Patates: Haşlanmış ezilmiş ve bir miktar yağlı süt eklenmiş ise 100 gram patates günlük D vitamini ihtiyacının %1'ini karşılar.
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir 1.
Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır.
Yeşillikler arasında D vitamini açısından en zengin olanların başında maydanoz gelir. Kahvaltılarınıza ve salatalarınıza ekleyeceğiniz çiğ maydanoz, hayvansal gıdalar tüketmeksizin D vitamini almanın bir başka yoludur.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
D Vitamini Eksikliği Kaç Günde Düzelir? D vitamini eksikliğinin giderilmesi için en az 8 haftalık bir tedavi süresi uygulanmalıdır.
Ayrıca D vitamini ile güçlendirilmiş (D vitamini eklenmiş) süt veya yoğurt da tüketebilirsiniz.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.
Muz, insan vücuduna pek çok fayda sağlayan ve içerisinde bulundurduğu özellikler ile zengin olan bir besindir. Muzun içerisinde bulunan özellikler ve vitaminler şu şekildedir: A, C ve E vitamini. B6 ve B12 vitamini.
Bol miktarda A vitamini barındıran havuç B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca karoten, şeker ve fosfor ihtiva eder. A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir.
Bu vitamin açısından oldukça zengin olan ıspanak aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemli olan kalsiyum, D vitamini, lif, potasyum, magnezyum ve C vitaminini de içerir.
D vitamini sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırarak kemik yapımını artırır. Gün ışığına çıkma ve günde ortalama 15 dakika güneş ışığına maruz kalma halinde günlük D vitamini ihtiyacı cildimiz tarafından üretilir. Kemik erimesinden korunmak için kafein içeren kahve ile çay tüketimini kısıtlanmalıdır.
Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır? 0-1 yaş aralığı için gerekli miktar 400 IU (International Unit), 1-70 yaş aralığı için gerekli miktar 600 IU, 70 yaşından büyük bireyler için ise gerekli miktar 800 IU olarak önerilir.
Kişinin 25(OH)D düzeyi 30 NG/ML seviyesinde ise yeterli D vitamini olduğu, (önerilen 25(OH)D aralığı 40 NG/ML ile 60 NG/ML arasıdır.) Kişinin 25(OH)D düzeyi 125 NG/ML değerinden yüksek ise D vitamini zehirlenmesi de denilen D vitamini intoksikasyonu yani D vitamini fazlalığı görülür.
İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna buradan ulaşabilirsiniz. Pekmezin Faydaları Neler? İyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır, mineralleri yoğun olarak içerir.
Portakal; C vitamini deposu olarak bilinse de portakal D vitamini açısından da önemli meyve türüdür.
Sabah alınan D vitamininin emilimi ve verimi daha yüksektir. Bu yüzden doktor tavsiyesi göz önüne alınarak sabah D vitamini almak daha faydalıdır. Ve sabah kahvaltı ile D vitamini almak kişilere düzenli D vitamini alma alışkanlığını kazandırır.
Araştırmalar, ortalama 2 yumurtanın porsiyonunun 8.2 mcg D vitamini içerdiğini, önerilen diyetle D vitamini alımının önemli bir bölümünü [2] içerdiğini ve bu hayati besin maddesinin yeterli seviyelerinin alımını desteklemek için diyete harika bir katkı yaptığını bulmuştur. vitamin.
D vitamini besinler yoluyla da alınabilir. Balık yağı, süt ve süt ürünleri, morina balığı yağı, sardalya, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri