Sağlık Kurulu, sigortalının sağlık durumunu tekrar değerlendirerek, çalışma gücü kaybı oranını belirleyecektir. Eğer çalışma gücü kaybı oranı %60'ın altında ise malulen emeklilik aylığı kesilir. Ancak çalışma gücü kaybı oranı %60 ve üzerindeyse, sigortalıların malulen emekli aylığı almaya devam etmeleri mümkündür.
Sigorta'dan malulen emekli olan bir kimse, vergi mükellefi olursa veya iş yeri açarsa, emeklilik maaşından (SGDP “Sosyal Güvenlik Destek Primi”) olarak kesilir.
- 4/c kapsamında sigortalı olursa aylıkları kesilmeyecektir. - 2926 sayılı Kanun kapsamında malullük aylığı bağlanan kişiler 4/a kapsamında sigortalı olursa malullük aylıkları kesilecek, prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınacaktır.
1800 günle malulen emekli maaşı, 2023 yılı için 7.500 TL 'dir.
Kontrol muayenesi, yani malullük durumlarında artma, azalma gibi durumların takip edilmesi işlemidir. Kontrol muayenesine ilişkin hüküm 5510 sayılı Kanunun 94 üncü maddesi hükmünde yer almaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
ÇALIŞTIĞI TESPİT EDİLENLERİN AYLIĞI KESİLİYOR
Bu kişilere çalışmayı bıraktıktan sonra yeniden malûl aylığı bağlanabilmesi için kontrol muayenesine sevk ediliyorlar. Kontrol muayenesinde en az yüzde 60 oranında çalışma gücü kaybının devam ettiğine dair rapor alınması halinde aylık yeniden bağlanıyor.
Malulen emekli olanlar EKPSS ya da kuraya katılabilirler. Bu kişiler tercihleri sonucunda atanırlarsa, doğrudan SGK'ya başvuru yaparak maluliyetlerinin iptalini talep etmeliler. SGK, kişiyi bir hastaneye sevk eder ve kişi hastanede çalışma gücü kaybı yönünden incelenir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 25. maddesine göre, çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybeden SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı'na tabi sigortalılar malûl sayılıyor ve aylık bağlanıyor.
Eğer durumunuz maluliyeti gerektirecek düzeyde ise, red kararına karşı sağlık yüksek kurulu tarafından değerlendirilmesi talebiyle itiraz edebilirsiniz. Eğer yine red gelirse, bu durumda birkaç ay bekleyip daha sonra yeniden başvurursunuz. Not: Malulen emeklilikte sizin aldığınız raporun bir önemi yok.
Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Eğer engel oranı %50 ila %59 arasında ise aranan sigortalılık süresi 16 yıl, prim gün sayısı ise 3700 olacaktır.
Hak edilen emekli maaşı, kişi çalışmaya başlamış olsa dahi ödenmeye devam eder. Bu durum, yalnızca memurlar için farklıdır. Bir sigorta kolundan emekli olup kamuda çalışmaya başlayanların maaşları, direkt olarak kesilir.
Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; işçi yaşlılık, malullük veya toptan ödeme nedeniyle aylık bağlanması koşullarını sağladığı takdirde iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu olarak ödenebilmektedir. Bu sebeple de bu şart sonradan tamamlanabilmektedir.
5000 gün malulen emeklilik maaşları şu şekilde; 4A ve 4B'li olanların maaşı 7.500 TL civarında gerçekleşiyor. Ancak prim gün sayısı fazla olduğu için 8.000 TL civarında maaş da alınabilir. 4C'li olanlar ise daha yüksek maaş alarak 9.000 TL – 9.5000 TL civarında bir aylığa sahip oluyorlar.
Sorulan soru engelli rapor oranlarının değişmesinin emekli maaşlarına bir etkisi var mı? idi. Hiçbir etkisi yok. Engelli emekliliğine hak kazanacak rapor oranınız varsa emeklilik başvurusunda kullanılıyor ve raporun fonksiyonu orada bitiyor.
Engelli emekliliği malulen emeklilikten farklı olsa da genellikle birbirleriyle karıştırılmaktadır. Yüzde 40 malulen emeklilik şartları şunlardır: %40 ile % 49 arasında engelli olanlar 18 yıllık sigortalılık süresiyle birlikte minimum 4.100 gün şartını yerine getirirlerse engelli emeklisi olabilirler.
Emeklilik başvurusu yapanlar başvuru takibini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sitesi ya da e-Devlet Kapısı üzerinden takip edebiliyor.
Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1.800 gün prim ödemesi yoksa veya prim ödemesini borçlanma ile 1.800 güne tamamlayamıyorsa malullük aylığı alamaz. Yani, malul sayılmak, malullük aylığı almaya yetmez.
E-Devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra sorgulama bölümüne "DYS Evrak Takip" yazılır. Ekranda açılan sayfada yer alan bağlantıya tıklanır. Sonra sorgulama yapılmak istenen malulen emeklilik evrakına ait bilgiler, yıl bilgisi ile birlikte yazılır. Bilgi girişlerinden sonra sorgulama yapılır.
Bu nedenle ödenen aylıklara da malullük aylığı adı verilmektedir. Adi malul, vazife malulu ve harp malulu olmak üzere 3 çeşittir.
- Maluliyet raporu ile emekliliğe başvurmak için en az %60 güç kaybı olmalıdır. Malulen emeklilik şartlarını karşılayan vatandaşlar gerekli prosedürleri uygulayarak malulen emekliliğe başvurabilmektedirler. Ancak 1800 günlük primin ödenmiş olma durumuyla ilgili bir istisna bulunmaktadır.
5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir. Çalışması halinde kesilmez. 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesi gereği ölüm aylığı bağlanan eşin aylığı ancak, evlenmesi halinde kesilir.
Kimlerin sürücü olabileceğini belirleyen tek şey sürücü yönetmeliği'dir. Bu yönetmeliğe göre sürücü olabilecek birine hiç kimse "sen malulen emeklisin sürücü olamazsın" diyemez. Malulen emeklilik ile sürücü belgesinin iptal edilmesinin doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır.
Malulen emekli maaşının eşe kalması vefat durumunda gerçekleşebilir. Eş vefat ettiği durumda malulen emeklilik maaşı alınması devam edebilir.
Malulen emekli kişiler, vergi indirimi ve muafiyeti gibi haklardan faydalanabiliyor. Buna ek olarak malulen emekli olan kişinin engelli ve malul haklarından yararlanabilmesi için sigortalı bir şekilde çalışırken sakatlanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri