Sekülerizm önem kazanmıştır. Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
Kökenler. Birçoğu, Rönesans'ı niteleyen fikirlerin kökeninin 13. ve 14. yüzyılların başında Floransa'da, özellikle Dante Alighieri (1265-1321) ve Petrarch'in yazılarında (1304-1374) ve Giotto di Bondone'in (1267-1337) resimleri olduğunu iddia eder.
RÖNESANS'IN ÖNCÜSÜ, BÜYÜK RESSAM, BİLİM ADAMI ANATOMIST LEONARDO DA VİNCI. Bu yazımda Rönesans'ın öncüsü büyük ressam, bilim adamı Leonardo Da Vinci'nin hayatı uygarlığa ve insanlığa katkıları incelenecektir.
İtalya, Rönesans'ın doğum yeridir ve İtalya'da Antik Yunan ve Latin edebiyatı ile felsefelerinin yeniden keşfi ve de hümanizm ile hümanist eğitim idealinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Rönesans'ın etkisi İtalya sınırlarını aşarak Avrupa'nın dört bir yanına yayılmıştır.
İtalya'da başlayıp, tüm Avrupa'yı etkisi altına alan Rönesans'ın oluşmasında bazı faktörler büyük rol almıştır. Matbaanın gelişmesiyle bilim ve yeni düşüncelerin büyük kitlelere ulaşması kolaylaşmış, pusulanın gelişmesiyle de coğrafi keşifleri ve keşiflerle gelişen sanatı destekleyen bir sınıf oluşmaya başlamıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Rönesans hareketi ilk olarak İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu dönemde özellikle Antik Yunan Dönemine olan ilginin artması ile Platon ve Hipokrat gibi bilim adamlarının eserleri incelenmeye başlanmıştır.
İlk olarak Avrupa'da ortaya çıkmıştır. Orta Çağ'dan sonra kültürel, politik, bilim, siyasi, eğitim ve mimari alanlarda yenilikler yapılmıştır. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl arasında devam eden bu dönem Rönesans dönemi olarak isimlendirilmektedir. Rönesans dönemi Orta Çağ'da başlamıştır.
Kelime anlamıyla "yeniden doğuş" şeklinde bilinen Rönesans, Avrupa kıtasında Orta Çağ'ın sonrasında kültürel, politik, bilim, sanat, mimari, siyasi ve eğitim alanlarında bir yenilenme dönemidir. 14. Yüzyıl ile 17. Yüzyıl zamanlarını kapsayan bu yenilenme çağı Rönesans Dönemi olarak adlandırılır.
Rönesans, Fransızca bir kelime olan “yeniden doğuş” anlamına gelmektedir. Orta Çağ'ı yaşayan Avrupa ülkelerinde Rönesans sayesinde siyasi, kültürel, politik, bilim, sanat, mimari ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gidilmiştir.
İtalyan mimar Filippo Brunelleschi (1377-1446) Rönesans mimarisinin babası olarak kabul edilmektedir.
Leonardo Da Vinci
Rönesans'ın en büyük ustalarından biridir. Ressamlığının yanı sıra önemli de bir mühendis olan Da Vinci; dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehalarından biri olarak kabul edilmektedir. Leonardo Da Vinci'nin en bilinen eserleri ise Mona Lisa, Son Akşam Yemeği ve Vitruvius Adamı'dır.
Rönesans, kelime anlamı olarak “yeniden doğuş” manasına gelir. Avrupa'da Orta Çağ sonrasında; kültürel, siyasi, bilim, politik, mimari, sanat ve eğitim alanlarında bir yenilenmeye gitti. 14. yüzyıl ile 17. yüzyıl dönemlerini içine alan bu yenilenme süreci de Rönesans dönemi olarak adlandırılmıştır.
Hatay'da yüzlerce kişiye mezar olan 250 daireli 'Rönesans Rezidans'ın yıkılma sebebi, ortaya çıktı. İnşaat mühendisi, mimar, jeoloji mühendisi ve teknikerden oluşan bilirkişi heyetinin ilk raporlarına göre, yıkımın sebebinin 'segregasyon' olduğu öğrenildi.
Rönesans'ı müteakip Avrupa'da reformlar olur. 16. Yüzyılda Hristiyanlığın savunucusu Katolik mezhebinde yapılan değişiklik ve yeni düzenlemelere ise “Reform” deniliyor. Rönesans ve reformlar 1789 yılında gerçekleşen Fransız İhtilalinin en etkin nedenleridir.
Rönesans Sanatı 3 döneme ayrılır.
Orta Çağ Avrupa'sının modern çağlara uzanan sosyoekonomik ve kültürel dönüşümünün önemli duraklarından biri olan Rönesans, 15. yüzyılda Avrupa'daki köklü değişimlerin dönüm noktasıdır.
Zengin şehir devletlerine sahip olan İtalya'da bilimsel ve kültürel çalışmaların desteklenmesi, Eski Yunan, Roma (antikite) ve İslam medeniyetine ait eserlerin incelenmesiyle akılcı düşüncenin ortaya çıkmasıdır.
Rönesans döneminin önemli gelişmelerinden bi- ri Dünya'nın coğrafi keşfidir.
Martin Luther ve John Calvin, Almanca ve Fransızca konuşan Avrupa ülkelerinde reformun öncüleri kabul edilmektedir.
Kelime anlamı olarak ıslahat ya da yenilik anlamına gelen Reform; Katolik kilisesinde meydana gelen bozulmalara bir tepki olarak ortaya konmuş olan dinsel harekettir.
Osmanlı Devleti; Rönesans ile ortaya çıkan gelişmeleri takip etmekte geç kalmıştır. Osmanlı'nın ayak uyduramadığı bu gelişmeler kısa bir süre içinde Osmanlı Devleti ile batı dünyası arasındaki kültürel ve bilimsel farkın açılmasına sebep olmuş ve Osmanlılar Avrupa karşısında geri kalmaya başlamışlardır.
Yaygın görüşe göre, modern bilim ve düşünce Rönesans'ta Aristotelesçi bilim anlayışının eleştirilmesi ve yadsınmasına binaen ortaya çıkmıştır.
Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa'yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi'ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri