Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.
Fransızca bir kelime olan ve yetki anlamına gelen "mandate" kelimesinden gelen manda ve himaye; kendi kendini yönetmesi mümkün olmayan devletlerin, bir başka devlet tarafından idare edilmesini öngören bir sistemdir.
Birinci Dünya Savaşı'yla ortaya çıkmıştır. Güney Afrikalı General Smuts savaşın sonunda Aralık 1918'de bir kitapçık yayınladı. Bu kitapçıkta savaştan yenilmiş olarak çıkan devletlerden ayrılacak ülkelerin kendi kendilerini idare edebilecek duruma gelinceye kadar yenmiş devletler tarafından yönetilmesini istiyordu.
Fransız ve İngiliz dillerinde yetki, görev, talimat, vekâlet manalarını ihtiva eden, ülke üzerinde yönetme yetkisinin belirli ölçütlere göre seçilmiş gerçek ya da tüzel kişilere tevdi olunmasıdır.
Manda ve himaye bir arada kullanılan bir olgudur. Kendini yönetemeyecek bir halde olan ülkenin, ülkeyi yönetmesi için bir başka ülke veya cemiyete verdiği yetkiye manda denir. Yetki verilen devletin başka ülkeler tarafından işgale uğramasını önlemek amacıyla yönetimi/kontrolü eline almasına ise himaye denir.
İlgili 17 soru bulundu
Manda ve himaye kavramları kendisini yönetemeyecek durumda olan devletlerin güçlü bir hale gelinceye kadar başka devletlerin yönetimi altına girmek olarak tanımlanmaktadır. Özellikle 1. Dünya savaşından sonra ortaya çıkmış bir kavram olarak değerlendirilmektedir.
Manda ve Himaye İlk Kez Hangi Kongrede Reddedildi
Devletin bağımsızlığını ve istiklalini engellemesi ve sömürgeleşmelerin yaygınlaşması bu noktada büyük bir problem yaratmıştır. İşte bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk, Manda ve Himayeyi kesinlikle reddetmiştir.
Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.
Manda ve himaye altına girmiş ülkelerin sömürge devletlerinden birçok farkı vardır. Sömürge devletler iç ve dış işlerinde tamamen bağımlıyken, başka bir devletin himayesine girmiş ülkeler iç işlerinde özgürdür. Sömürge belirsiz bir tarihe kadarken, manda ve himaye belirli bir zaman dilimini kapsar.
Bunun sonucunda birden fazla manda yönetimleri ortaya çıktı. İngiltere; Filistin, Irak, Ürdün ve Arap bölgelerini, Fransa; Suriye ve Lübnan gibi devletleri himaye etmeye başladılar.
Türk Milleti'nin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin, Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde kurumsallaştığı ve yeni devletin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin 100. yılında; “MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ” diyerek özgürlük yolunu açan kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin kahramanlarını saygıyla anıyoruz.
Erzurum Kongresi'nin önemi ve özellikleri
Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir.
Manda, sığıra göre geç gelişen bir hayvandır. Gelişme 6.yaşa kadar devam etmektedir. Ömürleri 30 yıl kadardır. Cinsi olgunluğa ulaşma yaşı sığırdan geçtir; bundan dolayı 1 yaşına kadar erkek ve dişi mandalar bir arada tutulabilmektedirler.
Mandacı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,hukuk Bir ülkeyi manda temeline göre yönetmesi için Birleşmiş Milletler Cemiyeti tarafından görevlendirilen devlet, mandater.
Yirminci yüzyıl başlarında özellikle I. Dünya Savaşı sonrasında siyasi ve hukuki bir terim olarak 'Manda ve Himaye Sistemi' devletlerarası siyasette bir model olarak yerini almıştır.
İngiliz Muhipleri Cemiyeti (İngiliz Dostları Derneği), Sait Molla gibi üyeleri bünyesinde bulundurmuş ve hararetli bir şekilde İngiliz Mandasını savunan mandacı cemiyet. 20 Mayıs 1919'da kuruldu. İngilizlerden para yardımı alan bu cemiyet, Anadolu'da karışıklıklar çıkarmayı ve Kurtuluş Savaşı'nı engellemeyi amaçladı.
Sömürgecilik; kolonicilik, kolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.
Manda ve Himaye, kendini yönetemeyecek ülkeler yönetecek ve yükseltecek duruma gelene kadar diğer ülke ve cemiyetlere verdikleri yetkiye manda denir.
Amasya Genelgesi'nin sonuçları
İstanbul Hükûmeti ilk kez yok sayılmıştır. Türk milleti, hem İstanbul'a hem de işgalci güçlere karşı mücadeleye çağrılmıştır. Kurtarıcı olarak görülen padişah, Hilâfet, manda ve himaye düşüncesinin yerini millet ve milliyetçilik düşüncesi almıştır.
Manda: Et, Süt ve çeki hayvanı olarak dünyada önemli bir ekonomik etkinliğe sahip bir çiftlik hayvanı olan manda, bugün dünya üzerinde 38 ülkede yaygın şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Evcil ve yabani formlardan köken alan mandaların 74 ayrı ırkı bulunmaktadır.
Manda besiciliği konusunda yapılan çalışmalar, beside elde edilen canlı ağırlık yemden yararlanma ve randımanın sığırlara oranla daha ekonomik olduğunu göstermektedir. Besiye alınan mandalara verilmesi öngörülen yemler şunlardır; yağlı tohum küspeleri, çeşitli kepekler, baklagil otları, buğday veya arpa samanıdır.
Fransız birlikleri en sonunda 1946'da Suriye ve Lübnan'ı terk etti.
siyasal egemenliğimizi bozaack ve sosyal den- gemizi bozacak ayrıcalıklar tanınamaz. Manda ve himaye kabul edilemez. Milli meclisin hemen toplanarak hükümet merkezini de milli hakimiyetin denetimine bağlı kılmasına çalışılacaktır.
Himaye veya protektora (Fransızca: protectorat, İngilizce: protectorate), uluslararası ilişkilerde devletlerin birbirini tek taraflı olarak koruma alması uygulamasına verilen addır.
Sözlükte "korumak, zarar verecek şeylere engel olmak" anlamına gelen himaye kelimesi terim olarak kişi, aile, aşiret ve kabilelerin herhangi bir saldırıya karşı birbirlerini korumasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri