MALİYET: Belirli bir amaca ulaşmak için katlanılan fedakarlıkların parasal ifadesidir. Ya da bir ekonomik değeri oluşturmak için, elden çıkarılan ekonomik değerler toplamına denir.
Maliyet, bir ünite malın (veya daha fazla) elde edilmesi için harcanan üretim faktörleri (emek, sermaye, toprak) toplamına denir. Bir işletmenin ürettiği mal ve hizmetler için katlanılan maliyetin genelde iki kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir.
Mal alınırken satıcıya ödenen fiyata “alış fiyatı” denir. Mal satılıncaya kadar değişik masraflar yapılır(taşıma, gümrük, sigorta,… gibi). Bu masrafların, alış fiyatı üzerine eklenmesiyle bulunan fiyata “maliyet (maloluş) fiyatı” denir.
Gerçek maliyet yönteminde, üretim işletmelerinde üretime gönderilen direkt ilk madde ve malzemenin maliyet bedeli, hangi partiden alınmış ise ona göre üretime yüklenmektedir. Ticaret işletmelerinde ise satın alınan emtianın maliyet bedelinin bire bir olarak gerçek alış fiyatı ile değerlendirildiği sistemdir.
MÂLİYET. (ﻣﺎﻟﻴّﺖ) i. (Ar. māl “mal”dan yapma mastar eki -iyyet ile māliyyet) [Anlamını Türkçe'de kazanmıştır] Bir şeyin mâlolma değeri, üretilen bir mal için iş gücü, para vb. harcanan değerlerin bütünü: “Mâliyet hesâbı.” “Mâliyet fiyatı.”
İlgili 26 soru bulundu
Ürünün maliyeti, her bir ürünün işletmeye olan gerçek katkısını ortaya koyar. Maliyet Nedir? Arapça kökenli bir kelime olan maliyet kelimesi, dilimizde çok sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Günlük hayatta bile sık sık kullandığımız maliyet kelimesi, muhasebe alanında daha da önemli bir yere sahip bulunuyor.
Maliyet, mal veya hizmetlerin elde edilmesi için katlanılan fedakarlıkların parasal tutarı olarak tanımlanabilir. Örneğin, malların üretimi için katlanılan fedakarlıkların toplamı üretim maliyetini oluşturur.
İlk maliyet mamullerin dolaysız maliyetini temsil etmektedir. maliyetleri içermektedir. %10'un altına düştüğü durumlarda işletmeler dolaysız işçiliği ayrıca izlemekten vazgeçerek, üretim maliyetleri içerisinde ele alırlar.
Örneğin, bir firmanın toplam hasılatı 200 TL, toplam sabit maliyeti 100 TL ve toplam değişken maliyeti 40 TL ise firmanın kârı 60 TL olur. 200 – (100+40) = 60. Marjinal Maliyet (Marginal cost, MC)=Üretilen mal miktarında 1 birim artış olduğunda toplam maliyette meydana gelen artıştır.
İşlem maliyet teorisi basitçe bir işletmenin çeşitli sebeplerle farklı kaynaklardan temin ettiği ürünler ve hizmetler için ödediği işlem maliyeti (transaction cost) üzerine kurulu teoridir.
Sabit maliyetler, işletmelerin üretim hacimlerinden bağımsız olan ve kısa sürede etki edilemeyen maliyetlerdir. Sabit maliyetler, işletmelerin toplam maliyetleri üzerinde oldukça yüksek bir yer tutmaktadır. Bu maliyetlerin izlenmesi ve ürün üretim kararlarında dikkate alınması gerekmektedir.
Her işletmenin, kendi faaliyet konusunu oluşturan mal veya hizmetleri elde edebilmek için harcadığı çeşitli üretim faktörlerinin para ile ölçülen değeri de malın maliyeti olarak tanımlanabilir. Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Şu halde, eş maliyet doğrusu üreticinin belirli bir bütçe ile faktör fiyatları veri iken her iki faktörden satın alabileceği bileşimleri veren noktaların geometrik yeridir. Üretici, tüm bütçe olanaklarını harcayarak eş-maliyet doğrusu üzerindeki herhangi bir bileşimi satın alabilecektir.
Maliyet Tahmini
Projedeki sabit ve değişken maliyetler belirlenerek buna göre bir tahminleme yapılır. Maliyet tahmini çok önemlidir çünkü yapılan tahminler iş planlamasını, kararları, projenin fiyatını doğrudan etkilemektedir.
Buna göre, veri bir Q miktarını üretmenin tek etkin yolu L*(Q) ise Q kadar üretim yapmanın en düşük maliyeti, C(w, Q) = wL*(Q) olur. Bu fonksiyona maliyet fonksiyonu denir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Fayda-Maliyet-Oranı, bir projenin önerilen toplam nakit faydasının, projenin önerilen toplam nakit maliyetine bölünmesiyle belirlenmektedir. Fayda-maliyet oranı (BCR), önerilen bir projenin göreceli maliyetleri ve faydaları arasındaki ilişkiyi açıklayan bir göstergedir.
Maliyet muhasebesi üretilen bir mal ya da hizmetin maliyetini hesaplayıp, oluşturduğu yerler ve ilgili oldukları mamul yada hizmet cinsleri bakımından belirlenmesine ve izlenmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Maliyet muhasebesi bütün işletmelerde kullanılabilecek pratik ve işlevsel bir sistemdir.
DOĞAL MALİYETLER
DOLAYSIZ HAMMADDE, DOLAYSIZ İŞÇİLİK VE GENEL GİDERLERDEN OLUŞUR.
Satışların Maliyeti Tablosu; bir işletmenin dönem içindeki malzeme hareketleri ile satılan mamul, ilk madde ve malzeme, ticari mal ve satılan hizmetlerin maliyetini gösteren tablodur.
Doğrudan maliyet türleri işçilik, hammadde/malzeme, makine/teçhizat, eğitim ve seyahat maliyetlerinden oluşur.
Maliyet-Fayda Analizi(MFA), alternatiflerin güçlü ve zayıf yönlerini tahmin etmeye yönelik sistematik bir yaklaşımdır. Örneğin işlemlerde, faaliyetlerde ve işlevsel iş gereksinimlerinde tasarrufları korurken fayda elde etmek için en iyi yaklaşımı sağlayan seçenekleri belirlemek için kullanılır.
Geleneksel olarak maliyet taşıyıcısına yüklenecek maliyet unsurları; direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve GÜM'den oluşmaktadır. Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri