Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
1.3 Osmanlı Asırlarında Manisa'nın Siyasi Durumu
Mehmet bu merkezi Kütahya'ya nakletti. Anadolu Beylerbeyliğine bağlı sancaklar Aydın, Saruhan, Menteşe, Bursa, Kastamonu, Muğla, Bolu, Ankara, Çankırı, Afyon, Antalya, Isparta, Sultanönü ve Balıkesir idi.
MÖ 133 yılında varisi olmayan III. Attalos'un vasiyeti üzerine Pergamon Krallığı ile birlikte Manisa da Roma hakimiyetine geçti. MS 395'te Roma'nın ikiye bölünmesiyle Manisa ve civarı Bizans topraklarında kaldı.
Manisa ili, 13.096 km2 yüzölçümü ile ülkemizdeki 81 il arasında 17., nüfus miktarı bakımından ise 14. sırada yer almaktadır.
Manisa'nın, Yunanistan'ın Teselya Bölgesi'ndeki Pelion Dağı civarından göç eden Magnetler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Bölge M.Ö. 1450-1200 yıllarında Hititlerin etkisinde kalmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
Bu durum, Manisa şehrinin halkının büyük bir bölümünün Türkmen kökenli olduğunu göstermektedir. Bunun yanında Manisa'da yaşayan önemli ikinci etnik grup ise İspanya'dan 1492 yılında çıkartılıp şehre yerleşen yahudilerdir (Emecen–2003:580).
Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa'da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır.
Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Manisa'nın İlçelerinin Nüfusu ve Yüzölçümü Ne Kadardır? Manisa'nın toplam nüfusu, 1.456.626'dır. 'Yunusemre' ilçesi, en kalabalık bölgesidir.
Manisa 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, ancak Ankara Savaşı sonrası Timur bölgeyi yeniden eski sahiplerine iade etmiştir. 1412 yılında ise Çelebi Mehmed kesin olarak Manisa'yı Osmanlı egemenliği altına sokmuş ve Saruhan Sancağı adıyla idari bir birim haline getirmiştir.
İçbatı Anadolu'da yer alan Manisa ili yeraltı kaynakları bakımından iyi bir konumdadır. Altın, mermer, bakır, krom, çinko, kurşun, demir, linyit, nikel, uranyum gibi kaynaklara sahip olan ilde, 12 bin civarında kişi maden sektöründe istihdam edilmektedir.
Konumu: Manisa, Batı Anadolu'nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Coğrafi bakımdan, Ege Bölgesi'nin orta ve kuzeyinde olup, batısı Asıl Ege, doğusu ise İç Batı Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır.
1924 yılında bütün Mutasarrıflıkların vilayet sayılması nedeni ile Saruhan Sancağı da Vilayet oldu. 24 Ekim 1926 Tarih ve 4248 Sayılı kararname ile haberleşme ve işlemlerde kolaylık sağlanması amacı ile Saruhan ilinin adı Manisa olarak değiştirilmiştir. Manisa'ya bağlı Saruhanlı adında bir ilçe vardır.
Manisa'nın ilçeleri sırasıyla; Ahmetli, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Kula, Salihli, Sarıgöl, Saruhanlı, Selendi, Soma, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre şeklindedir. Manisa'nın Kaç İlçesi Vardır? Manisa'nın 17 tane ilçesi vardır.
Manisa'nın ilçeleri 17 tanedir.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur.
Manisa'nın da su samurlarının yaşam alanı içerisinde yer almadığına dikkati çeken Bayil, "Manisa'da ilk kez su samuru görülmesi, biyolojik zenginliğimiz için tarihi bir olay.
Manisa, Batı Anadolunun denize kıyısı bulunmayan fakat kıyıya en yakın ilidir. 27 08' ve 29 05' doğu boylamları ile 38 04' ve 39 58' kuzey enlemleri arasında yer alır. Doğudan Uşak ve Kütahya, Batıdan İzmir, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güneydoğudan Denizli illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 13.810 km2 dir.
Osmanlı tarihine yön veren bir çok şehzadenin Amasya'da yetişerek görev yapmış olması nedeniyledir ki, Amasya Osmanlı tarihinde “şehzadeler şehri” olarak tanınmıştır. Bu şehzadeler arasında; Çelebi Sultan Mehmet, II. Murat, Fatih Sultan Mehmet ve II. Bayezid gibi sonradan padişah olanlar da vardır.
Ters Köşe'nin bu bölümünde Osmanlı tarihinde katledilen ilk Şehzade olan Yakup Çelebi konuşuluyor.
Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد ثالث Mehmed-i sālis), divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî (26 Mayıs 1566, Manisa – 21 Aralık 1603, İstanbul), 13. Osmanlı padişahı ve 92. İslam halifesidir. Sancağa giden son, I.
Manisa büyükşehir avantajı sunan hesaplı bir Anadolu şehridir. Bu anlamda hem sosyal ve kültürel anlamda İzmir'in avantajlarından yararlanılabilir hem de metropole kıyasla daha hesaplı bir hayat sürebilirsiniz.
Kazılarda, kentin çöplüğü olarak bilinen çukurda başta olmak üzere antik kentte yüzlerce kandil bulundu. Tarihe ışık tutan, en yenisi 1800 yıllık, en eskisi 2 bin 500 yıllık yüzlerce kandilde yakıt olarak zeytinyağı kullanıldığına dair bulgulara ulaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri