Örneğin kızartma işleminde fan hızı arttırılabilir ve yiyeceklerin üst kısmının çıtır olmasını sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla eğer fırında fan neden kullanılır diye merak ediyorsanız yiyeceklerin daha hızlı ve etkili bir şekilde pişmesi için kullanıldığı cevabını alabilirsiniz.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Fanlı fırında pişen kekler, dıştan pişmiş gibi gözükseler de içlerinin hamur kalma ve pişmeme ihtimali yüksek olan keklerdir. Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir.
Önce fırını 220 dereceye getirin. Bütün malzemeleri yıkayıp, iyice kurulayıp küp küp doğrayın. Büyük fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Minimum 220 derece ısınmış fırında pişirin.
Fanlı programda dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz her yemeği pişirebilirsiniz. Et ve sebze yemekleri için bu program idealdir. Ancak bu programının kek, börek, ekmek gibi kabarması gereken yiyeceklere uygun olmadığını belirtmeliyiz.
İlgili 20 soru bulundu
Havalandırma aracı, pervane, pervane kanadı ya da vantilatör şeklinde de tanımları vardır. Fanlar havanın temizlenmesi için kullanılan ve elektrikle çalışan bir alettir. Fanın hareketli bir pervanesi vardır ve hava üzerinde çalışır. Fana statik ve kinetik enerji kazandırır ve bu sayede fan işlevini yerine getirir.
Fan işaretinde pervane simgesi ve alt üst çizgi vardır. Düğmeyi bu işarete getirdiğinizde fan açılır ve fırın içine hava üflemeye başlar. Isıyı fırının içine eşit dağıttığından yiyeceklerin hem kıvamında hem de hızlı pişmesini sağlar.
Süzgeç ile suyu süzün ve kağıt peçete ile hafif suyunu alın. Önden ısıtılmış 200 derece fırında fan ayarında patatesler kızarana kadar pişirin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yumuşayıp kızarana kadar 25-30 dakika kadar pişirin. Sos için zeytinyağını tavanıza alın. Sarımsakları içine alarak kavurun. Rendelenmiş domatesi de ilave edin.
Fanlı ya da bir başka deyişle turbo pişirmede fırının içindeki fanlar sayesinde sıcaklık fırının yer yerine eşit olarak dağılıyor. Bu sayede ısı değişimi kolay kolay yaşanmıyor.
Tepsiye önce sebzeler konulur su eklenir ve üzerine etler dizilir. Ben etlerin pişip pişmediğini daha kolay anlamak için aliminyum folyo yerine fırın poşetini kenarlarından açarak tepsinin üstünü kapattım. Önceden ısıtılmış fan ayarında 200 derecelik fırında etler pişene kadar tutun.
Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayın, karışımını kalıba dökün. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında kek kuru çıkıncaya kadar (40 dakika) pişirin.
Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve patatesleri üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Önceden ısınmış 220 derece fırına verin. Yaklaşık 20 dakikanın sonunda patatesler pişmiş olacak.
Kabak, patlıcan, patates ve biberi doğrayıp yağ ve baharatlar ile harmanlıyoruz. Harmanladıktan sonra tepsiye alıp fırına veriyoruz. 200 derecede 30 dakika pişiyor.
Genişçe bir pişirme tepsisine yağlı kağıt koyun. Patatesleri birbiri üstüne gelmeyecek şekilde, tek katman halinde dizin. Patatesleri altın rengini alana ve çıtır çıtır olana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Bir spatula yardımıyla pişen patatesleri tabağa alın.
Çıtır çıtır kızarmış yiyecekler için yağ sıcaklığının 160-190 santigrat derecede olduğundan emin olun. Sıcaklık bu aralıktan fazla olursa yiyecekleriniz çok hızlı şekilde pişmiş olacak ve kuruyacak. Hatta daha da kötüsü dış yüzeyleri yanmış olacaktır. Bu da son derece lezzetsiz bir öğün geçirmenize neden olur.
Patates dilimlerini nişastalarını bırakması için tuzlu ve soğuk (buzlu) suda bekletin. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yavaş yavaş kızdırın. Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patatesleri kısık ateşte, derin yağda 3-4 dakika kadar pişirin. Aralarda karıştırmayın ve kızartmayın.
İstenilen şey ısının 152 derecenin altına düşmeden, tekrar yukarı doğru yönelmesi ve hızla 170 derecenin üzerine çıkmasıdır. Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir.
Kızgın yağ demişken, patatesin kızartırken çıtır çıtır olması için kızartma yağının sıcaklığının 180 derece olması gerekir.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine birbirlerinin üzerine gelmeyecek şekilde dizin. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında ilk 20 dakika 200 derece, sonra bir 15 dakika daha 220-230 derecede pişirin. Çıtır çıtır fırında patates kızartması hazır, afiyet olsun!
Sıcaklığı 180 ° C'ye ayarlayın ve zamanlayıcıyı 12 dakika daha ayarlayın. 6 dakika sonra tekrar sepeti dışarı kaydırıp patatesleri sallayın. Zamanlayıcı çaldıktan sonra patates kızarması altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Tuz ilave edip servis edin.
Fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz zaman kazandırıyor. Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Asla böreği yüksek ısıda pişirmeyiniz kat kat olmaz içi pişmez. 2. Böreği fanlı fırında da pişirmeyiniz aksi takdirde kurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri