II. Dünya Savaşı‟nda işgal edilen Yunanistan diğer ülkelerden yardım talep etmiştir. Yardım talebi üzerine Türkiye, Kızılay vasıtasıyla açlık ve hastalıkla mücadele eden Yunanistan‟a dostluk ve yardım elini uzatmıştır.
1940'ta İtalyan ve 1941 yılında Alman işgalini yaşayan Yunanistan'da gıda sıkıntısına bağlı açlık yaşanmıştır. Bu açlığın önüne geçebilmek için İngiltere tarafından Türk Yardım Planı hazırlanmış ve 1941–1942 yıllarında Kurtuluş ve Dumlupınar Vapurları ile Yunanistan'a gıda ve ecza malzemeleri ulaştırılmıştır.
Bu zor dönemde Yunanistan'a ilk yardım eden ülkelerden biri Türkiye oldu. Kızılay ve diğer yardım kuruluşları gıda maddeleri ve sağlık malzemeleri gönderdi. Savaşın sonuna kadar Yunanistan'a yapılan yardım faaliyetleri devam etti.
Modern Yunanca dünyada, çoğunluğu Yunanistan'da olmakla beraber, Avustralya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan yaklaşık 15 milyon kişinin anadilidir. Türkiye'de anadili Yunanca olan yaklaşık 2.000 Rum olduğu sanılmaktadır. Bunların hemen hemen hepsi İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da yaşar.
DÜNYA SAVAŞI'NDAKİ KAYIPLAR. I. Dünya Savaşı, modern tarihin en yıkıcı savaşlarından biri olmuştur. Savaşta yaklaşık on milyon asker öldü.
İlgili 30 soru bulundu
Yunanistan'ın başlıca İthalat Kalemleri: ham petrol ve ürünleri, ilaçlar, motorlu araçlar ile aksam ve parçaları, petrol gazları, işlenmemiş alüminyum, elektrik enerjisi, evcil domuz ve sığır etidir • Türkiye, Yunanistan'ın ithalatında 10. sırada yer almaktadır.
Yunanistan'a seyahat edecek (diplomatik, hususi ve hizmet pasaport hamilleri hariç) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen vize rejimine göre vizeye tabidirler. Schengen Anlaşması'na dayanan Yunanistan vize rejimi, Yunanistan'dan transit geçecek vatandaşlarımıza da vize zorunluluğu getirmektedir.
Ege Denizi'ndeki Yunanistan'ın Eğriboz Adası yakınlarında 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'ne göre sarsıntı 10 kilometre derinlikte gerçekleşti. Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi depremin merkez üssünü Eğriboz Adası'ndaki Halkida kenti, büyüklüğünü ise 5,2 olarak açıkladı.
Mihver ve Müttefik devletlerin isteklerine rağmen Türkiye, fiilen savaşa katılmaksızın 23 Şubat 1945'te resmen savaş ilanı ile yetinmiştir.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye ile ülkesi arasındaki anlaşmazlığa yönelik bir çözüme imza atmaktan çekinmeyeceğini söyledi. Dendias, in.gr haber portalına verdiği röportajda "Türkiye ile savaş çıkacak mı?" sorusunu "Tabii ki hayır." diyerek yanıtladı.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
On beşinci yüzyılın ortalarında Osmanlı egemenliği altına giren Yunanistan, 500 yıllık Osmanlı hâkimiyetinden sonra 1830'da modern bir ulus devlet olarak ortaya çıktı. Yunanistan üniter bir parlamenter cumhuriyettir ve gelişmiş bir yüksek gelirli ülkedir.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Yunanistan'ın adalarının sayısı 1.200 ila 6.000 arasında değişmektedir. Üzerinde yaşanılan adaların sayısının ise 166 ila 227 arasında olduğu düşünülmektedir.
Yunanistan vizesi için yapılan başvurularda sahte ya da yıpranmış seyahat belgelerinin ibraz edilmesi, seyahat amacının kanıtlanmaması, başvuru sahibinin herhangi bir Schengen ülkesinden sınır dışı edilmiş olması gibi durumlarda Yunanistan konsolosluğu vize başvurusunu reddetmektedir.
Yunanistan'daki Türk varlığı Batı Trakya'yla sınırlı olmayıp, Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalar'da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfus da bulunmaktadır.
Hususi, hizmet ve diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftırlar. Schengen Anlaşması'na dayanan Yunan vize rejimi, havalimanlarında uçak değiştirecek, yani Yunanistan'dan transit geçecek olan umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımıza dahi vize zorunluluğu getirmektedir.
Yunanistan ekonomisi, 2021 yılında nominal olarak dünyanın 50. ve satınalma gücü paritesi bakımından 55. ekonomisidir. 50. (nominal, 2021 tah.) 55. (SAGP, 2021 tah.)
Başlıca ihraç ürünleri işlenmiş ve ham gıda ürünleri, işlenmemiş pamuk ve tütün, tekstil, kimya ürünleri, çimento ve rafine petrol ürünleridir. İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır.
Yunanistan'da Devletin ekonomideki payı %40 oranındadır. Sanayinin GSYİH içindeki payı %16,9, tarımın %4,1, hizmetlerin ise %79,1'dir. Hizmet ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan Yunanistan; gemi taşımacılığı, turizm ve bankacılık dışındaki sektörlerde rekabet edememektedir.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda üç büyük cephede savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi'nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır.
Öz. İkinci Dünya Savaşı, sonuçları itibarıyla, insanlık tarihinin kaydettiği en kanlı savaşlardan biri olma özelliğine sahiptir. Bu büyük savaşta, savaşan taraflar kadar savaş dışı kalmış olan devletler de ağır bir yıkıma uğramışlardır. Savaşa girmemekle birlikte Türk ordusunda 28.749 asker hayatını kaybetmiştir.
: 10.050 Güney Cephesi'nde, 20.000 Doğu Cephesi'nde. Sadece Batı Cephesi'nde 640.000 Türk sivil öldürüldü. 264.000 Yunan sivil öldürüldü. 60.000 ila 98.000 Ermeni sivil öldürüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri