Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Sıcak çöllerdeki buharlaşma miktarı alınan yağış miktarından fazladır. Ayrıca havadaki nem oranı çok düşük olduğu için gündüz ve gece sıcaklıkları arasında büyük farklılıklar vardır.
Nem oranı düşük olduğundan gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C'ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı ile kum fırtınalarına sebep olur.
Çölde Gece
Bulutsuz gökyüzünde sıcak havayı tutabilecek bir bulut katmanı olmadığından ötürü atmosferde dağılıp kaybolur. Dolayısıyla hem yer yüzü (kum) hızlıca soğur hem de havadaki sıcaklık hızla düşer.
- Çöl ikliminde bitki örtüsü küçük çalılardan, kurakçıl otlardan oluşur. - Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. - Çöl ikliminde yaz mevsiminde oldukça kurak kış mevsiminde ise oldukça soğuk geçmektedir. - Bitki örtüsü oldukça seyrektir.
İlgili 20 soru bulundu
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
Cevap. sıcak çöllerde yağmur yagmayışının sebebi oralarda su buharlarının yani bulutları yağmura dönüştürecek yeterli soğuğun olmaması. Soğuk yerlerdeki çöllerede ise ya bulutların o bölgelere girmesini engelleyeci faktörlerin mevcut olması. Yada o bölgenin cok aşırı soğuk olması gibi sebeplerden dolayı yağmur yağamaz.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Gün boyunca, güneş radyasyonunun absorpsiyonu, zeminin atmosfer yoluyla emisyonundan çok daha fazladır, bu nedenle, sonunda zemin on santimetre gibi küçük bir kalınlığa kadar ısınır. Geceleri, güneş radyasyonunun absorpsiyonu artık gerçekleşmez ve yer atmosfer yoluyla gökyüzüne doğru soğur.
Çöllerin Hepsi Geceleri Soğumaz
Doğa her zaman istisnalarla dolu. Kuveyt ve BAE gibi yerler diğer çöllerden nemliler (Sahra Çölü'nün bazı kısımları gibi). Bu nedenle bu çöller geceleri o kadar soğuk olmuyor çünkü nemli hava yerden yayılan ısının bir kısmını tutuyor.
Nem az olduğundan günlük ve yıllık sıcaklık farkları fazladır. Yıllık yağış miktarı 100 mm'den azdır – Nadir olarak oluşan yağış,sağanak şeklindedir.
DY Gece ve gündüz sıcaklık farkının nedeni Dün- ya'nın kendi ekseni etrafında dönmesidir.
Kuru çöl manzarası gece ve gündüz soğuyup ısındıkça, kaya genişler ve çatlar. Binlerce veya milyonlarca yıl boyunca bu sürecin tekrarlanması, daha küçük taşları kırbaçlayan rüzgarın da yardımıyla, kayaların kum haline dönüşmesine sebep olur.
Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır. Bu ve benzeri sıcaklık ölçümleri sebebiyle Lut Çölü dünyanın yüzey sıcaklığı en yüksek bölgesi kabul edilir.
Çölde bulunan bu vahanın inanılması güç bir özelliği var.
Sudan'daki sahra çölünün ortasında bulunan vahada çok sayıda su havuzu bulunuyor. Yüzyıllardır burada bulunan su havuzları kurumadan sürekli olarak suyla dolu oluyor. Bir ovanın tabanının çökmesiyle ortaya çıkan vahaya sürekli olarak yeraltı suyu çıkıyor.
Güneşin doğuşuyla artan sıcaklık, battıktan sonra topraktan daha soğuk olan atmosfere doğru ISININ hızla geçişi nedeniyle hava soğuyarak (genellikle) sabaha karşı en düşük değeri alır.
Yükseklere çıkıldıkça hava yoğunluğu ve basıncı azalır. Isınan hava, üst bölgelere taşınımla çıkarken etkileşim sonucu soğur. Diğer yandan basınç azaldığından enerji taşıyan tanecik sayısı da azalır. Bu da üstlerde havanın soğuk olmaına neden olur.
Sıcaklığın, donma noktasının altına düştüğü açık, durgun havalı geceler. Böyle kuru soğuklar gündüzleri de sürebi ir. Ayazlı geceler, çoğunca kış oyla rında olur.
Kurak bir alan yılda 25 cm'den az yağmur alır. Aşırı kurak bir alan, düzenli olarak 12 aydan fazla hiç yağmur yağmayan bir alan olarak tanımlanır. Dünyanın en kurak çölü olan Atacama gibi bazı çöller çok az yağmur alır veya hiç yağmaz. Bu yerler son derece kurak ve orada çok az yaşam var.
Çölün en sıcak noktası olan, Gandom Beryan'da bulunan siyah volkanik kayaçlar; yüzey sıcaklığını arttırırken ulaşımı da imkânsız hâle getiriyor. Bölgenin tektonik yapısı ve yüzeyinde kilometrelerce şekilde yayılmış olan kayaçlar nedeniyle Lut Çölü'nün yüzey yapısı, Mars yüzeyiyle benzerlik gösteriyor.
Dünyada kaç tane çöl var? Dünya üzerinde bazısı aynı ülke sınırlarında, bazısı farklı ülkelerde olmak üzere toplamda yirmi sekiz tane çöl bulunuyor. Antarktika Çölü, Antartika Kıtası üzerinde yer alıyor ve 14.500.000 kilometre kare alana sınırları yayılıyor ve Kuzey Kutbundaki soğuk çöl özelliğini taşıyor.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
Düşük nemde bile havadan su buharı emmek için güneş ışığı kullanan, sünger benzeri cihaz sayesinde çöl gökyüzünden bile su elde etmek mümkündür. Cihaz içerdiği sünger benzeri soğurucunun her kilogramı için günde 3 litre su üretilebiliyor ve araştırmacılar gelecekteki versiyonların daha da iyi olacağını söylüyor.
Subtropik çöllerdeki yağış sıcaklığı çok düşüktür. Toprak ve bitki örtüsünün olmaması yüzünden yağışlar hızla sele dönüşür. Sellerin açtığı bu su yollarına Arapça vadi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri