Bir çocuk mamba olarak belirlenir. Mamba yılanı çocukları yakalamaya çalışır, yakalanan çocuk yılanın arkasına geçerek omuzlarına tutunur ve gittikçe uzayan yılan gövdesinin parçası olur. Sadece yılanın başını oluşturan en öndeki “mamba” çocuk diğerlerini yakalayabilir. Alanın dışına çıkan çocuk oyun dışında kalır.
Mamba Oyunu (Güney Afrika Cumhuriyeti): Eski bir Afrika çocuk oyunu olan mamba adını Kuzey Afrika`da yaşayan zehirli bir yılandan almıştır. Bu oyunda çevresi çizgiyle sınırlandırılmış bir alan belirlenir, örneğin oyuna katılan yirmi çocuk için 10×10 metrelik bir alan yeterlidir.
Amaç ebenin dairenin ortasına ya da dairenin ortasına en yakın olan yere dokunmasıdır. Ebe oyuna başlamadan önce kendi etrafında 3 tur döndürülür. Oyun başladıktan sonra diğer oyuncular ebenin dikkatini dağıtmaya çalışırlar. İki kişi arasında oynan bir oyundur.
📌"Ebelemece" ya da "Yakalamaca" olarak da bilinen oyunda, öncelikle oyuncular arasından bir ebe seçilir. 📌Oyun grup şeklinde oynanır. Ebe diğer oyuncuları yakalamaya çalışır. Elini kime değdirirse yüksek sesle "Elim Sende" der.
İlgili 36 soru bulundu
Senet, dünya tarihinin bilinen en eski masa oyunudur. Kökeni, M.Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Oyun tahtasındaki bazı özel karelerde yer alan hiyeroglifler, çeşitli inanışlarla ilişkili olarak oyuna yön verir. Bu hiyerogliflerin değişen inanışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
"Çatlak Patlak" veya bazen "Çat Pat" olarak da adlandırılan bu oyun, çocuklar ve gençler arasında popüler bir dil oyunudur. Oyunun amacı, katılımcıların dikkatlerini ve hızlarını test etmek için hızlı bir şekilde doğru kelime veya ifadeleri söylemelerini gerektirir.
Yumuşak toplar, sesli/tuşlu/müzikli arabalar ve oyuncaklar, yumuşak ve dokulu kitaplar, sesli kitaplar, küpler, halkalar en sevilen 1 yaş oyuncakları arasında yer alır. Bu dönemde bebeğiniz pelüş oyuncaklardan da hoşlanabilir.
Oyunun açıklaması
Oyunun temel fikri basittir: Birbirinden örneğin 25 metre uzaklıkta iki çizgi çizer veya işaretlersiniz. Biri hariç tüm oyuncular oyunun başında çizgilerden birinin arkasında dururken, yakalayıcı "siyah adam" olarak karşı çizginin arkasında durur.
Bir kişi ellerini açmalı ve diğer kişi ellerini onun ellerinin üzerine koymalı. Elleri üstte olan kişi ebe olur. Diğer oyuncu, ebe olan kişinin ellerine vurmaya çalışır. Ebe olan ise ellerinin üzerine vurulmadan ellerini kaçırmaya çalışır.
Bu oyunda ortada bulunan aşık kemikleri vurulup, çizilen halkanın dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Halka dışına çıkarılan kemikler, başarılı bir atış yapan oyuncu tarafından itilir. Bu oyun bütün kemiklerin, halkanın dışına vurularak çıkarılması ile birlikte son bulur.
Ebe yumağı istediği bir arkadaşına fırlatıp oyunu başlatır. Yumağı her alan oyuncu ipi elinde tutarak fırlatır. Oyuncular istediği oyuncuya yumağı atmakta özgürdür. Yumakta ip bitince ortada oluşan düğüm, örümcek ağı gibi şekle Arapsaçı denir.
Ebe olmayan grup için 9 kiremitten yaklaşık 3 metre ileriye bir çizgi çekilir. Ve bu çizginin arkasına sıraya girilir. Buradan topla kiremitler yıkılmaya çalışılır. Kiremitler yıkılınca Ebe olan grubun ebesi topla kişileri kiremitleri döşemeden vurmaya, karşı grup ise ebeye vurulmadan kiremitleri döşemeye çalışır.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Eğer çocuğunuz bu tarz davranışlar sergiliyorsa, durumunu geniş bir bakış açısıyla görmesine yardımcı olun. Bazen kaybetmenin veya tüm kararları verememenin o kadar önemli bir şey olmadığını söyleyin. Çocuğunuza o oyunun yıldızı ya da odak noktası olmasa da onu seveceğinizin garantisini verin.
Mangala oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6'şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmak- tadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.
Tombik oyunu beden ve spor aktivitelerinde oynanan anonim çocuk oyunudur. Yöreye göre dokuz veya yedi kiremit, dalye, dombili, mamuç şeklinde de bilinmektedir. Ortak nokta tüm oyunlarda taşların üst üste dizilmesidir. Oyunda iki takım vardır; ebe olan ve atıcı takım.
Oyun lideri tarafından belirlenmiş ve sıralaması yapılmış isimler listesinde yazılı 6 kız 6 erkek oyuncuyla oynanır. Sıralama kısıtlanması yoktur. Oyuna başlama sırası kura atışı ile tespit edilir. Her oyuncunun ikişer kez oyunu, tüm oyuncuların oynaması ile tamamlanır.
Çocuk; bebeğine yemeğini yedirme, saçını tarama, uyutma, uçağını uçurma gibi basit hayali oyunlar oynar. Kaşık ve çatal kullanmayı öğrenme gayretindedir. Bardaktan dökerek de olsa su içebilir. Topa vurur, tek başına yürür, hızlı adımlar atabilir, hatta koşabilir.
“Baba, mama, meme” gibi bir kaç anlamlı kelime söyleyebilir. Kendine özgü garip bir dille konuşma gibi sesler çıkarabilir. Sizin söylediğiniz kelimeleri söylemeye çalışır. Nesneleri sallayarak, vurarak ya da fırlatarak anlamaya çalışır.
2 yaş dönemi için uygun oyuncaklar
Kürek, kova ve tırmık gibi kum ve su ile oynanan plastik oyuncaklar 2 yaş dönemi çocuklarını oldukça eğlendirir. Bebek veya kuklalar, haraket eden hayvanlar taklit yeteneklerini ve hayal dünyalarını geliştirir.
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Tekerlemeyi söylerken sırası gelen oyuncu heceyi söylerken diğer oyuncunun eline vurur. Çatlak patlak Yusyuvarlak Kremalı börek Sütlü çörek Çek yavrum çek Arabanı yoldan çek Çek çek amca Burnu kanca Al sana bir tabanca Tabancada kaç kurşun var? (bu soru hangi oyuncuda bitiyorsa o cevap verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri