Aşırı derecede şişmanlamaktan korkmayla karakterize bir bozukluktur. Kişinin beden ölçülerini algılaması bozulmuştur. Kemikleri sayılacak derecede zayıf olmasına rağmen aynaya baktığında kendisini şişman olarak görür. Bunun sonucunda yemeyi reddeder ve hayatı tehdit eden kilo kayıpları gelişir.
Kendini değerlendirmesi abartılı biçimde vücut ağırlığı ve biçimine odaklanmıştır. Adet düzensizliği veya adet kesilmesi gelişebilir. Hastalığın seyrine bağlı hastane yatışı, beslenme programı, ilaç tedavisi ve psikoterapi gerekebilir. Tedavi sonucunda %40 tam, %30 kısmen iyileşirken %30'u kronikleşebilir.
Share: Aşırı zayıflığın (Anoreksiya nervoza veya Anoreksi) tipik özelliği aşırı kilo eksikliğidir. Beden kitle indeksinin(boya göre olması gereken ağırlık) 18,5'un altında olması durumuna zayıflık denir. Başka bir deyişle boya göre ağırlığın %15-20 altında olması durumuna zayıflık denir.
Utangaç, depresif, boyun eğen, obsesif kompülsif kişilik bozukluğuna sahip gençlerde hastalık daha sık görülür. Ebeveynleri ile arasında sevgi bağı düşük olanlarda ve geçmişte cinsel istismara uğramış kadınlarda anoreksiya nervoza görülme riski yüksektir.
Anoreksiyanın genelde 18 ile 25 kilo arasındaki insanlarda organlara ciddi hasarlar verip ölümle sonuçlandığı da biliniyor.
İlgili 43 soru bulundu
Hastalık genellikle ergenlik döneminde başlamakla birlikte nadiren de olsa erişkinlerde de başlayabilir. Bu nedenle, ergenlik çağındaki gençler özellikle vücut algıları açısından gözlenmelidir. Başka bir deyişle; bu hastalık genellikle 15-25 yaş arasındaki gençlerde görülür.
Anoreksiya nevroza hastalığının tedavisinde ilaç tedavisi, farklı psikoterapi teknikleri ya da ilaç ve psikoterapi yöntemlerinin beraber şekilde uygulandığı tedavi yöntemleri mevcuttur. Anoreksiya nevroza hastalarının tıbbi durumunda stabilite sağlandıktan sonra, tedavilerinde en önemli kısım psikoterapidir.
Anoreksiya hastası günde kaç kalori alır? Normal beslenen sağlıklı yetişkin insanlar günde 1400 ila 1800 kalori alırken, anoreksiya hastaları ise 600 ile 800 arasında kalori alırlar.
Anoreksiya Nervoza Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir? Anoreksiya nervoza fiziksel ve psikolojik sonuçları olan bir hastalıktır. Beslenme ve diyet, iç hastalıkları, gastroenteroloji ve psikiyatri gibi tıbbi alanlardan yardım gerekli görülebilmektedir.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Optimal seviye. Beden kitle endeksi normal aralıkta olan kişilerle kıyaslandığında obez erkek ve kadınların yaşam beklentisi sırasıyla 4,2 ve 3,5 yıl daha kısa. Çok zayıf kişilerin yaşam beklentileri ise erkeklerde 4,3, kadınlarda ise 4,5 yıl daha az.
Kilo kaybının çeşitli nedenleri arasında depresyon, CMV (Sitomegalovirüs)veya HIV gibi viral enfeksiyonlar, gastroenterit, parazit enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, kanser ya da aşırı aktif tiroid yani hipertiroidizm bulunabilir.
Aşırı zayıflık, vücudun dış etkilere karşı direncini azaltır. Enfeksiyonlar kolay oluşur ve ağır seyreder. Menopoz sonrasında osteoporosiz (kemik erimesi) riski artar. Aşırı zayıf kişilerin deri altı yağ tabakası yetersiz olduğu için soğuk iklimlerde vücut ısısının denetimi güç olur.
1994). Bebeklik anorek- sisi olan çocuklar, ebeveynleri tarafından daha Öğün sırasında bebek, yemekten sadece birkaç lokma alır ve daha fazla yemeyi reddeder. Eğer ebeveyn beslemeye devam etmeye çalışırsa bebek ağzını açmaz, kusar ya da sofrayı terk etmeye çalışır.
Anoreksiya, düzensiz yemek yeme ve besin tüketiminin azaltılması ile karakterize edilebilir. Buna karşın Blumia ise aşırı yemek yeme ancak sonrasında yiyecekleri vücuttan çıkarmaya çalışmadır. Anoreksiya hastalığına bazen çok aşırı zayıf olma obsesyonu ve gerçek olmayan kilo alma korkusu eşlik eder.
1000 kalorilik diyet listesi ile kaç kilo verilir diye merak edecek olursanız metabolizma hızınıza göre haftada 2 kilo verme ihtimaliniz olduğunu ifade edebiliriz. Hızlı ve etkili zayıflama diyetleri ile istenen sonuçlara ulaşmak için diyet ile birlikte yapılacak spor verimi artıracaktır.
Yani eğer zayıflamak istiyorsa günde yaklaşık 1000-1200 kaloriye denk gelecek miktarda yemek yemeli, eğer kilosunu korumak istiyorsa ortalama 1600-1700 kalori tüketmeli, kilo almak istiyorsa da bu miktarı 2000 kalorilere kadar çıkarmalı.
Tespite göre insan tüm gün hiçbir şey yapmasa bile 2.000 kalori zaten harcıyor. İstisnasız. Bir saat boyunca tempolu koştuğumuzda hızımıza bağlı olarak 400-500 arası bir kalori yakımına sebep olduğumuzu düşününce böyle bir tespitin nasıl gerçeği yansıttığını da düşünmeden edemiyoruz.
Ruminasyon bozukluğu (Geri çıkarma bozukluğu) sıklıkla istem dışı veya alışkanlık olarak tanımlanan yineleyici tekrarlayan gıda regürjitasyonu ile karak- terize bir yeme bozukluğudur. “Ruminasyon” kelimesi, “geviş getirmek” anlamına gelen Latince “ruminare” sözcüğünden türetilmiştir.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
Bulimia nevroza genellikle kısa bir süre içinde aşırı yiyecek tüketiminin sık tekrarlanması ve hemen ardından fazla kalorilerden kurtulma düşüncesiyle kendi kendine kusmak, uzun süre yemek yememek ve aşırı egzersiz yapmak şeklinde ilerleyen ciddi bir yeme bozukluğudur.
Aynı zamanda anoreksi ya da iştahsızlık isimleriyle de bilinir. Anoreksiya nervoza mağduru bireyler, kilolarını ve vücut şekillerini kontrol etmek için kendi yaşamlarında önemli ölçüde değişiklikler yapma eğilimi gösterirler.
Hayati risk: Yeme bozuklukları vücuttaki pek çok organı ve bu organların işleyişini olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bu sebeple tıbbi sorunlar ortaya çıkıyor. Sindirim, kalp damar sisteminde bozukluklar, adet düzensizlikleri, kansızlık, kemik erimesi, diş çürükleri gibi rahatsızlıklar oluşuyor.
Aşırı yeme hastalığına sahip kişilerde de obezite (aşırı şişmanlık) sorunu oluşma riski çok yüksektir. Obezite ile sonuçlansa da sonuçlanmasa da, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kanser riski bu rahatsızlığa sahip olmayan kişilere oranla çok daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri