Maliyet Hesapları: Mamul ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
01.01.1994 tarihinden itibaren ülkemizde fii len uygulanmaya başlayan Tek Düzen Hesap Planına göre maliyet hesapları, 7 numaralı ana hesap gruplarında yer almaktadır. Bu grupta yer alan gider hesapları uygulamada esneklik sağla mak amacıyla iki seçenek halinde 7/A ve 7/B ola rak sunulmaktadır.
İşleyişi: Maliyetle ilgili tüm giderler tahakkuk ettikçe bu hesaba borç, ilgili aktif ve pasif hesapla ra alacak kaydedilir. Maliyet dönemleri sonunda maliyet muhasebesi tarafından genel muhasebeye bildirilen veriler bu hesabın alacağına, ilgili hesapların borcuna kaydedilir.
Maliyet muhasebesi, yönetimin mevcut operasyonları kontrol etmesi ve gelecek planlaması için ihtiyaç duyduğu ayrıntılı maliyet bilgilerini sağlar. Maliyet muhasebesi bilgileri finansal muhasebede de yaygın olarak kullanılmaktadır ancak bu bilgilerin birincil işlevi, yöneticilerin karar vermelerine olanak sağlamaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Maliyet Hesapları: Mamul ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır.
Maliyet muhasebesi uzmanı, şirketlerin üretim maliyetlerini hesaplayan ve mamulün satış fiyatını belirleyen kişidir. Maliyet muhasebesi uzmanları; hammadde, işçilik, lojistik, imalat ve vergilendirme gibi birçok fazla kriterin giderlerini hesaplar. Maliyet muhasebesi uzmanları genellikle üretim sektöründe çalışır.
Maliyet muhasebesi üretilen bir mal ya da hizmetin maliyetini hesaplayıp, oluşturduğu yerler ve ilgili oldukları mamul yada hizmet cinsleri bakımından belirlenmesine ve izlenmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Maliyet muhasebesi bütün işletmelerde kullanılabilecek pratik ve işlevsel bir sistemdir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Sözkonusu tebliğle belirli bir işletme büyüklüğü ölçüsünü aşan işletmelerin 7/A seçeneğini, bu büyüklüğün altında kalan işletmelerin ise 7/B seçeneğini veya istemeleri halinde 7/A seçeneğini kullanabilecekleri belirtilmiştir.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
MAL VE HİZMETLERİN ÜRETİLMESİ VE PAZARA ULAŞTIRILMASI İLE UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ BULUNAN HER TÜRLÜ GERÇEK GİDERE VEYA ALTERNATİF GİDERE, MALİYET GİDERİ DENİR. MALİYET GİDERLERİ YERİNE MASRAF, MALİYET MASRAFI, HARCAMA GİBİ TERİMLER DE KULLANILMAKTADIR.
HES. Bilanço gününde 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
Maliyet kelimesi, çeşitli gayelere göre bedel ve karşılık anlamında kullanılmakla birlikte, çoğunlukla bir işletmeye belli bir mal, hizmet veya faktör şeklinde sunulan girdilerin, işletmeye olan yükü anlamını taşır. Sermaye maliyeti, emek maliyeti, kredi maliyeti gibi.
Toplam maliyet = sabit maliyet + birim maliyet şeklinde formüle edilir.
Toplam Maliyet (total cost, TC)=Firmanın üretimindeki tüm girdilerin toplam maliyetidir (açık ve örtük maliyetlerin toplamı). Toplam Sabit Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı olmayan maliyetlerdir. Örneğin kira maliyeti. Toplam Değişken Maliyet=Üretilecek mal miktarına bağlı maliyetlerdir.
Hasılat: Mal veya hizmetlerin satışından; faiz, kira, iştirak geliri gibi elde edilen brüt tutarlarıdır. Zarar: İşletmenin varlıklarındaki karşılıksız tükenmelerdir. Maliyet (İmalat) Muhasebesi bütün üretim işletmelerinde kullanılması gerekmektedir.
Gelir tablosu yaklaşımına göre ise gider, "işletmenin mevcudiyetini sürdürebilmesi, bir gelir elde edebilmesi için normal ölçüler içerisinde yapılması gereken ve bir muhasebe döneminde tüketilen varlık ve hizmetlerin parasal ifadesi" olarak tanımlanabilir.
HARCAMA: Bir varlığın edinilmesi, bir hizmetin sağlanması yada bir zararın karşılanması amacıyla para ödeme, mal verme, hizmet sunma, borç altına girme, ortaklık hakkı tanıma v.b. şeklinde katlanılan fedakarlıklardır. MALİYET: Belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan fedakarlıkların parasal ifadesidir.
Üretilen mal veya hizmet satışa sunuluncaya kadar yapılan tüm işlemlerle ilgili harcamalar maliyet hesaplarına kayıt edilir. Üretim işletmeleri tarafından kullanılan, imal edilen mamul ya da hizmetlerin maliyetlerinin hesaplanmasına olanak tanıyan kayıt sistemine maliyet muhasebesi denir.
Maliyet muhasebesinin uygulanmasının en önemli amacı, bir şirkette üretilen ürün veya hizmetin gerçek maliyetini hesaplamaktır. Şirketler tarafından maliyet yaklaşık olarak tahmin edilebilir ama kesin olarak bilinemez. Bunun içindir ki ; bir şirket için maliyetin anlık olarak belirlenebilmesi çok zor bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri