Manevî temizlik kişinin kalbini kötü duygu ve düşüncelerden, bedenindeki organlarını günahlardan arındırmasıdır. Kalp (gönül) temizliği diğer temizliklerden önce gelir.
Manevi temizlik bir nevi kişinin bedenini değil de ruhunu temizlemesi olayıdır. Bu temizliğe aynı zamanda kalp temizliği de denilmektedir. Manevi temizlik kişinin kötülüklerden arınması ve uzak durmasıdır. Bu sayede manevi olarak kirlenmez ve maneviyatını temiz tutar.
Maddî temizlik; eşyanın, mekânın, giysilerin, bedenin, ev, işyerinin, mabet ve yaşadığımız çevrenin temizliğidir. Maddi temizliğin en önemli unsurlarından biri beden temizliğidir. Sağlıklı yaşayabilmemiz ve toplumda saygın bir insan olarak yerimizi alabilmemiz için beden temizliğine özen göstermemiz gerekmektedir.
1. Dinen mânevî kirlilik hali sayılan abdestsizlik, cünüplük, hayız ve nifastan temizlenme. Buna “hadesten tahâret, mânevî necâsetten tahâret, tahâret-i hükmiyye” denir. Hades küçük hükmî kirlilik (hades-i asgar) ve büyük hükmî kirlilik (hades-i ekber) kısımlarına ayrılır.
Abdest ve gusül, hükmî temizlik kademesidir. Üçüncü kademede ise kişinin uzuvlarını gıybet, yalan, haram yemek, mala hıyanet etmek gibi günahlardan, kalbini haset, kibir, gösteriş, hırs ve benzeri kötü huy ve hastalıklardan temizlemesi gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Temizdir, temizliği sever, kerem sahibidir, iyiliği sever. Cömerttir, cömertliği sever. Çevrenizi temiz tutun, Yahudilere benzemeyin.” Manevî temizlik kişinin kalbini kötü duygu ve düşüncelerden, bedenindeki organlarını günahlardan arındırmasıdır.
İbadet için yapılan temizliğe de hükmi temizlik ismi verilir. İbadetlerde temizliğin önemi hakkında pek çok hadis bulunuyor. Abdestin asıl amacı, ibadete hazırlık yapmaktır. Abdest, hem maddi hem de manevi bir temizliği ifade eder.
Abdestin manevi temizliğine dair Hz. Peygamber (s.a.v): "Her kim abdest alır ve abdestini güzelce almaya özen gösterirse, günahları vücudundan çıkar, hatta tırnaklarının altından süzülür gider." (Müslim, Tahâret, 33) buyurmuştur.
Başta namaz olmak üzere bazı ibadet ve amellerin yerine getirilmesinden önce yapılan dinî temizlik. Cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik halinden kurtulmak için gerekli olan dinî temizlik.
Genel olarak da tevbe kavramını kişinin mânevî temizliğini sağlayan, aynı zamanda da kişiyi olgunlaşmaya ve kendini tanımaya yönlendirerek bireylerin Yaratıcısına daha yakın olmasını amaçlayan önemli duygu ve davranış bütünü olduğunu söylemektedirler.
Kişisel Hijyen
Kişinin sağlığını korumak için ve sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının önlenmesinde kişisel hijyen alışkanlıklarına uyulması çok önemlidir. Hem fiziksel hem de psikolojik iyilik için hijyen aktivitelerinin düzenli ve sürekli olarak yapılması temel kuraldır.
Fiziksel temizlik görünen kir, bulaşma ve kalıntıların, kimyasal temizlik istenmeyen kimyasal kalıntıların, mikrobiyolojik temizlik ise patojen ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gıda işleme ekipman ve yüzeylerinden uzaklaştırılması için yapılır.
KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.
üçünde hadesten tahâreti, sekizinde günahlardan, ahlâkî ve mânevî kirlerden temizlenmeyi ifade eder; diğerlerinde ise hem maddî hem mânevî temizlik anlamı vardır.
Hasılı tatahhur; taharette mübalağa etmek, temizlik hususunda titiz davranmaktır. Şer'î anlamda taharet hem necasetten, yani maddi pisliklerden, hem de hades denilen cünüplükten ve manevi kirlerden arınmak demektir.
Kimyasal temizliğin amacı, tesislerin işletmeye alınması ve işletilmesi sırasında sorunlara neden olabilecek devrelerden kirleticileri uzaklaştırmaktır. Bu safsızlıklar şunlardır: oksitler, haddelenmiş metal kalıntıları, çöp, yağlar ve organik maddeler.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Kuran-ı Kerim'de Maide Suresi'nin 6. Ayeti, abdest almanın önemini şu şekilde vurguluyor; "Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedin, ayaklarınızı da topuk kemiklerine kadar (yıkayın). Eğer cünüp olursanız temizlenin.
Üç kere yıkamak sünnettir. Bir keresi farzdır. Sual: Abdest veya guslederken niyet, eli yıkarken mi yoksa yüzü yıkarken mi yapılır? Her ikisi de olur, burnu yıkarken de, ağzı yıkarken de olur.
Bu yüzden ibadet için hazırlanan kişi (bedenen temiz olsa bile) abdestsiz olma durumunda abdest, cünüp olma durumunda ise gusül almak suretiyle mânevî (hükmî) kirlilikten temizlenir. “Hadesten tahâret” olarak da bilinen bu temizlik, Kur'ân-ı Kerîm'de şu şekilde bildirilmektedir: “Ey iman edenler!
1- Abdest, insanı maddî kirlerden temizlemesi yanında, mânevî kirlenme olan günahlardan da arındırır. 2- İnsan, her uzvunu Allah'ın rızasına uygun işlerde ve yollarda kullanıp, bilerek ve kasıtlı olarak günah işlemekten sakınırsa, yaptığı ibadetler, bilmeyerek yaptığı hatalarına ve küçük günahlarına keffâret olur.
Sözlükte Tahâret, necaset ve pisliklerden temizlenme anlamına gelmektedir.10 Istılahta Tahâret ise; necaset denilen maddi pisliklerden ve hades denilen hükmi ve manevi pisliklerden temizlenmeyi ifade eder.
2) Manevi Temizlik
İnsanın küçük büyük tüm günahlardan sakınması, takva sahibi olması, haramdan sakınıp helale yönelmesidir. Maddi temizlik beden ve çevre için ne kadar önemliyse, manevi temizlik de kişinin ibadetleri ve amelleri için o kadar önemlidir.
Zahiri taharet, elbise ve vücudun necasetten temiz olması; batini taharet abdest, gusül veya teyemmüm ile elde edilen temizlik ve nuranilik; ahlaki taharet ise, ruhun şirk ve günah kirlerinden uzak ve temiz olması anlamındadır.
Bundan dolayı ise her ibadetimizin başında temizlenmemiz bizden istenmiştir. Bedenimiz, giyindiklerimiz ve çevre temizliğinin yanında hükmi temizlik dediğimiz abdest, gusül ve teyemmüm ile de manevi temizliği şart koşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri