Doktorunuz mama alımına tamam dediyse bebeğinizin ayına uygun ölçekler ile mama alımına devam edebilirsiniz. Bebeklerde hazır mama 2 yaşına kadar kullanılabilir. 1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz.
Mama miktarını birkaç güne bir aldığı total miktardan 30 ml olacak şekilde azaltın. Bu süreçte emzireme sayısını giderek artırın. Daha sonraki takiplerde eğer mama alımını azaltılırken kilo alımı iyi gidiyorsa bazen birkaç günde bazen de birkaç haftada bir mama miktarını azaltıp emzirmeyi artırın.
1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı %60, süt miktarı ise %40 oranında olmalıdır. Peki 1 yaşından sonra devam sütü ne kadar verilmelidir? Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği çocuk devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz; Bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir.
Anne sütünün bebek dünyaya gelir gelmez verilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, 1-2 gün memeden süt gelmese bile bebeğe mama verilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kösecik, anne sütünün özelliklerini anlatırken, "Anne sütü en doğal ve taze besin kaynağıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Günümüzde bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay boyunca yalnız anne sütü ile beslenmesi ve bu süre içinde su dahil hiç bir ek besin verilmemesi önerilmektedir. Ek gıdalara sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. Aydan sonra anne sütü ile birlikte mama ile beslenen bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir.
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
Devam mamaları (2 numaralı formülalar): 4-9 aylık bebeklere verilir. Protein ve enerji içerikleri daha yüksektir. Anne sütü ile beslenen çocuklara da destek olarak verilir.
Fincanla besleme ise bu meme şaşkınlığına sebep olmaz. Bebek anne memesindeki gibi dilini kullanarak ve ağzını büyük açarak beslenir. Biberona göre daha üstündür. Bebek ne kadar besleneceğine de tıpkı memedeki gibi kendi karar verebilir.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır.
Her seferinde tek öğünlük ve tek sebze ya da meyveden püre hazırlayın. Örneğin, havuç, patates, elma, armut, muz, avokado, şalgam. Daha sonra ise yeni tatlar oluşturmak için elma ile havuç, havuç ile kabak gibi birkaçını karıştırabilirsiniz. Bebekler genellikle yer elmasının tadını sever.
Bu dönemde bebekler 24 saat içinde ortalama 8 kez emerler. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralığı 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 180-210 ml mama alabilirler.
Devam sütü, kazein proteinleri ve peynir altı suyu içermektedir. Kazein, sütlerin içindeki bir protein maddesi olarak bilinir. Bu madde, anne sütünde daha az bulunduğundan dolayı anne sütünün sindirimi bebeğin vücudunda daha kolay gerçekleşmektedir. Her iki sütün de sindirim süresi birbirinden farklıdır.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Kediniz kuru mamaya alıştıktan sonra 2 haftada bir olacak şekilde kedinize yaş mama verebilirsiniz.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
7 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 180-210 ml kadardır. Geceleri beslenmek için uyanmayabilir ya da bazı bebekler ise gece beslenmek için 1-2 defa uyanabilir. Her bebeğin uyku ve beslenme ritmi aynı olmak zorunda değildir.
Bebeklerin Mide Kapasitesi : *Bebek ilk günler 30 cc (2 yemek kaşığı ) *6. Ayda 180 cc (1 çay fincanı )
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır.
Doğumdan sonraki ilk 16 haftada anne sütü birikmeye başlar ve besin değeri bakımından daha sağlıklı bir düzeye erişir. Bu sayede bebek ilk 16 haftalık süreç boyunca gelişimini sağlayacak besin değerleri oluşmaya başlayacaktır.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri