Manda ve himaye bir arada kullanılan bir olgudur. Kendini yönetemeyecek bir halde olan ülkenin, ülkeyi yönetmesi için bir başka ülke veya cemiyete verdiği yetkiye manda denir. Yetki verilen devletin başka ülkeler tarafından işgale uğramasını önlemek amacıyla yönetimi/kontrolü eline almasına ise himaye denir.
Fransızca bir kelime olan ve yetki anlamına gelen "mandate" kelimesinden gelen manda ve himaye; kendi kendini yönetmesi mümkün olmayan devletlerin, bir başka devlet tarafından idare edilmesini öngören bir sistemdir.
Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.
Manda ve Himaye İlk Kez Hangi Kongrede Reddedildi
Devletin bağımsızlığını ve istiklalini engellemesi ve sömürgeleşmelerin yaygınlaşması bu noktada büyük bir problem yaratmıştır. İşte bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk, Manda ve Himayeyi kesinlikle reddetmiştir.
Türk Milleti'nin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin, Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde kurumsallaştığı ve yeni devletin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin 100. yılında; “MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ” diyerek özgürlük yolunu açan kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin kahramanlarını saygıyla anıyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
Kongrenin toplanma amacı Doğu Anadolu'da Ermeni Devleti ve Doğu Karadeniz'de Pontus Rum Devleti kurulma çalışmalarına karşı alınacak önlemleri kararlaştırmak ve gerekli işbirliğini sağlamaktı. Kongre doğu illerinden gelen temsilcilerin katılımıyla 23 Temmuz'da çalışmalarına başlamıştır.
Sivas kongresi de manda ve himayenin kesin olarak reddedildiği yer olarak tarihe geçmiştir.
Erzurum Kongresi'nin önemi ve özellikleri
Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
Manda ve himaye kavramları I. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkmıştır. Avrupa tarafından ''hasta adam'' olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti için ortaya atılan bu kavram, egemenliğin geçici süreliğine başka bir devlete verilmesi demektir.
Millî Mücadele döneminde manda ve himaye kavramlarından söz edilince, ilk akla gelen Amerikan mandası olmuştur.
İngiltere, Fransa, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri hatta Japonya gibi bir büyük devletin mandası altında yaşamayı isteyenler vardı. Ancak, bunlar arasında İngiliz ve Amerikan mandacılığını savunanlar en kalabalık ve en etkin grupları oluşturuyordu.
Sömürgecilik, bir ülkeyi ekonomik yönden sömürmek, o ülkenin yer altı zenginliklerinden faydalanmak demektir. Manda ve himaye ise bir ülkeyi kendi etkisi altına almaktır. Yönetimi ve idareyi devralıp yönetmek demektir.
Fransız ve İngiliz dillerinde yetki, görev, talimat, vekâlet manalarını ihtiva eden, ülke üzerinde yönetme yetkisinin belirli ölçütlere göre seçilmiş gerçek ya da tüzel kişilere tevdi olunmasıdır.
İngiliz Muhipleri Cemiyeti (İngiliz Dostları Derneği), Sait Molla gibi üyeleri bünyesinde bulundurmuş ve hararetli bir şekilde İngiliz Mandasını savunan mandacı cemiyet. 20 Mayıs 1919'da kuruldu. İngilizlerden para yardımı alan bu cemiyet, Anadolu'da karışıklıklar çıkarmayı ve Kurtuluş Savaşı'nı engellemeyi amaçladı.
Manda ve himaye, kendisini yönetecek durumda olmayan az gelişmiş ülkelerin kendi kendilerini yönetecek bir düzeye ulaşana kadar büyük devletlere onlar hakkında verilen bir yetkidir. Manda ve himaye, geleneksel sömürgecilik anlayışının modernize edilmeye çalışılmış bir halidir.
Manda ve Himaye, kendini yönetemeyecek ülkeler yönetecek ve yükseltecek duruma gelene kadar diğer ülke ve cemiyetlere verdikleri yetkiye manda denir.
siyasal egemenliğimizi bozaack ve sosyal den- gemizi bozacak ayrıcalıklar tanınamaz. Manda ve himaye kabul edilemez. Milli meclisin hemen toplanarak hükümet merkezini de milli hakimiyetin denetimine bağlı kılmasına çalışılacaktır.
Sivas Kongresi, 7 günlük çalışmayla devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.
Manda ve himaye fikri ilk olarak 1. Dünya savaşında ortaya çıkmış bir kavram olmaktadır. Güçlü devletlerin başka devletleri himayesi altına alması olarak değerlendirilmektedir. Bu fikrin ilk kez reddedildiği yer ise Erzurum Kongresi olarak ifade edilmektedir.
Erzurum Kongresi'nin 2 büyük özelliği vardır. Birincisi Mustafa Kemal Paşa'ya liderlik yolunu açması, ikincisi de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin aynen benimsediği müdafaa-i hukuk prensiplerini ve teşkilat tüzüğünü hazırlamış olmasıdır.
Erzurum Kongresi Heyet-i Temsiliyesi
23 Temmuz – 7 Ağustos tarihlerinde toplanan Erzurum Kongresi dağılmadan önce tüzüğü gereği 9 kişilik bir temsilci kurul seçti.
Erzurum Kongresi Sivas kongresine bir ön hazırlık çalışması niteliğindedir. e. İlk kez başkanlığını Mustafa Kemal'in yaptığı dokuz kişilik bir Temsil Heyeti oluşturuldu. Bu Temsil Heyeti bir hükümet gibi görev yapacaktır.
Manda, sığıra göre geç gelişen bir hayvandır. Gelişme 6.yaşa kadar devam etmektedir. Ömürleri 30 yıl kadardır. Cinsi olgunluğa ulaşma yaşı sığırdan geçtir; bundan dolayı 1 yaşına kadar erkek ve dişi mandalar bir arada tutulabilmektedirler.
Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra yabancı işgaline uğrayan Anadolu'daki egemenlik sorununa Wilson İlkeleri doğrultusunda bir çözüm bulmayı amaçlar. Dernek üyelerinin bir kısmı barıştan sonra ülkenin Amerikan mandası altına girmesi düşüncesini ortaya atmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri