Keyifli bir şekilde mangal yapmak için ekipmanlarınızın tam olması gerekir. Mangal yakmak için ilk gereken şey mangal kömürüdür. Eğer yüksek bir ateş ve köz elde etmek istiyorsanız sadece odunlarla yakılan ateş size yeterli gelmeyecektir. Bunun için doğru kömür seçimi yapmanız gerekir.
Kömürlerin arasına birden fazla çıra yerleştirip, eş zamanlı olarak yakmanız, işinizi kolaylaştıracaktır. Çıraların üzerine, biraz daha kalın olan, ufak dal parçaları ve odunlar atabilirsiniz. Bu şekilde, önce küçük çıralarda büyüyen ateş, odunları tutuşturur, en sonunda iyice büyüyerek kömürleri yakar.
Mangal yakmak aslında soba yakmanın tam tersidir. Soba yakılırken ilk önce kömürler yanma hanesine konulur daha sonra kömürlerin üzerine kolay yanan odun, çıra gibi materyaller konulur. Mangalda ise durum tam tersidir. Önce kolay yanan materyaller daha sonra üzerine kömür konulur.
Mangal, sadece ızgara yapmak için ayrılmış bölgede yapılabilir. Aşırı dumanı önlemek için odun kömürü, odun briketi ve birlikte getirilen kuru odunla mangal yapılabilir. (Taze-kurumamış odunları lütfen kullanmayınız!) Gazlı ocaklarla mangal yapmak yasaktır. Zeminde ateş yakmak yasaktır.
Odunları topladıktan sonra ateşi yakmak için öcelikle hızlı alev alabilecek çok ince dalları çadır şeklinde dizin. Bu çadır şeklindeki çalılar içeriden hava almalıdır. Bunların üzerine biraz daha kalın dalları koyabilirsiniz. Kibrit ve ya çakmakla bu ince dalları tutuşturun.
İlgili 27 soru bulundu
Çadırı oluşturmaya ince dalları dizerek başlamak ateşin daha hızlı tutuşmasına destek oluyor. Bir kibrit veya çakmak yardımıyla ince dalları tutuşturarak kamp ateşinizi yakabilirsiniz. Ateş tutuştuktan sonra ince dalların üzerine daha kalın dal ve odunları yerleştirerek yaktığınız ateşi güçlendirebilirsiniz.
Ateşi yakmak için kıvılcım üreten bütün aletlere ateş başlatıcı denilmektedir. Ateş başlatıcı ürünü kullanmadan önce, çevreden kurumuş dal ve benzeri yanıcı yaprakları toplamak gerekmektedir. Daha sonra kamp çakmağı bu kav malzemesinin üzerine 45 derecelik bir açı ile yerleştirilerek kullanılabilir.
Kömürlerin üzerinde hafif bir boşluk bırakarak, alevlenmeyi önlemek için hava akışını sağlayın. İdeal olarak, et ve sebzelerin yarısından biraz daha azını kömürlerin üzerinde bırakarak, dolaylı ısı pişirme yöntemi uygulanmalıdır. Pişirme sırasında et ve sebzelerin sık sık çevrilmesi, alevlenme riskini azaltır.
Kömürsüz mangal nasıl yakılır diye merak ediyorsanız, farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Örneğin ocakta mangal yapmayı tercih edebilirsiniz. Döküm ya da granit tavalar, bu işlemi herhangi bir zorluk yaşamadan gerçekleştirmenize olanak tanır. Ocakta mangal nasıl yapılır sorusunun cevabı işte bu kadar basittir.
Ben meşe odunu kömürünü tercih ediyorum. Çünkü meşe odunu kömürünün kendine has aroması vardır et bu kömürle birleştiğinde çok güzel bir aromaya ulaşıyor. Bir diğer husus kömürü yakmak için kullanılan koku veren parlayıcı, yanıcı ürünler (benzin, ispirto vs) kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalı.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Mangal yakmak; soba yakmanın tam tersi şeklindedir. Soba yakıldığı zaman öncelikle kömürler yanma kısmına konulur daha sonra kömürlerin üstüne kolayca yanan çıra, dal gibi malzemeler konur. Mangalda durum ise tam tersi olmaktadır. İlk önce kolayca yanan malzemeler, daha sonra da üstüne kömür konulur.
Mangal malzemeleri nelerdir? Izgara teli, maşa, kömür, söndürme aparatı, çakmak gibi ürün çeşitleri malzemeler arasında yer alır. Ateş yakmak ve keyifli ızgara elde etmek için ürün modellerinden yararlanabilirsiniz.
1- Üstünde bulunan etiketi ok işaretinin gösterdiği yerden çıkarıp kutunun altında bulunan baca deliğine yerleştirin. 2- Etiketi ateşleyin. 3-Kutuyu mangalın üzerine koyup 15dk bekleyin. 4- 15dk sonunda ateşimiz hazır afiyet olsun..
Mangal tutuşturucuları kullanmak için odun ya da kömür gibi yakılması istenen malzemeler, yakılacak alanda hazırlanmalıdır. Ardından aralarına az miktarda jel dökülmelidir. Üzerine yeniden az miktarda odun ya da kömür yerleştirilmelidir. Sonrasında jelin çakmak ya da kibritle tutuşturulması yeterli olacaktır.
Alevler dindikten sonra köz haline gelen kömürler kullanıma hazır hale gelir. En altta yanan çıralar en az 3 ya da 4 dakika yanar. Bu ateş kömürü 10 ya da 15 dakika içerisinde köz haline getirir. Mangal kömüründe sabit bir ısı olduğunda 3 saatlik yanma süresi olur.
Mangal tabanına kağıtları ve uçları bir araya gelecek şekilde ince kuru çıra ya da ağaç parçalarını koyup iyice tutuşmasını sağlayın. Oluşan ateşin üzerine kömürleri yerleştirin ama hızla değil. Kömürleri ateşi söndürmeden mangala eşit aralıklarla koyun. İlk etapta çıkan duman fazla olacak.
7 saniye tutuyorsanız yeterli ısı oluşmamıştır. - Yağlı etler pişerken kömürler alev alabilir. Bunları söndürmek için sirke serpiştirin veya tuz ekin.
Mangalda güzel bir ateş için, hammaddesi genellikle meşeden olan odun kömürü kullanın. Hangi boy mangal kullanırsanız kullanın, kömürü koymadan önce mangalın içini iki kat alüminyum folyoyla kaplayın.
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
Yine patates gibi soğan da mangalda pişireceğiniz et gibi yiyeceklerin ızgaraya yapışmamasını sağlıyor. Eğer soğana bu konuda şans vermek isterseniz yapmanız gereken mangalı yaktıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz bir soğanla telleri ovalamak. Soğan az da olsa mangalda aroma bırakacaktır.
Izgara için en uygun malzeme döküm demir olarak tavsiye edilir. Pişirilen etin lezzetini korumak ve sağlığa zararlı olmasını engellemek için ızgaranın temizliği hem pişirme öncesinde hem de sonrasında yapılmalıdır.
Alüminyum çikolata paketi, pil, peçete, kola kutusu ve makas kullanarak ateş yakabilirsiniz.
Magnezyum çubuğu, herkesin kolayca yanında taşıyabileceği ateş yakma aleti olarak bilinir. Kibrit ve çakmağın aksine ateş yakmayı sizler için daha keyifli bir hale dönüştürebilir. Magnezyum çubuğu oldukça pratik ve kolay bir kullanım sunar.
Ateşin meydana gelebilmesi için yanabilen bir maddenin tutuşma sıcaklığında oksijen ile temas etmesi gerekir. Yakıt ve oksijen devamlı mevcut ve temas halinde ise sürekli yanma olur. Bir alevin söndürülmesi, yanmaya sebep olan unsurlardan oksijenin veya yakıtın yok edilmesi, sıcaklığın düşürülmesi ile mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri