2- Suç tarihinde yürürlükte olan brüt asgari ücretin onda birine (1/10) kadar olan değer az kabul edilebilir. Zira bu miktar, sabit ve durağan değil, günün ekonomik koşulları ve bilimsel verilere gör her yeniden belirlenen toplumsal bir uzlaşı ile tespit edilen değişken orandır.
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/5499 E. , 2021/20636 K. Hırsızlık suçunda suçun konusu 101 TL değerinde olduğundan malın değerinin azlığı hükümleri uygulanmalıdır.
Türk Ceza Kanunu'nun 145''inci maddesine göre, hırsızlık suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, suçun işleniş şekli ve özellikleri de göz önünde bulundurularak, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
146 "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanununun tamamımı veya bir kısmını tağyir ve tehdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, idam cezasına mahküm olur".
TCK m. 142/f.1 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıdır. TCK m. 142/f.2 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası 1/3 oranında arttırılır. TCK m. 142/f.3 hükmünde nitelikli hırsızlık cezası ½ oranında arttırılır ve 10.000 güne kadar adli para cezası öngörülür.
İlgili 15 soru bulundu
İlk Kez Hırsızlık Yapan Ne Kadar Ceza Alır? Suçu işleyen kişi eğer ilk defa hırsızlık suçuna karışmışsa, yasalar gereği defalarca kez suça karışan kişilerle aynı şekilde yargılanır. İlk defa hırsızlığa karışmış olan bir kişi eğer basit hırsızlık suçu işlediyse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilir.
Somut olayın özellikleri ve hukuka uygun deliller ışığında ispatlamalıdır. Suçun işlendiği yerdeki kamera görüntüleri bulunuyorsa, fotoğraf veya ses kaydı mevcutsa bunlar mahkemeye sunulabilir. Olaya şahit olan bir görgü tanığı varsa tanık delili yoluna gidilebilir. Eğer ikrar varsa bu da ispat açısından çok önemlidir.
CMK m.43'e göre tanıklar da çağrı kağıdı ile duruşmaya çağırılır ve duruşmaya gelmemesi halinde zorla getirileceği bildirilir. Tanık bildirime rağmen duruşmada hazır bulunmazsa, CMK 44. maddesi uyarınca hakkında zorla getirme kararı çıkarılır.
(1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.
Hırsızlık Suçu ve Cezası-TCK 141-142 maddelerinin kapsamında suçun belirlenip cezaya konulması belirginleştirilir. Bir taşınır malı geçici bir süreyle kullanıp iade işlemi gerçekleşse de zilyedinin rızası dışında bulunduğu yerden alınması hırsızlık suçu olarak nitelendirilir.
TCK'ya Göre Malın Değerinin Azlığı Nedir? Malın değerinin azlığı nedeniyle ceza indirimini düzenleyen hükümler 5237 sayılı TCK'da hırsızlık suçu açısından m. 145, yağma suçu açısından m. 150, zimmet suçu açısından m. 249'da yer almaktadır.
Madde 35- (1) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
765 sayılı TCK.nun 522. maddesinde; “Onuncu babda beyan olunan cürümlerin işlenmesinde cürmün mevzuu olan şeyin veya ika edilen zararın kıymeti pek fahiş ise mahkeme cürme mahsus olan cezayı yarısına kadar artırır ve eğer hafif ise yarısına ve eğer pek hafif ise üçte birine kadar eksiltir.” hükmü yer almakta idi.
TCK 165. madde asliye ceza mahkemesinde görülür. TCK 165. maddenin cezası altı aydan üç yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezasıdır.
Örneğin; adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılan eşyanın çalınması halinde nitelikli hırsızlık suçu işlenmiş olacaktır. Basit hırsızlık suçu işleyen kimse hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, nitelikli halinin işlenmesi halinde 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecektir.
Bu başlık altında hırsızlık (m. 141), kullanma hırsızlığı (m. 146), yağma (m. 148), mala zarar verme (m. 151), ibadethanelere ve mezar- lıklara zarar verme (m. 153), hakkı olmayan yere tecavüz (m. 154), gü- veni kötüye kullanma (m. 155), bedelsiz kalan senedi kullanma (m. 156), dolandırıcılık (m. 157), Kaybolmuş veya ...
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kişinin hatırasına hakaret suçunun cezası şu şekildedir (TCK m.130): Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır. Tanık gösterilmeyen kişiler mahkemede dinlenilemez. Bu kural kamu düzeninden olup, davanın hakimi tarafından kendiliğinden dikkate alınır.
Gitmezsem Ne Olur? Tanıklık için adliyeye gitmezseniz polis ya da jandarma zoruyla götürülebilir ve gitmemeniz halinde bundan doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Hakim, usul ve esaslara uygun davranmak şartıyla, sanığın hukuka aykırı olarak ilgili suçu işlediğine vicdani olarak kanaat getirdiğinde, tek başına tanık beyanlarına dayanarak da ceza verebilir.
Basit hırsızlık suçunun alt sınırı 1 yıldır, eğer mahkeme bu suça alt sınırdan ceza verirse hapis cezası, adli para cezasına çevrilebilir. Aynı zamanda, kanunun ön gördüğü daha az cezayı gerektiren haller oluştuğunda da hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir.
Nitelikli Hırsızlık Suçu Sicilden Silinir Mi? Kişi hakkında suçlama varsa ve dava başlamışsa üstelik dava kişinin aleyhine sonuçlanmışsa bu durumda adli sicil kaydında nitelikli hırsızlık suçu yer alacaktır. Ancak ceza infazı durumunda adli sicil kaydında bulunan suç silinebilir.
K1 tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusunun cevabı işe şu şekilde sıralanabilmektedir: Hırsızlık ve cinayet gibi suçları işlemiş olan mahkumlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri