Sabahları aç karnına içilen kahvenin tok tutup metabolizmayı hızlandırma özelliği vardır. Türk kahvesi kalp dostudur. Aynı zamanda kalori içerikleri bakımından da yoğun olmayan kahve, bir yandan tokluk hissini yeterince tatmamıza bir yandan da kilo almamızı engelleyici özellikleriyle ortaya çıkar.
Sabahları aç karnına Türk kahvesi veya farklı kahve çeşitleri tüketildiği zaman metabolizmanızı oldukça hızlandıracaktır. Mide rahatsızlığı olan kişilerde ağrı yaşatabilir o yüzden doktorunuza başvurmadan karar vermeyiniz. Aynı zamanda tokluk hissi veren kahve, hızla kilo vermenize yardımcı olacaktır.
British Journal of Nutrition'da Haziran 2020'de yapılan araştırma, sabahları aç karnına sade kahve içmenin insanların kan şekeri kontrolünü önemli ölçüde bozduğunu ortaya koydu. Önceden kahvaltı yapan kişilerde kan şekerinde bir artış görülmedi.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Sabah aç karna bu kahveleri tüketmek kalp atışlarını hızlandırır, bu sayede vücutta yağ ve şeker yakımı sağlanır ve sabah aç karna kahve içmek metabolizmayı hızlandırması sebebi ile kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Sabah kahvesini uyandıktan hemen sonra değil, aradan biraz zaman geçtikten sonra tüketmek daha etkili sonuç verir. Uzmanlara göre 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.00 arası dışındaki saatler kahve içmek için ideal saatler sayılır.
Günün ilk zamanlarında içilen sabah kahvesi, uykunun etkilerini yok etmek ve daha dinç olmak için tercih edilir. Bu yüzden sabah saatlerinde daha sert kahvelerin seçilmesi, uyanabilmeniz açısından daha etkili olacaktır. Bu yüzden sabahları americano, filtre kahve, espresso veya Türk kahvesi tercih edebilirsiniz.
Bilim insanlarına göre, kortizol seviyesi uyandıktan hemen sonra yüzde 50 oranında artıyor. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kahve içmek için bir saat beklemek. Kahve içmek için en iyi saatler ise 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 dışındaki saatler olduğu belirtiliyor.
KAN ŞEKERİ SEVİYENİZİ ETKİLER
Araştırmalar kahvenizi kahvaltıdan sonra içmenin zararlı etkilerini azalttığını gösteriyor. Bu nedenle önce kahvaltınızı yapıp ardından kahvenizi rahatça içebilirsiniz.
Kahve tüketimini uyandıktan yaklaşık 1 saat sonrasına bırakmak bu açıdan çok daha sağlıklı olacaktır.” Kahvenin asidik bir içecek olduğunu da vurgulayan Merve İşeri, “Sabahları açken kahve içildiği zaman mide asidinin artması tetiklenir.
Kahvaltıda şekersiz kahve içmek sindirim sistemini hızlandırıp yağ yakımına neden olarak bölgesel zayıflamayı kolaylaştırır. Öğle menüsü sonrasında alınan kahve ise besinleri daha kolay sindirmeye yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştıracaktır.
Aç Karnına Kahve İçmek Mideye Zarar Verir Mi? Kahvenin acılığı, mide asidi üretimini uyarabilir. Bu yüzden birçok kişi kahvenin mideyi tahriş ettiğine, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların semptomlarını kötüleştirdiğine, ülsere, mide ekşimesine, asit reflüsüne ve hazımsızlığa neden olduğuna inanıyor.
Dr. Canan Karatay, her sabah aç karnına Türk kahvesi içtiğini söyledi. Çiçeklerini bile sabah kahvesiyle beslediğini belirten Karatay, “Bir Türk kahvesi fincanı, domatesin verdiği antioksidandan 100 daha fazla antioksidan verir vücudunuza. Beyni de açar, cin gibi olursunuz…” dedi.
Yağ yakıcı kahvenizi içmek için en ideal saat akşamüstü 4 veya 5 saatleridir; çünkü bu saatlerde enerji düşer ve kişi akşam yemeğinde aşırı miktarda yemek ister. İşte, hem bunu önlemek hem de yağ yakımına katkı için saat 4 veya 5 gibi kahvenizi için.
Kahve, yağ yakımını hızlandırdığı için diyette ya da ara öğünlerde tüketilebilir. Gün içinde 2 veya 3 fincan Türk kahvesi içerek tansiyonu dengeleyebilirsiniz.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Her üründe olduğu gibi kahvenin fazla tüketilmesi de zararlıdır. Türk kahvesinin faydalarından yararlanabilmek için, ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Günde 2 fincan Türk kahvesi içilmesi, idealdir. 2 fincandan daha fazla tüketildiğinde zararlı etkileri ortaya çıkmaya başlar.
Kahve içip uykuya daldığımızda bir yandan kahve enerjimizi yükseltmek için harekete geçerken uyku da adenozin ile savaşır. Tam olarak kazan-kazan (win win) durumu oluşur. Kahve içtikten sonra uyumak, enerji üretmesi için tüm işi beyne bırakmak olarak da yorumlanabilir.
Kahve içtiğinizde kafeinin kana karışıp etkisini göstermesi ortalama 30 – 40 dakikayı bulur. Bu spora başlamadan en az 30 dakika önce kahvenizden son yudumunuzu almış olmanız gerektiği anlamına gelir. Tüketmeniz gereken ideal kafein miktarı ise 200 – 400 mg, yani ortalama 2 – 4 fincan kahvedir.
Uzmanlara göre kahve tek başına asla kilo aldırmaz. Ancak kahvenin içine eklenen şeker, krema, tatlandırıcı, şurup ve süt tozu gibi şeyler kilo aldırabilir. Asıl kilo aldıran kişinin yaktığından fazla kaloriyi vücuduna almasıdır. Bu yüzden kahve tüketirken bu göz önünde bulundurulmalıdır.
Hepimiz arada kötü bir gece geçiririz ancak sabah uykumuzun açılması için kahve içmek yapılabilecek en büyük hatadır. Uyanır uyanmaz içilen kahve kan şekerini yükselttiği için geceleri size bacak krampları yaşatarak uykusuz kalmanıza neden olabilir. Kahve tüketiminin metabolizmayı hızlandırdığı bilinen bir gerçek.
Teksas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, günde iki fincan kahve içen erkeklerin cinsel performanslarının arttığını ortaya koydu. PLOS ONE adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre; günde iki fincan kahve tüketen erkeklerde, hiç içmeyenlere oranla yüzde 42 daha az sertleşme problemi görülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri