firma tarafından değerlendirilir.
8/24 çalışma şekli: Bu sistem, özellikle sağlık sektörü gibi 24 saat hizmet vermenin gerekli olduğu sektörlerde tercih edilir. Bu sistemde personel, tam gün çalışır ve ertesi gün işe gelmeden 8 saat izin alır.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
Fazla çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir (İşK m.41/7; Yön. m.9/2). İşçinin fazla çalışma yapmasına engel bir durumun ortaya çıkması durumunda işçi fazla çalışma yapmaya zorlanamaz.
İşin niteliği gereği, sürekli ve kesintisiz çalışmanın gerektiği işyerlerinde, vardiyalı çalışma söz konusu olur. İşçinin gece vardiyasında çalışması kural olarak mümkün olup, bazı istisnai hallerde ise yasaktır.
İşverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Çünkü vardiya değişiminde en az 11 saat dinlenme hakkı vardır. Vardiya değişimlerinde 11 saatten az dinlenme yaptırılması halinde işçinin iş akdini haklı sebeple derhal fesih hakkı doğmaktadır.
Ancak işin esası, dinamikleri ve işleyişi karşısında iş sağlığı ve güvenliği de göz önünde tutularak, gece ve gündüz vardiyalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir. Her halükarda gece vardiyasında çalışılan süre üst üste iki haftayı geçmemelidir.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre zamansal olarak ''gece'' 20:00'da başlayıp en erken 06:00'da biten ve her koşulda en fazla 11 saat süren zaman aralığıdır. Gece çalışması ve sınırları da bu tanım çevresinde şekillenmiştir. Gece çalışması en geç 20:00'da başlayıp en geç 06:00'da sona ermeli ve 7,5 saati geçmemelidir.
Gece vardiyasında tek çalışılması konusunda bir yasak var mıdır? Mevzuatımızda işçilerin vardiyalarda tek başına çalışmasını açıkça yasaklayan bir düzenleme bulunmamaktadır.
İşçinin çalıştığı sürenin yarısından fazlası, saat 20.00'de başlayıp 06.00'da biten zaman dilimine denk geliyorsa buna 'gece çalışması' adı verilir. Mevzuata göre işçilerin gece 7.5 saatten fazla çalıştırılmaları yasaktır.
Buna göre, faaliyetlerinin süreklilik arz etmesi halinde turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetleri yürütülen iş kollarında çalışan işçilerin yazılı onayları alınma şartı ile 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yapmaları mümkün olabilecektir.
Vardiyalı sistemde çalışmak endokrin ve metabolik sistem, gastrointestinal sistem hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, psikiyatrik hastalıklar ve kanser açısından bir risk faktörü olmakla beraber ayrıca uyku-uyanıklık ve sirkadiyen ritmi bozarak kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkilemektedir.
Vardiyalı Çalışma Tipi Uyku Bozukluğu
Vardiyalı çalışma türü uyku uyanıklık bozukluğunun belirtileri sıklıkla çalışma saat- leri ile ilişkili uykusuzluk veya aşırı uykululuk şeklindedir. Hastalar sıklıkla uykuya dalma güçlüğü ve uykudan dinlenmiş olarak uyanamama şikâyetlerini tanımlarlar.
Normal koşullarda bir kişinin günde 6-9 saat uyuması gerekir. Sürekli olarak gereksinim duyulan en az uyku süresi 6,5 saattir.
Vücudun ve beynin düzgün çalışması için uyku gereklidir. Gece geç saatlerde çalışmak uyku düzeninizi bozabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri