Yolcu herhangi bir zarara uğramışsa, taşımacıya karşı açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında ticari faiz (avans faizi) istenebilecektir.
Haksız eylem nedeniyle tazminat davalarında, haksız eylem tarihinden itibaren faiz istenebilir. Dava, haksız eylem nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Dava dilekçesinde hüküm altına alınacak tazminatlara yasal faiz yürütülmesi isteği bulunmaktadır.
1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca, kıdem tazminatına, mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmaktadır. Ancak faizin düzenlendiği ilgili hükümde, mevduata uygulanan en yüksek faiz konusunda özel banka ve kamu bankası ayrımı yapılmamıştır.
Boşanmada hükmedilen maddi ve manevi tazminatlara, tazminat kararının kesinleşmesiyle birlikte faiz yürütülmelidir. Bu nedenle, tazminatlara işleyecek faizin başlangıç tarihi; boşanma kararının kesinleştiği tarihtir.
Haksız fiilde taraflar arasında bir sözleşme olmadığından, akdi faiz değil doğrudan temerrüt faizi söz konusu olur.5 Temerrüt faizi ise, TBK md. 88/1 atfı ile uygulanan 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun ile belirlenmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Yasanın yukarda açıklanan 1.maddesinin uygulanması çerçevesinde, Bakanlar Kurulu'nun 08.08.1997 gün 97/9807 sayılı kararıyla yasal faiz ve temerrüt faizi oranları 01.01.1998 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık %30'dan % 50'ye çıkarılmıştır.
A.
Temerrüt faizi ise borçlunun, vadesinde para borcunu ifa etmemesi dolayı- sıyla geciktiği müddet için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Aksine sözleşmede hüküm yoksa temerrüt faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar (TTK m. 10).
Destek tazminatında da haksahiplerinin manevi tazminatı hesaplanırken “Kd.Taz. Tavanı x Destek süresi x Kusur = Manevi tazminat” formülü denenebilir.
Zamanaşımı Türk Borçlar Kanunu'nun 72.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
Kıdem tazminatında faiz nasıl uygulanır? Kanun doğrultusunda yapılacak olan kıdem tazminatı faiz bedeli ödemesi mevduata uygulanan en yüksek faiz oranları uygulanarak hesaplanmaktadır. Eğer iş akdi feshedildiği zaman kıdem tazminatı ödemesi yapılmamışsa ödemenin yapılmadığı her gün faize eklenir.
Faiz borcunun diğer kaynağı da kanundur. Buna kanuni (yasal) faiz de denir. Kanundan kaynaklanan faiz genellikle sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde hüküm ifade etmek üzere düzenlenir48. Sözleşmeden doğan anapara veya temerrüt faizi oranlarının sözleşmede gösterilmemiş olduğu hallerde “kanuni faiz oranları” uygulanır.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Manevi tazminat davalar kişinin manevi yönden görmüş olduğu zarar ve bu zarara sebep olan kişilerden mahkeme vasıtasıyla talep ettiği bir dava türüdür. Manevi tazminat davası açmaya hak kazanmak için tazminat talep edilen kişinin uhdesinde maddi karşılığı olan bir zararın doğmasına gerek bulunmamaktadır.
İhbar ve kıdem tazminatı alacaklarının muaccel olduğu ve on yıllık zamanaşımı süresinin işlemeye başladığı tarih, iş sözleşmesinin feshi tarihidir.
818/Madde: 60- Zarar ve ziyan yahut manevi tazminat olarak bir para ödenmesine ilişkin dava, zarar gören tarafın zararı ve haksız eylemi işleyeni öğrenme gününden başlayarak bir yıl ve herhalde zararı doğuran eylemin gerçekleşmesinden başlayarak on yıl geçmesinden sonra zamanaşımına uğrar.
MADDE 10- (1) Aksine sözleşme yoksa, ticari bir borcun faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar.
Hakim manevi tazminat miktarını belirlerken somut olayın özelliğini, zarar görenin ekonomik ve sosyal durumunu, paranın alım gücünü, maluliyet oranını, beden gücü kaybı sebebiyle duyulan ve ileride duyulacak elem ve ızdırabı gözetmelidir (H.G.K. 2003/355 karar).
Madde 58- Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir.
Gecikme faizi, temerrüt faizini de kapsayan, ancak daha geniş içeriğe sahip biçimde anlam içeren bir kavramdır. Bazı mevzuat hükümlerinde gecikme faizi, temerrüt faizi anlamında da kullanılmaktadır. Temerrüt faizi de gecikme faizidir.
Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur. Yeni oran, 21 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Tahsilat Genel Tebliğiyle, tecil faizi oranı yıllık %24 olarak yeniden belirlenmiştir.
Temerrüt Faiz Oranı
Yürürlükte olan mevzuat hükmü; 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'un 2. Maddesi olup; yıllık temerrüt faiz oranı; sözleşme ile kararlaştırılmamış ise bu madde uyarınca adi işler için yüzde 9, ticari işler için ise yüzde 13.75'lik oran uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri