Malnütrisyon bir beslenme bozukluğudur ve dünyada milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Besin maddelerinin alımının yetersiz olması veya bunların yanlış oranlarda alınmasının uzun süreli olarak devam ettiği dengesiz beslenmenin sonucudur. Vücuda yeterli enerji, protein, vitamin ve mineraller sağlanmaz.
Malnütrisyon; beslenme anlamına gelen 'nütrisyon' kelimesine anormal, kötü, hastalıklı anlamına gelen 'mal' ön ekinin gelmesiyle oluşturulmuş bir tıbbi terimdir. Dolayısıyla malnütrisyon kötü beslenme olarak tanımlanabilir.
Bu duruma bağlı olarak malnütrisyon oluşabilmektedir. Sindirim sistemi hastalıkları özellikle çölyak, crohn gibi bağırsakları ve sindirim sistemini etkileyen hastalıklara sahip kişilerde görülebilmektedir. Aşırı alkol tüketilmesiyle protein, kalori, mikro nütrientlerin yetersiz alınmasına neden olabilmektedir.
1) Oral destek, yeterli kalori ve protein alımına ulaşılamıyorsa ağızdan oral beslenme solüsyonları verilir. 2) Enteral beslenme, işlev gören gastrointestinal sistem sistem varsa beslenme tedavisi gerekiyorsa ilk tercihtir. 3) Parenteral beslenme, gastrointestinal sistem disfonksiyonu varsa kullanılır.
Malnütrisyon besinlerin veya besin gruplarının yetersiz veya fazla tüketilmesi ile oluşur. Bu hastalık iki gruba ayrılabilir. Yetersiz beslenme: Vücudun alması gereken kalori veya minerallerin alınamaması durumudur. Yaşa göre zayıflık, boyun kısa kalması gibi durumlara yol açabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Malnütrisyon bir beslenme bozukluğudur ve 2 ana gruba ayrılmaktadır. Malnütrisyon yetersiz ve eksik gıda alımından kaynaklanabilir, bu da istenmeyen kilo ve kas kütlesi kaybına neden olabilir. Aşırı beslenme ve obezite de malnütrisyona yol açabilir. Fazla kalori, yağ ve vitamin alımına bağlı olarak gelişebilir.
Malnütrisyonun değerlendirmesinde kullanılan GOMEZ sınıflandırmasında yaşa göre ağırlık parametresi kullanılır. İdeal vücut ağırlık yüzdesinin hesaplandığı bu yöntemde ölçülen değer, o yaş grubundaki ortalama ağırlığa bölünüp ardından 100 ile çarpılmaktadır.
Malnütrisyon yetersiz besin alımı, iştah kaybı, sarkopeni, kilo kaybı ve kötüye gidişat ile karakterizedir16. Yetersiz Besin alımı: Malnütrisyon, kronik protein ve enerji ihtiyaçlarının karşılanamaması ile ortaya çıkar. Karşılanmayan gereksinimlerin iki major nedeni, artan besin ihtiyacı ve azalan besin alımıdır.
Ağır malnutrisyon, boya göre ağırlığın < %70'nin veya Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi (NCHS)'nin be- lirlediği referans değerlere göre < -3 SD'nin altında olması ya da beslenmeyle ilişkili her iki ayakta iz bırakan ödemin (ödematöz malnutrisyon) oluşmasıdır.
Cilt ince, kıvrımlı, gevşek, vücuda bol geliyor durumundadır. İshal çok sık görülür. Ödem yoktur.
Toplam puanın ≥5 olması durumunda malnütrisyon riski olduğu varsayılarak nütrisyonel değerlendirme yapılması önerilmektedir. Testin uygulaması nispeten hızlı ve kolay olup ağırlık ve boy ölçümü gerektirmemektedir.
Toplam skor 0 ise bireyin malnütrisyon riski düşük, 1 ise malnütrisyon riski orta, 2 ve üstü ise malnütrisyon riski yüksek olarak tanımlanır ve bu risklere göre nütrisyon tedavisi ve yönetimi önerilir (Elia, 2003).
Malnütrisyon bir beslenme bozukluğudur. Tüketilen besin ögelerinden vücudumuz için gerekli olan enerji, protein ve diğer besin maddelerinin metabolizma ihtiyaçlarının karşılanmamasından kaynaklanan klinik bir durumdur. Bunun sonucunda vücut kitlesi kaybı, organ-sistem fonksiyon yetersizliği ortaya çıkar.
NRS-20022:
NRS 2002 tarama yönteminin bu ikinci bölümünde her iki kolondan elde edilen skorlar toplanır. Skor 3'den büyükse hasta nütrisyonel risk altındadır ve bir nütrisyon destek planı başlatılır. Skor <3. ise haftada bir taranmalıdır.
Protein-enerji malnütrisyonu, besin proteini ve/veya enerjinin (kalori) değişen oranlarda tesadüfen eksikliğinden kaynaklanan bir dizi koşul olarak tanımlanan bir yetersiz beslenme şeklidir. Durumun hafif, orta ve şiddetli dereceleri vardır.
Klinik Nütrisyon, malnütrisyonla ilgilenmektedir. Malnütrisyon, yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak adlandırılır.
Protein-kalori malnütrisyonunda hem protein hem de kalori eksikliği vardır. Stres sonucu görülen katabolizma artışı hayati öneme sahip metabolik değişikliklere yol açar.
Yaşlıda anoreksiyaya neden tıbbi durumlar arasında sıklıkla gastrointestinal hastalıklar, malabsorbsiyon sendromları, akut ve kronik enfeksiyonlar ve hipermetabolizm vardır. Ayrıca yaşlılar yiyeceklerin malabsorbsiyonuna, gastrointestinal semptomlara ve iştah kaybına neden olan birçok ilaç kullanırlar.
Stres varlığında vücut kortizol hormonu salınımını arttırır ve bu durum iştahın kapanmasına neden olur. Yaşlılık da iştahsızlığı tetikleyen etkenlerden biridir. Sindirim sisteminin yavaşlaması, koku ve tat alma duyularının zayıflaması nedeniyle kişi daha az acıkır.
Mikrobesin eksiklikleri: Mikrobesinler (vitaminler ve mineraller), vücudun normal fonksiyonları için gereklidir. Bu tür malnütrisyon, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alamaması sonucunda ortaya çıkar.
ağır protein-enerji malnütrisyonu olan marasmus ve kuvaşiorkor, vitamin ve mineral yetersizlikleri. obezite gibi dengesiz beslenmeye bağlı sorunların tümünü kapsayan bir kavramdır.
E43: Belirgin enerji ve protein malnütrisyonu, tanımlanmamış
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri