Eski Yunan mitolojisi yoluyla günümüze gelmiş öyküsüyle yitirdiği çocuklarının ardından gözyaşı döken kahırlı anaların simgesi haline gelmiş Frigyalı (veya Lidyalı) Tantalus'un kızı
Mitolojide Kybele, Niobe, Tantalos ve Pandereos ile ilgili öykülerde adı geçen Spil Dağı'nın eteklerinde Tantal Kalesi kalıntıları, bereket tanrıçası Kybele'nin rölyefi, Niobe Ağlayan Kaya ve Bizans Dönemi'nden kalma Magnesia Kalesi'nin kalıntıları yer almaktadırlar.
Bu dağın üzerinden hiç uçak uçmadığını biliyor muydunuz? Çünkü Spil Dağı aslında dünyanın en büyük mıknatısı. Yanlış duymadınız! Bu dağ komple bir mıknatıs görevi görüyor.
Spil Dağı, doğal güzelliklerinin yanında birçok tarihi kalıntı ile de insanları kendine çekmektedir. Bereket Tanrıçası Kybele'nin kabartması, Tantal Kalesi'nin kalıntıları ve Bizans döneminden kalan Magnesia Kalesi'nin kalıntıları da bu çevrededir. Spil Dağı aynı zamanda birçok mağaraya da ev sahipliği yapmaktadır.
Spil Dağı Yüksekliği ve Diğer Özellikleri
Bu sebeple de ülkemizin en yüksek dağlarından biri olma özelliğine sahiptir. Burası 22 Nisan 1968 yılında Milli Park olmuştur. Toplamda 6860 hektarlık bir alana sahiptir. Spil Dağının doğu kısmında 600 metre yükseklikte ise Sülüklü Göl yer almaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Orman ve açık alan olarak toplam 6860 hektarlık alanı kaplayan Spil Dağı Milli Parkı, 1995 yılında At Alanı Yaylası'nın bir bölümü “turizm merkezi” kurulması için ayrılmıştır. Milli parkın doğusunda 600 metre yükseklikte bulunan Sülüklü Göl kalkerlerin erimesiyle oluşmuştur.
Spil dağı Manisa şehrinin en ünlü yerlerinden biridir. Bu dağ 1969 yılında ise Milli park olarak ilan edilmiştir. Spil dağı kalkan volkan dağ türlerinden biri olarak bilinir.
Magnetler, Batı Anadolu'ya göç ettiklerinde önce Menderes Nehri kıyısındaki Magnesia'yı, daha kuzeye giden bir kolu da Sipylos Dağı eteğindeki Magnesia'yı kurmuşlardır. Magnesia şehrini Menderes Magnesia'sından ayırt etmek için Magnesia ad Sipylum adını kullanmışlardır.
Evlat acısı ile yurduna dönen Niobe tüm giysileri parçalanana ve tüm saçlarını yolana dek ağlamaya devam etti. Bunun sonucunda Tanrı'ların ona acımasıyla , Spil Dağı'nda taş kesildiği ve günümüzde "Ağlayan Kaya" olarak bilinen taş oluşumuna dönüştüğü rivayet edilir.
İçbatı Anadolu'da yer alan Manisa ili yeraltı kaynakları bakımından iyi bir konumdadır. Altın, mermer, bakır, krom, çinko, kurşun, demir, linyit, nikel, uranyum gibi kaynaklara sahip olan ilde, 12 bin civarında kişi maden sektöründe istihdam edilmektedir.
Dağların içindeki gizli hazine ortaya çıktı: Kimse yerini bilmiyordu dronla görüntülendi. Manisa merkezden geçen Çaybaşı Deresi'nin kaynağı olan Spil Dağı Milli Parkındaki Saklı Kanyonun bilinmeyen kısmı drone ile görüntülendi.
Osmanlı zamanından beri atların mevsimlik olarak yılkıya bırakılmasından dolayı bu ismi alan bölgede dağ evleri, piknik – oyun alanları, bir kır kahvesi ve lokanta vardır. Ziyaretçiler burayı kamp yapmak, karavanla kalmak, dağ evlerinde kalmak ya da günlük piknikler için tercih edebilirler.
Spil Dağı kuzeydoğu eteklerine oyularak yapılmış olan rölyefte ana tanrıça, Gediz Ovası'na doğru bakan ve iki yanında birer aslan bulunan, oturmuş kadın şeklinde tasvir edilmiştir.
MANİSA Spil Dağı Milli Parkı'ndaki ormanlık alanda yaşayan kurt, domuz, tilki, yılkı atı ve tavşan birçok hayvan, kurulan fotokapanlar tarafından görüntülendi. Doğa Koruma Ve Milli Parklar 4.
Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nda pandemi döneminde görülen kurt ve yavru karacadan sonra ilk kez bir ayıya rastlandı. Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nda pandemi döneminde görülen kurt ve yavru karacadan sonra ilk kez bir ayıya rastlandı.
Manisa ili; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Saruhan Sancağı olarak idare yapısı içinde yer almış, 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Saruhan ili olarak teşkil edilmiş olup, müteakiben 1927 yılında isim değişikliği yapılarak Manisa adını almıştır.
Ulu Camii ve Medresesi, Mevlevihane ve Çukur Hamam gibi birçok eseri İshak Çelebi şehre kazandırmıştır. Tahminen 1390 yılına doğru vefat etmiş ve kendi yaptırdığı türbesine gömülmüştür. Bu nedenle; birçok Osmanlı padişahı şehzadelik dönemini Manisa'da geçirdiğinden il “ŞEHZADELER ŞEHRİ” olarak tanınmıştır.
Manisa 1391 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, ancak Ankara Savaşı sonrası Timur bölgeyi yeniden eski sahiplerine iade etmiştir. 1412 yılında ise Çelebi Mehmed kesin olarak Manisa'yı Osmanlı egemenliği altına sokmuş ve Saruhan Sancağı adıyla idari bir birim haline getirmiştir.
13 Nisan'da 57. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun 4. etabına ev sahipliği yapmaya hazırlanan dağın zirvesi, kar yağışı sonrası yer yer beyaz örtüyle kaplandı.
Süphan Dağı Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün kuzeyinde bulunur. Adilcevaz ilçesine bağlıdır ve yakınında Patnos, Malazgirt ve Ahlat ilçeleri yer alır.
manisa (magnesia), spil dağı'nın manyetik çekimi altında bulunan bir mıknatıs kent. bu dağ bilindiği kadarıyla dünyanın en büyük mıknatısıdır.
Girekol Tepe, Gölcük, Kars Platosu, Süphan Dağı.. Kenanoğlu, verilere göre Türkiye'de yaşanan son volkanik patlamanın 1855 yılında Tendürek Dağı'nda gerçekleştiğini, ondan 15 yıl önce 1840'ta Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada 1900 kişinin öldüğünün iddia edildiğini kaydetti.
Volkanlar, etkinliklerini yüz binlerce hatta milyonlarca yıl devam ettirebilir. Ancak bir volkanın uzun süredir faaliyete geçmemiş olması etkinliğini kaybettiği anlamına gelmez. Çünkü volkanlar yaşam süreleri boyunca birçok kez faaliyete geçebilir ve bu volkanik faaliyetler arasında on binlerce yıl olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri