Manda, suyu çok seven bir hayvandır.
Mandalar yaşam bölgesi olarak geniş sulak bölgeleri, bataklıkları ve ırmak vadilerini tercih ederler. Mandaların derisi, hem çok kalın hem de koyu renk olduğu için, çabuk sıcaklar ve serinlemek için suya girmesi gerekir. Serinlemek ve böcek/sineklerden kurtulmak için her gün saatlerce suya veya çamura girerler.
Manda genetik olarak doğası gereği doğa hayvanı olduğu için bir nevi bufalo ile aynı ırk üzerindedir. Sıcağa karşı çok hassastır aşırı sıcağı sevmez. Bu yüzden bilhassa suyu ve çamuru çok sever.
Manda besiciliği konusunda yapılan çalışmalar, beside elde edilen canlı ağırlık yemden yararlanma ve randımanın sığırlara oranla daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Besiye alınan mandalara verilmesi öngörülen yemler şunlardır; yağlı tohum küspeleri, çeşitli kepekler, baklagil otları, buğday veya arpa samanıdır.
Proje öncesi günlük manda sütü ortalamamız 6-7 litre arasındayken, ilk yılımızda 8-9 litreye ulaştık.
İlgili 43 soru bulundu
Mandaların gebelik süreleri ırk, iklim, yetiştirildiği ülke gibi durumlara göre 299-346 gün arasında değişmekle beraber ortalama olarak 10.5 ay yada 315-319 gün Gebelik rektal muayene ile saptanabildiği gibi sütteki değişiklikle de 20 gün gibi çok erken olarak da saptanabilmektedir.
Manda Yoğurdu 200 gr - 85,00 TL - Süt ve Süt Ürünleri.
Büyüklük ve Süt Verim Özellikleri
Manda ırkları arasında süt verimi en yüksek olan ırk 900-4000 kg/laktasyon verimine kadar yükselen Akdeniz mandasıdır. Akdeniz mandasını Mehsana (Surti×Murrah melezi olarak elde edilen) ırkı (1800-2700 kg) ve Jafarabadi ırkı (1800-2700 kg) takip etmektedir.
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Bulgular: Araştırmada manda başına bir laktasyonda süt verimi ortalama 1332.89 kg olarak bulunmuştur. Bu miktar 2019 yılı Türkiye ortalamasının (1000.10 kg) oldukça üzerindedir. Büyükbaş hayvan birimi (BBHB) başına günlük toplam yem tüketimi 12.32 kg'dır.
Fiziksel Özelikleri : Canlı ağırlık erkeklerde 800-1000 kg , dişilerde ise 600-700 kg arasındadır. Cidago yükseklikleri erkeklerde 145 cm, dişilerde 135 cm civarındadır.
(Burada da yazarın ufak bir yanılması vardır : Mandanın erkeğine "buğa-camış" veya "kal-camış", dişisine yalnız "su-sığırı" veya "camış" denir.
Halk arasında manda yavrusu birden fazla kelime ile tanımlanır. Bu isimler arasında; kadak, gedek, gocuk, malak, kotik ve kota yer alır. Ataları yabani olan bu eşsiz hayvanlar, zamanla evcilleştirilmişlerdir.
Gerçek manda yoğurdu sert ve sulanmadan durur. içermesidir. Ancak sallanırsa ve kaşık vurulursa sulanmaya başlar. sütü alarak kendinizde mayalayabilirsiniz.
Canlı su elde etmek için, öncelikle suyu, cam, testi ya da porselenden yapılmış kabın içerisine koymalıyız. Sonra, bu suyun içerisine ametist, pembe kuvars gibi dağ taşlarından birini güzelce yıkayıp koymalıyız. Taşları suyun içerisine koyup, 1-2 saat bekledikten sonra suyu içebilirsiniz.
“İYİ BİR MANDA GÜNDE 10 KİLO SÜT VERİR”
Bugün iyi bir manda takriben sabah ve akşam 10 kilo süt verir.
Anadolu Mandası, sütünden elde edilen manda kaymağı, manda yoğurdu, mozarella peyniri gibi nitelikli ürünlerle dikkat çekmektedir. Manda etinin ise daha çok sucuk yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Örneğin, ünlü Afyon sucuğunun lezzetinde, yapımında kullanılan manda etinin önemli bir katkısı vardır.
Mandacılık kültürünü yaşatmak için 2014 yılında İstanbul Silivri'de 210 dönümlük arazide kurulan mandıra, Türkiye'nin en büyük manda çiftliğidir.
Bazı ülkelerde halk arasında manda etinin tadı ve besin değerinin sığır etine göre düşük olduğunun sanıldığını belirten Soysal, bunun nedeninin mandanın yaygın olduğu çoğu ülkede gücünden yararlanılıyor oluşundan etinin sert, kuru ve kalitesizliği ön yargısı oluştuğunu ifade etti.
1 LİTRE MANDA SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 108.91 TL + KDV.
Ardından sütünüze ilave edip karıştırın. Sıcaklığını koruması ve soğumaması için üzerini örtün ve 7 saat kadar mayalamaya bırakın. Mayalanan sütünüzü 1 gün kadar da buzdolabında dinlendirin. 1 gün sonunda yemeye hazırdır.
Bunlardan ilki, yoğurdun buzdolabında muhafaza edilmesidir. Kapalı bir cam kap, yoğurdun saklanması için oldukça önemlidir. Ağzının sıkıca kapatılmış olması; yoğurdun dokusunu, tadını ve besin değerlerini koruyacaktır. Yoğurt açıldıktan yaklaşık 2-3 gün içinde mutlaka tüketilmelidir.
camız veya camış yoğurdu olarak da aranabilecek ama kolay kolay bulunamayacak değişik bir lezzet. diğer yoğurtlara nazaran daha koyu kıvamlı, yağlı ve hoş kokuludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri